Θα αποζημιωθούν οι παραγωγοί που τα καπνά τους “έβρασαν” στην Ελασσόνα;

ΕΡΩΤΗΣΗ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΠΡΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ

Δημοσίευση: 25 Ιουλ 2018 15:26

Να εξαντληθεί κάθε δυνατότητα, προκειμένου να αποζημιωθούν οι καπνοπαραγωγοί της Ελασσόνας, των οποίων τα καπνά από την εναλλαγή έντονων βροχοπτώσεων και υψηλών θερμοκρασιών έχουν υποστεί «βράσιμο», ζητά ο αναπληρωτής τομεάρχης Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Πολίτη, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος.

Ο Θεσσαλός πολιτικός, που έγινε αποδέκτης διαμαρτυριών από καπνοπαραγωγούς, σε ερώτησή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Βαγγέλη Αποστόλου, τονίζει ότι «εφέτος είναι μια δύσκολη χρονιά για τους αγρότες του νομού Λάρισας, καθώς μετρούν αλλεπάλληλες πληγές από τον άστατο καιρό. Σχεδόν το σύνολο των καλλιεργειών, είτε άμεσα είτε έμμεσα, έχουν επηρεαστεί από τα καιρικά φαινόμενα, με συνέπεια την εντεινόμενη ανησυχία των παραγωγών.

Στην ευρύτερη περιοχή της Ελασσόνας, και ιδιαίτερα εντός των ορίων του πρώην Δήμου Ποταμιάς, έχουν δημιουργηθεί σοβαρότατα προβλήματα στην καλλιέργεια των καπνών. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθερία» (24/7/2108), που βασίζεται σε διαπιστώσεις των καπνοκαλλιεργητών της περιοχής, η διαδοχική εναλλαγή διαστημάτων έντονης βροχόπτωσης με διαστήματα υψηλών θερμοκρασιών έχει προκαλέσει το αποκαλούμενο από τους αγρότες της περιοχής “βράσιμο” των καπνόφυτων, γεγονός που επιφέρει μεγάλες απώλειες στην παραγωγή. Πέραν τούτου, όπως υπογραμμίζεται, οι αντίξοες καιρικές συνθήκες δεν επέτρεψαν και την εφαρμογή της ενδεδειγμένης φυτοπροστασίας, γεγονός που επιδείνωσε περαιτέρω την κατάσταση. Αξίζει να σημειωθεί ότι στις Δημοτικές Κοινότητες Μεσοχωρίου, Αμουρίου, Δομένικου, Ευαγγελισμού, Πραιτωρίου, Ευαγγελισμού και Βλαχογιαννίου -όπου και εντοπίζονται κυρίως οι ζημιές- η καπνοκαλλιέργεια είναι η σημαντικότερη ενασχόληση μετά την κτηνοτροφία. Οι αγρότες φέτος, που οι ζημιές άμεσες ή έμμεσες προκαλούν μείωση της σοδειάς τους, εναποθέτουν τις ελπίδες τους στον ΕΛΓΑ, αναμένοντας παντοιοτρόπως την αρωγή της πολιτείας».

Κατόπιν τούτων, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ρωτά τον αρμόδιο υπουργό:

1. Προτίθεστε να μεριμνήσετε και να εξαντλήσετε κάθε δυνατότητα, ώστε να μπορέσουν να αποζημιωθούν οι θιγόμενοι καπνοπαραγωγοί, και, αν ναι, σε ποιες ενέργειες θα προβείτε;

2. Σε περίπτωση που οι ζημιές δεν καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ, προτίθεστε να εξετάσετε την περίπτωση να ενταχθούν στη διαδικασία των Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων;

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

EDA THESS
Μείνε μαζί μας
keuea

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1