Ξεκίνησε η συγκομιδή μήλων στην Αγιά

ΞΕΠΕΡΑΣΕ ΚΑΘΕ ΠΡΟΣΔΟΚΙΑ Η ΦΕΤΙΝΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ - ΦΟΡΤΩΜΕΝΑ ΜΕ ΚΑΡΠΟΥΣ ΤΑ ΔΕΝΔΡΑ

Δημοσίευση: 29 Ιουλ 2018 22:08

Τι κι αν είναι Ιούλιος. Στην Αγιά ξεκίνησε η συγκομιδή μήλων! Ήδη, εδώ και λίγες ημέρες, από τις αρχές σχεδόν της εβδομάδας, κάποιοι Αγιώτες παραγωγοί μαζεύουν τις πρώτες ποσότητες.

Όπως μας δηλώνει ένας από αυτούς, ο κ. Κώστας Λιάμτσιος, «πρόκειται για την ποικιλία Gala, που το ελκυστικό χρώμα, κίτρινο με κόκκινο - πορτοκαλί ρίγες, και σε συνδυασμό με την ιδιαίτερη γεύση της, την καθιστά μεταξύ αυτών που έχουν υψηλά γευστικά standards». Καταγωγή των μήλων αυτών είναι η μακρινή Νέα Ζηλανδία, έγιναν δημοφιλή στη χώρα μας την τελευταία πενταετία και, φυσικά, η πρώτη μηλοπαραγωγική περιοχή της Ελλάδας, η Αγιά, μπήκε δυναμικά εξαρχής και σ' αυτήν την καλλιέργεια.

«Εξαιρετικά αρωματικά μήλα, με εξάμηνη δυνατότητα συντήρησης, με πάρα πολύ καλά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά, ιδιαίτερα εύγευστα, γλυκά και τραγανά, με σάρκα χυμώδη, συγκομίζονται τέτοια περίοδο που δίνουν στον παραγωγό αρκετά καλές τιμές», επισημαίνει ο κ. Λιάμτσιος και μας λέει «Οι ποσότητες αυτής της περιόδου καταλήγουν, ως επί το πλείστον, στα νησιά και σε μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες. Δεν λείπουν, βέβαια, και οι αγορές του εξωτερικού, όπως Αίγυπτος και Ιορδανία, όπου έμποροι ή συνεταιρισμοί της περιοχής τα προωθούν».

Τις αμέσως επόμενες ημέρες θα αρχίσει να εντείνεται η συγκομιδή και θα φτάσει στο απόγειό της τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο με διάφορες ποικιλίες, όπως τις Imperial, Royal, Double Red, Wellspur, Red Chief, Super Chief, Starkimson, Jesey Mac, τις κίτρινες Golden, Jona Golden, Smoothy, την πράσινη, αγαπημένη της ρωσικής αγοράς, Granny Smith, και τα φιρίκια. Η παραγωγή φέτος έχει ξεπεράσει κάθε προσδοκία, τα δέντρα είναι κυριολεκτικά φορτωμένα καρπούς, και όλοι ευελπιστούν ότι, Θεού θέλοντος και καιρού επιτρέποντος, όλα θα πάνε καλά.

Να μην ξεχνάμε πως η Αγιά κρατάει χρόνια τώρα τα σκήπτρα πανελλαδικά, με έντονη εξαγωγική δραστηριότητα και οικονομικά οφέλη εθνικής εμβέλειας. Παράγει πάνω από 100 εκατομμύρια κιλά μήλα ετησίως  κι αυτό σε μία μέτρια χρονιά  ενώ ο αριθμός δέντρων πλησιάζει το ένα εκατομμύριο. Κι όλα αυτά, βέβαια, από τους δραστήριους παραγωγούς της, που είναι πάντα ενήμεροι για τις τάσεις της παγκόσμιας και της εγχώριας αγοράς, είναι πάντα πιο μπροστά από άλλες περιοχές της πατρίδας μας σε νέες ποικιλίες και χρησιμοποιούν τα πλέον πρόσφατα καλλιεργητικά μέσα βασιζόμενοι σε σύγχρονες μεθόδους. Ένα προβληματάκι μόνο υπάρχει... Δεν έχουν μάθει να συνεταιρίζονται, κάτι που το έχουν πληρώσει και... συνεχίζουν να το πληρώνουν πολύ ακριβά...

ΑΓΙΑ (Γραφείο «Ε»)

Του Νίκου Γουργιώτη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

EDA THESS
Μείνε μαζί μας
keuea

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1