Μέτρα προστασίας από ψεκασμούς και πυρκαγιές

Συστήνει σε παραγωγούς ο Μελισσοκομικός Σύλλογος και ο ΕΛΓΑ

Δημοσίευση: 30 Ιουλ 2018 22:08

Να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα πρόληψης πυρκαγιάς στα μελισσοσμήνη τους καλεί ο ΕΛΓΑ τα μέλη του Μελισσοκομικού Συλλόγου Λάρισας, λόγω του αυξημένου κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς κατά τη θερινή περίοδο.


Τα προτεινόμενα μέτρα προστασίας των μελισσοσμηνών είναι: Να γίνεται αποψίλωση της βλάστησης του χώρου εγκατάστασης των κυψελών σε απόσταση τουλάχιστον 5 μέτρων γύρω από τις κυψέλες. Η ελάχιστη απόσταση του χώρου εγκατάστασης των κυψελών από τα δένδρα και τους θάμνους να είναι τουλάχιστον 10 μέτρα. Στον χώρο των κυψελών να διατηρείται ικανή ποσότητα νερού (τουλάχιστον 200 λίτρα νερό). Στις κυψέλες και σε εμφανές σημείο να αναγράφεται το ονοματεπώνυμο, η διεύθυνση και το τηλέφωνο του ιδιοκτήτη. Το «κάπνισμα» των κυψελών να γίνεται μόνο μέχρι τη 12η μεσημβρινή και μόνον εφόσον επικρατούν οι κατάλληλες καιρικές συνθήκες. Σε κάθε περίπτωση να μην γίνεται τις ημέρες που επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες και ισχυροί άνεμοι». Μάλιστα ο ΕΛΓΑ προειδοποιεί πως «σε διαφορετική περίπτωση θα βρεθεί στη δυσάρεστη θέση να μην καλύψει μελλοντικές ζημιές στην εκμετάλλευσή τους, όπως ο κανονισμός ορίζει.    
ΠΡΟΣΟΧΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΨΕΚΑΣΜΟΥΣ
Στο μεταξύ ο Μελισσοκομικός Σύλλογος με ανακοίνωση που υπογράφει ο πρόεδρος Κώστας Καλαπούτης, ζητά από τους αγρότες να σεβαστούν τους κανόνες ψεκασμού. Ειδικότερα αναφέρει τα εξής: Οι 1.500 μελισσοκόμοι της Λάρισας θα θέλαμε να θυμίσουμε στους φίλους αγρότες και τις φίλες αγρότισσες ότι η μέλισσα είναι ο σπουδαιότερος συνεργάτης τους και μαζί με τη μέλισσα και ο μελισσοκόμος. Εκατομμύρια μέλισσες δουλεύουν ακούραστα στα χωράφια σας γονιμοποιώντας τα φυτά ώστε να δώσουν καρπούς. Το πλήθος των φυτών και των λουλουδιών γύρω μας, αυτό που με μια λέξη λέμε περιβάλλον, το χρωστάμε στη μέλισσα. Η μέλισσα δεν αφαιρεί τίποτα από τα φυτά, αντίθετα πολλαπλασιάζει την παραγωγή των καλλιεργειών. Μία στις τρεις μπουκιές μας τη χρωστάμε στη μέλισσα! Είναι αναγκαίο να προστατέψουμε τις μέλισσες, εκτρεφόμενες και άγριες και όλα τα ωφέλιμα έντομα που εξασφαλίζουν την επάρκειά μας σε τροφή και τη διατήρηση του περιβάλλοντος. Δεν σας ζητάμε να μην ψεκάσετε. Ζητάμε να μην ψεκάζετε τις ώρες που πετούν οι μέλισσες. Μπορείτε να προστατέψετε τη σοδειά σας χωρίς να σκοτώσετε τους πολύτιμους συνεργάτες σας, τους… άμισθους υπαλλήλους σας! Παράλληλα βοηθάτε να ζήσει κι ο μελισσοκόμος. Όλοι αγωνιζόμαστε να επιβιώσουμε και μάλιστα σε δύσκολες εποχές, κόντρα στην κλιματική αλλαγή και την οικονομική κρίση. Ζητείστε από τον γεωπόνο σας να σας δώσει τα φάρμακα που είναι τα λιγότερο επικίνδυνα για τις μέλισσες. Ακολουθείστε προσεκτικά τις οδηγίες. Αν πρέπει να γίνει ψεκασμός πάνω στην ανθοφορία, ο ψεκασμός να γίνεται από τη δύση του ήλιου μέχρι την ανατολή ώστε να μην είναι οι μέλισσες και τα ωφέλιμα έντομα πάνω στα λουλούδια όταν ψεκαστούν. Μπορούμε να συνυπάρξουμε και να κερδίσουμε όλοι, όπως κερδίζουν τα φυτά από τις μέλισσες και οι μέλισσες από τα φυτά».
Γ. Ρούστας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass