Πώς εξελίσσεται η συγκομιδή σε μήλα, σταφύλι, τεύτλα και ρόδι

ΟΙ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ ΤΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΣΕ ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗ

Δημοσίευση: 12 Αυγ 2018 22:00

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται τούτες τις μέρες οι εργασίες για τη συγκομιδή μιας σειράς αγροτικών προϊόντων, με τους αγρότες να εύχονται για μια ήρεμη από πλευράς καιρικών φαινομένων χρονική περίοδο, καθώς έφθασαν στο τέλος μιας κοπιαστικής προσπάθειας, ευελπιστώντας οι κόποι τους να ανταμειφθούν …από την αγορά.

Μήλα

Ξεκίνησε η συγκομιδή στις πρώιμες ποικιλίες μήλων στην επαρχία Αγιάς, ενώ σε λίγες μέρες μπαίνουν στο παιχνίδι και τα καινούρια, με τις εκτιμήσεις των παραγωγών να μιλούν για μια ικανοποιητική παραγωγή, μετά και την περσινή κακή χρονιά λόγω καιρικών φαινομένων. Οι φετινές βροχές ήταν περισσότερο ευεργετικές για τον χρωματισμό και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του μήλου. Ανάλογη εικόνα υπάρχει και για τα μήλα της Ζαγοράς, με αυξημένες παραγωγές, παρά το πρόβλημα της μικροκαρπίας που παρουσιάστηκε σε ορισμένα χωριά. Όσον αφορά στις τιμές, αυτές είναι ανεβασμένες 5-10 λεπτά σε σχέση με πέρυσι, δηλαδή φέτος οι παραγωγοί θα επιχειρήσουν να κλείσουν συμφωνίες με 40-50 λεπτά. Πρωταγωνιστικό ρόλο επιτελεί ο Συνεταιρισμός «Κίσσαβος», ο οποίος εξάγει σημαντική ποσότητα σε Αίγυπτο, Ιορδανία, Αραβικά Εμιράτα, ενώ για την πρώιμη ποικιλία Γκαλά δείχνει ενδιαφέρον και η Ιταλία.

Σταφύλι

Αντιθέτως με τα μήλα, ο καιρός άφησε το αποτύπωμά του, δυστυχώς στην αμπελοκαλλιέργεια, καθώς οι τελευταίες βροχοπτώσεις επηρέασαν την παραγωγή στην επαρχία Τυρνάβου και ιδιαίτερα στο Δαμάσι. Στις πρώιμες ποικιλίες ξεκίνησε η συγκομιδή και τα μαντάτα δεν είναι τόσο ευχάριστα, αφού οι παραγωγοί κάνουν λόγο για μείωση παραγωγής που φθάνει και το 50%, ενώ στα μέσα Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσει η συγκομιδή στις όψιμες, με την ελπίδα για καλύτερη σοδειά να παραμένει ζωντανή.

Τεύτλα

Κανονικά (χωρίς προβλήματα) συνεχίζεται η καλλιέργεια των τεύτλων, με τους παραγωγούς να μην ασχολούνται τόσο με τον καιρό, όσο με τα διοικητικά τεκταινόμενα της Βιομηχανίας και κυρίως με την ολοκλήρωση της συμφωνίας της με την Innovation Brain. Υπενθυμίζεται ότι σε δηλώσεις του ο Lukas Fecker, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Innovation Brain, σημείωσε πως «στόχος είναι βελτιωθούν οι επιχειρησιακές διαδικασίες, να αυξηθεί η παραγωγή και να αναπτυχθούν νέα προϊόντα μέσα από την υλοποίηση σημαντικών επενδύσεων». Στο τέλος του μήνα θα υπάρξουν, κατά πάσα πιθανότητα, ανακοινώσεις για τον χρόνο έναρξης της καμπάνιας και για το πλάνο πληρωμών για την α΄ ύλη που θα παραδοθεί στη βιομηχανία.

Ρόδι

Μειωμένη αναμένεται να είναι η φετινή παραγωγή ροδιού λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών. Αυτό που προσπαθούν οι παραγωγοί είναι να είναι καλής ποιότητας για να πουληθεί σε καλή τιμή. Από τις 20 Αυγούστου αναμένεται να ξεκινήσει η συγκομιδή στις πρώιμες ποικιλίες ροδιού. Η παραγωγή στη χώρα μας κυμαίνεται σε περίπου 15 – 20 χιλιάδες τόνους, με ποσοστό 65% να πηγαίνει στη μεταποίηση. Η πιο δημοφιλής ποικιλία στη χώρα μας είναι η Wonderful (85%) και ακολουθούν οι Acco και Ερμιόνη. Οι τιμές πέρσι κυμάνθηκαν για την καλή ποιότητα γύρω 60 λεπτά το κιλό, για τη δεύτερη στα 30 λεπτά και για την τρίτη στα 20 λεπτά.

Γ. Ρούστας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

PARKO EYXON
EDA THESS
Μείνε μαζί μας
keuea

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1