Υποψήφια για το Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO η περιοχή Γρεβενών-Κοζάνης

Μπορεί να λειτουργήσει ως μοχλός ανάπτυξης, σε περιβαλλοντικό, τουριστικό και επιχειρηματικό επίπεδο

Δημοσίευση: 13 Αυγ 2018 18:10

ΑΘΗΝΑ

Η περιοχή των Γρεβενών- Κοζάνης εισέρχεται στην τελική ευθεία των αξιολογήσεων, ως υποψήφια για ένταξη στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO με την επωνυμία «Γεωπάρκο Τηθύος».

Διεθνείς αξιολογητές από την Ιαπωνία και την Ουγγαρία, που βρίσκονται στην περιοχή της Κοζάνης, των Γρεβενών και του Βοΐου, επισκέφθηκαν γεωγραφικές περιοχές εντός των οποίων βρίσκονται υπο-περιοχές διεθνούς γεωλογικής σημασίας, όπως εκείνη του όρους Μπούρινου όπου υπάρχουν ορατά ίχνη από τη σύγκρουση της Αφρικανικής με την Ευρασιατική τεκτονική πλάκα, τη Δεσκάτη Γρεβενών και την περιοχή της Μηλιάς, όπου εντοπίστηκαν απολιθωμένα μαμούθ ηλικίας 3,5 εκατομμυρίων ετών, τις συλλογές του παλαιοντολογικού μουσείου της Σιάτιστας όπου φιλοξενούνται απολιθωμένα κοχύλια ηλικίας 30 εκατ. ετών, καθώς και περιοχές με πετρώματα που χρονολογούνται από την εποχή της Παγγαίας, 350 - 400 εκατ. ετών.

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, τα στοιχεία που συγκεντρώνουν οι επιστήμονες της UNESCO, καθώς και ο φάκελος υποψηφιότητας που έχει υποβάλλει η Περιφέρεια δυτικής Μακεδονίας, αναμένεται να αξιολογηθούν, ενώ τα συμπεράσματα και η απόφαση της επίσημης πιστοποίησης θα ανακοινωθούν κατά το 8ο Παγκόσμιο Συνέδριο της UNESCO για τα Γεωπάρκα, που θα λάβει χώρα στο Τρέντο της Ιταλίας τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας πριν από μερικούς μήνες ενέκρινε το σύμφωνο συνεργασίας για την οργάνωση και λειτουργία του Γεωπάρκου Γρεβενών - Κοζάνης και την υποβολή πρότασης ένταξής του στο δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCΟ και όπως δήλωσε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Γρεβενών, Ευάγγελος Σημανδράκος, σκοπός της προσπάθειας που γίνεται είναι «να λειτουργήσει το Γεωπάρκο ως μοχλός ανάπτυξης, σε περιβαλλοντικό, τουριστικό αλλά και επιχειρηματικό επίπεδο».

ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

Εξήγησε ότι δεν αλλάζει τίποτα αναφορικά με το καθεστώς της περιοχής, ούτε θεσπίζονται τυχόν περιορισμοί σε δραστηριότητες, αλλά αντιθέτως αυτή αναδεικνύεται και αναβαθμίζεται ολόκληρη. Οι θεσμικοί φορείς της περιοχής ελπίζουν ότι μετά την ένταξη της περιοχής στο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCΟ θα αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο η επιστημονική έρευνα από εθνικές και διεθνείς συνεργασίες, θα διευρυνθούν τα εκπαιδευτικά προγράμματα στα σχολεία και τα ακαδημαϊκά ιδρύματα μέσα από την εξερεύνηση της γης, και όλα τα παραπάνω θα συμβάλουν στην ανάδειξη της γεωμορφολογικής ιστορίας, στη διάσωση της τοπικής ιστορίας και του πολιτισμού της περιοχής. Ως φορέας διαχείρισης του Γεωπάρκου ορίστηκε η Αναπτυξιακή Δυτικής Μακεδονίας.

Επί του παρόντος, υπάρχουν 120 παγκόσμια Γεωπάρκα της UNESCO σε 33 χώρες, ενώ στη χώρα μας έχουν αναγνωριστεί μόλις πέντε. Πρόκειται για το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου, που αναγνωρίστηκε το 2000 στο Σίγρι, το Φυσικό Πάρκο Ψηλορείτη (το 2001) στην Κρήτη, το Εθνικό Πάρκο Χελµού - Βουραϊκού (το 2009) στην Πελοπόννησο, την περιοχή του Εθνικού Δρυµού Βίκου - Αώου (το 2010) στην Ήπειρο και το Φυσικό Πάρκο Σητείας (το 2015), επίσης στην Κρήτη.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

EDA THESS
Μείνε μαζί μας
keuea

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1