H αποφύλλωση της βαμβακοκαλλιέργειας

Δημοσίευση: 27 Αυγ 2018 12:43

Του Γιώργου Κατσαντώνη,

Γεωπόνου Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος

Η αποφύλλωση του βαμβακιού πριν τη συγκομιδή αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την αποτελεσματικότητα της μηχανοσυλλογής. Τα βασικά πλεονεκτήματα από την αποφύλλωση, μπορούμε να πούμε, ότι είναι τα παρακάτω: Η ποιότητα του προϊόντος είναι καλύτερη, γιατί δεν συγκομίζονται πράσινα φύλλα τα οποία χρωματίζουν και υποβαθμίζουν την ίνα. Το συγκομιζόμενο προϊόν έχει λιγότερη υγρασία και επομένως συντηρείται με μεγαλύτερη ασφάλεια. Επιτυγχάνει το άνοιγμα των ώριμων καρυδιών. Επιτρέπει την έναρξη της συγκομιδής νωρίτερα τις πρωινές ώρες. Περιορίζει τη σήψη των καρυδιών και τις όψιμες προσβολές από έντομα (πράσινο - ρόδινο σκουλήκι ). Αυξάνει την ωριαία απόδοση της μηχανής. Ελέγχεται η πιθανή αναβλάστηση των κορυφών του βαμβακόφυτου. Κυκλοφορούν διάφορα αποφυλλωτικά τα οποία επιτυγχάνουν αποτελεσματική αποφύλλωση και τα οποία θα πρέπει να χρησιμοποιούνται σύμφωνα με τις οδηγίες των παρασκευαστών. Μεγάλη δόση, μπορεί να ξηράνει τα φύλλα αλλά αυτά να μη πέσουν και να οδηγούμαστε σε υποβάθμιση του προϊόντος, ενώ αντίστοιχα, μικρή δόση δεν είναι επαρκής. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, για την καλλιέργεια του βαμβακιού, στην κατηγορία φωτορρυθμιστική ουσία, επιλέγουμε τις εγκεκριμένες δραστικές ουσίες για την μετέπειτα αγορά αποφυλλωτικού και ωριμαντικού σκευάσματος. Ιστοσελίδα Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων .

Εποχή αποφύλλωσης: Απαραίτητη προϋπόθεση για αποτελεσματική αποφύλλωση είναι να εφαρμοστεί, όταν το φυτό βρίσκεται σε σπαργή, γιατί διαφορετικά τα φύλλα μαραίνονται και παραμένουν στο φυτό. Η κατάλληλη εποχή, για τις συνθήκες στη χώρα μας είναι γενικώς, όταν η φυτεία έχει άνοιγμα 40 - 50% ( τότε τα υπόλοιπα καρύδια είναι συνήθως ηλικίας τουλάχιστον 30 ημερών και μπορούν να ολοκληρώσουν την ωρίμανσή τους ). Πρωιμότερη αποφύλλωση δυσχεραίνει τη φυσιολογική ωρίμανση των όψιμων καρυδιών τα οποία γίνονται ελλιποβαρή και έχουν υποβαθμισμένη ποιότητα προϊόντος. Τα αποφυλλωτικά εφαρμόζονται 12 - 15 ημέρες πριν τη συγκομιδή ( συνήθως αρχές Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου ), οπότε στο διάστημα αυτό, ανοίγει συνήθως το 60 - 70% των καρυδιών.

Εφαρμογή αποφυλλωτικών: Μεγάλη σημασία έχει ο ομοιόμορφος ψεκασμός των βαμβακόφυτων. Όταν υπάρχει πλούσιο φύλλωμα, μεγάλη ανάπτυξη του φυτού ή με άλλα λόγια, αν είναι αναπόφευκτη η ανάγκη για πρόωρη ωρίμανση, πρέπει να γίνεται διπλή εφαρμογή του αποφυλλωτικού, η 1η με τη μισή συνιστώμενη δόση του αποφυλλωτικού, όταν έχει ανοίξει το 20 - 30% των καρυδιών και η 2η, όταν έχει ανοίξει περίπου το 50% των καρυδιών, με δόση ανάλογη του φυλλώματος και αντιστρόφως ανάλογη της θερμοκρασίας.

Η αποτελεσματικότητα του αποφυλλωτικού είναι μεγαλύτερη όταν: Επικρατεί υψηλή θερμοκρασία και υγρασία και δεν υπάρχει άνεμος. Σταθερές θερμοκρασίες 20 βαθμών Κελσίου θεωρούνται ιδανικές. Η υγρασία είναι επαρκής και σταθερή κατά την καλλιεργητική περίοδο. Υπήρχε επάρκεια αζώτου (Ν) στο έδαφος στα προηγούμενα στάδια, αλλά περιορισμένη κατά την ωρίμανση (για να αναχαιτίζεται η αναβλάστηση ). Ο αγρός είναι καθαρός από ζιζάνια. Η φυτοϋγιεινή κατάσταση του βαμβακιού είναι καλή, η αρχιτεκτονική του φυτού η επιθυμητή και η ωρίμανση των φύλλων ικανοποιητική, χωρίς αυτά να είναι μαραμένα ή ξηρά. Τα καρύδια βρίσκονται σε ικανοποιητικό στάδιο ωρίμανσης.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass