Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης περιοχές του Δήμου Τυρνάβου

ΕΠΛΗΓΗΣΑΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΝΤΟΝΕΣ ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΕΙΣ

Δημοσίευση: 30 Αυγ 2018 15:30

Τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό επισκέφτηκε χθες το πρωί ο δήμαρχος Τυρνάβου Παναγιώτης Σαρχώσης προκειμένου να τον ενημερώσει για τα προβλήματα που προέκυψαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν τον βόρειο τομέα του Δήμου Τυρνάβου (Λυγαριά, Αργυροπούλι, Δελέρια και Ροδιά).

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε παρουσία του προέδρου του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Τυρνάβου, Χρήστου Τσιτσιρίγκου, αποφασίστηκε η περιοχή να κηρυχθεί σε έκτακτη ανάγκη και παράλληλα η Περιφέρεια Θεσσαλίας να προχωρήσει στη χρηματοδότηση και κατασκευή έργων αποκατάστασης και συντήρησης χειμάρρων που θα θωρακίσουν την περιοχή από πλημμυρικά φαινόμενα.

Με το πέρας της συνάντησης ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός σε δηλώσεις του τόνισε τα εξής: «Τα ακραία καιρικά φαινόμενα τείνουν να γίνουν πλέον μια μόνιμη κατάσταση. Σε συνεργασία με τον δήμαρχο κ. Σαρχώση και τον Δήμο Τυρνάβου κηρύσσουμε την περιοχή σε έκτακτη ανάγκη, ώστε καταγράφοντας τις ζημιές να αιτηθούμε χρηματοδότηση για την αποκατάσταση και κατασκευή των απαραίτητων έργων για την αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων.

Στην περιοχή έχουμε κατασκευάσει έργα αντιμετώπισης τέτοιων φαινομένων, τα οποία άντεξαν αλλά δεν επαρκούν. Χρειάζονται περισσότερα και γι’ αυτό επαναφέρουμε το αίτημά μας προς την πολιτεία για μεγαλύτερη χρηματοδότηση για έργα αποκατάστασης και συντήρησης των χειμάρρων για την αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων, με πόρους και προγράμματα εκ των προτέρων για να προλαμβάνουμε και όχι να θεραπεύουμε».

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Τυρνάβου Παναγιώτης Σαρχώσης επισήμανε τα εξής: «Τη Δευτέρα είχαμε έντονα καιρικά φαινόμενα τα οποία έπληξαν το βόρειο τομέα του Δήμου Τυρνάβου και πιο συγκεκριμένα τις περιοχές Λυγαριά, Δελέρια, Αργυροπούλι και Ροδιά. Επισκέφτηκα αυτές τις περιοχές συνοδευόμενος από τον κ. Τσιόπα, τον πρόεδρο του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Τυρνάβου κ. Τσιτσιρίγκο, τον πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Αργυροπουλίου κ. Κουτίνα, κλιμάκιο της Περιφέρειας Θεσσαλίας αποτελούμενο από τον γενικό διευθυντή Ανάπτυξης κ. Λυτροκάπη και τον υπεύθυνο Πολιτικής Προστασίας κ. Καραμπούζη.

Είδαμε επιτόπου και καταγράψαμε τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί. Υπάρχουν ζητήματα που έχουν ανακύψει σε ρέματα, έχει υποστεί μεγάλες ζημιές η οδοποιία και γενικότερα υπάρχουν ζητήματα άμεσης αντιμετώπισης καθώς βρισκόμαστε σε μια περίοδο τρύγου και μεγάλης έντασης γεωργικών ασχολιών.

Ήρθαμε άμεσα σε επαφή με τον περιφερειάρχη κ. Αγοραστό και συμφωνήσαμε να προχωρήσουμε σε συντονισμένες ενέργειες προς την κατεύθυνση της ανακούφισης της περιοχής από τα έντονα καιρικά φαινόμενα που υπέστη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο μέτωπο είναι ιδιαιτέρως ευάλωτο σε ακραίες καιρικές συνθήκες. Για τον λόγο αυτό έχουμε συμφωνήσει με τον κ. Αγοραστό να κηρυχθεί η κατάσταση σε έκτακτη ανάγκη προκειμένου να μας διατεθούν όλα εκείνα τα εργαλεία για την αντιμετώπιση του προβλήματος».

Ο πρόεδρος του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Τυρνάβου Χρήστος Τσιτσιρίγκος σε δηλώσεις του υποστήριξε τα εξής: «Τη Δευτέρα μετά από μια πολύ έντονη βροχόπτωση υπήρξαν πλημμυρικά φαινόμενα στο τόξο των περιοχών Λυγαριά, Δελέρια, Αργυροπούλι και Ροδιά με αποτέλεσμα μεγάλων ζημιών στην οδοποιία και κατ’ επέκταση στις καλλιέργειες (σταφύλια, καλαμπόκια, μύγδαλα, καρύδια, λαχανικά κ.λπ.).

Από την πρώτη στιγμή η Περιφέρεια Θεσσαλίας και ο Δήμος Τυρνάβου ήταν παρόντες… σκύβοντας πάνω από το πρόβλημα με σκοπό να δοθούν άμεσα λύσεις προκειμένου να επουλωθούν άμεσα οι ζημιές.

Υπάρχει πρόβλημα όσον αφορά στο θέμα του τρύγου. Τα χωράφια είναι πλημμυρισμένα και οι αγρότες δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν εργασίες. Με το πέρας των δύο τριών ημερών η στάθμη του νερού αναμένεται να πέσει και θα συνεχιστούν κανονικά οι αγροτικές εργασίες του τρύγου».

Ο ΜΑΞ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Τη γρήγορη διεκπεραίωση των διαδικασιών αποζημίωσης στους παραγωγούς που επλήγησαν από ισχυρές βροχοπτώσεις σε περιοχές του Δήμου Τυρνάβου στις 27 Αυγούστου, ζητά ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος με ερώτησή του στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Στ. Αραχωβίτη. Επιπλέον, το στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης «επειδή στα προηγούμενα ερωτήματα μέσω κοινοβουλευτικού ελέγχου δεν δόθηκαν σαφείς απαντήσεις» ρωτά «πότε, επιτέλους, θα καταβληθεί το υπόλοιπο 30% των αποζημιώσεων που εκκρεμεί από τις περσυνές ζημιές».

Ο Θεσσαλός πολιτικός, στην ερώτησή του υπογραμμίζει τα εξής:

«Οι ισχυρές βροχοπτώσεις που έπληξαν περιοχές του Δήμου Τυρνάβου, προκάλεσαν ζημιές σε αγροτικές καλλιέργειες. Αμπέλια, αμύγδαλα, όψιμες ποικιλίες ροδάκινων και ελαιώνες επλήγησαν από την έντονη βροχή, τους δυνατούς ανέμους και τα τοπικά πλημμυρικά φαινόμενα που δημιούργησε ο μεγάλος όγκος νερού και οι χείμαρροι που ξεχείλισαν.

Ειδικά για τα αμπέλια οποιαδήποτε καθυστέρηση μπορεί να πλήξει την οινική παραγωγή της περιοχής, που ως γνωστόν είναι ονομαστή για την ποιότητά της.

Επομένως, η γρήγορη ανταπόκριση των υπηρεσιών του ΕΛΓΑ και η αντικειμενική εκτίμηση των απωλειών της παραγωγής συνιστούν κατεπείγουσα προτεραιότητα για την ουσιαστική και έγκαιρη αρωγή προς τους πληγέντες παραγωγούς».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

EDA THESS
Μείνε μαζί μας
keuea

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1