Συνεργασία και εξωστρέφεια για αγροτική ανάπτυξη

ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΣΤΟ ΑΓΙΩΤΙΚΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΚΑΙ ΤΗ ΓΙΟΡΤΗ ΜΗΛΟΥ

Δημοσίευση: 01 Σεπ 2018 22:44

ΑΓΙΑ (Γραφείο «Ε»)
Απευθυνόμενος σε πλήθος κόσμου που από νωρίς χθες το απόγευμα κατέκλυσε στην Αγιά κάθε γωνιά του κέντρου της και τον Ιερό Ναό των πολιούχων θαυματουργών Αγίων Αντωνίων, Αντωνίου του Μεγάλου του ασκητή της ερήμου και Αντωνίου του Νέου του εν Βεροίας, όπου συμμετείχε με κατάνυξη στις θρησκευτικές εκδηλώσεις στη μνήμη τους, και επισημαίνοντας πως «με την ελπίδα να μας φωτίσουν οι Άγιοι, να μας θυμίσει η Γιορτή Μήλου πως μόνο με δουλειά κερδίζουμε και να μας διδάξει η απελευθέρωση της περιοχής μας από τους Τούρκους

πως όταν οι Έλληνες είμαστε μονιασμένοι πετυχαίνουμε άθλους και γράφουμε έπη» ο δήμαρχος της Αγιάς, Αντώνης Γκουντάρας, κήρυξε χθες βράδυ την έναρξη του ετήσιου τοπικού ιστορικού πανηγυριού, της 23ης κατά σειρά Γιορτής Μήλου και των πολυήμερων πολιτιστικών και ψυχαγωγικών εκδηλώσεων που τα συνοδεύουν και θα διαρκέσουν ως την Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου.
Εκδηλώσεις που γίνονται, δυστυχώς, υπό τη βαριά σκιά του θανάτου 60χρονης Αγιώτισσας σε τροχαίο χθες τα ξημερώματα και που ουσιαστικά ξεκινούν απόψε το βράδυ, αφού πρωτίστως σήμερα το πρωί η κωμόπολη θα γιορτάσει την επέτειο απελευθέρωσης της περιοχής από τους Τούρκους κατά το έτος 1881.
Της ομιλίας του δημάρχου προηγήθηκαν ο μέγας πανηγυρικός εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας και το θείο κήρυγμα από τον σεβασμιότατο μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνάτιο, όπως και η περιφορά των ιερών εικόνων στους κεντρικούς δρόμους της κωμόπολης με τη συνοδεία Φιλαρμονικής.
Στην ομιλία του, κατά τα εγκαίνια, ο δήμαρχος Αγιάς Αντώνης Γκουντάρας αναφέρθηκε στα προϊόντα της περιοχής που την κάνουν ξεχωριστή σε όλη την Ελλάδα λέγοντας:
«Την οικονομία του τόπου μας σε μεγάλο ποσοστό τη στηρίζει η αγροτική παραγωγή. Το μήλο που τιμούμε και γιορτάζουμε, το κάστανο, η ελιά, το κεράσι, το ακτινίδιο, προϊόντα ξακουστά σ’ όλες τις γωνιές του κόσμου. Αυτά είναι η ανάσα και η δύναμή μας κι είμαστε όλοι υποχρεωμένοι να κάνουμε το καλύτερο δυνατό, για να δυναμώσει αυτή η ανάσα, να εδραιωθεί η δύναμή μας.
Όλοι μαζί ενωμένοι, με προμετωπίδα το αγροτικό κίνημα, έχουμε χρέος να αξιοποιήσουμε κάθε εργαλείο, εθνικό ή ευρωπαϊκό, προκειμένου να δώσουμε υπεραξία στα προϊόντα μας, να μειώσουμε το κόστος παραγωγής και να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις ώστε ανταγωνιστικά να εισέλθουμε σε νέες αγορές».
Κάλεσε τους παραγωγούς να προχωρήσουν σε συνεταιριστικές δομές ακούγοντας τα κελεύσματα και τις ανάγκες της εποχής, ενώ δεν παρέλειψε να επισημάνει τα έργα που σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, επιστημονικούς φορείς και Κράτος, γίνονται προς ενίσχυση του αγροτικού τομέα.
Μίλησε, επίσης, για τη νέα ΚΑΠ και τις προτεραιότητες που αυτή φέρνει, ζήτησε από τους παραγωγούς να επιμείνουν στην ποιότητα και στην τυποποίηση, στάθηκε ιδιαίτερα στο δίπτυχο «γεωργία και τουρισμός» τονίζοντας πως είναι οι δύο πυλώνες που στηρίζουν την οικονομία του τόπου και διαμορφώνουν τον κοινωνικό ιστό και ολοκλήρωσε την ομιλία του με τη φράση «Σας εύχομαι καλή διασκέδαση και σας καλώ να συνεχίσουμε μαζί, με σταθερά βήματα και σοβαρότητα, την προσπάθεια να αναπτύξουμε ακόμα περισσότερο τον τόπο μας. Μπορούμε και το αξίζει».
Ο ΚΩΝ. ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ
Χαιρετισμό απηύθηνε κι ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός λέγοντας πως είναι αισιόδοξα τα μηνύματα για τη φετινή παραγωγή με χαρακτηριστικά το ποιοτικό προϊόν και τις δυναμικές εξαγωγές.
«Ως Περιφέρεια» τόνισε «στηρίζουμε με κάθε τρόπο τις προσπάθειες συνεργασίας των παραγωγών, ενίσχυσης των ομάδων παραγώγων ή και τη δημιουργία καινούργιων ομάδων, προκειμένου το μήλο Αγιάς να βρει τη θέση που του αξίζει στις διεθνείς αγορές, ώστε να ενισχυθεί η προστιθέμενη αξία του στην τοπική οικονομία της περιοχής. Συμβάλαμε ενεργά στην ανοδική πορεία που επιδεικνύουν οι εξαγωγές του προϊόντος στηρίζοντας με κάθε τρόπο την παρουσία συνεταιρισμών και ομάδων παραγωγής της περιοχής σε διεθνείς εκθέσεις, δημιουργώντας ισχυρές βάσεις εξωστρέφειας.
Παράλληλα, έγιναν βήματα προς την κατεύθυνση της ομαδοποίησης των αγροτών, μια τάση που πρέπει να ενισχυθεί και να ενταθεί τα επόμενα χρόνια καθώς αποτελεί μονόδρομο για την επιβίωση του πρωτογενή τομέα. Είναι γνωστό και κοινά αποδεκτό ότι με την ένταξη των παραγώγων σε συλλογικά σχήματα, συνεταιρισμούς, ομάδες παραγωγών, μπορούν να επιτευχθούν οικονομίες κλίμακας και καλύτερες τιμές μέσω της μαζικής πώλησης της παραγωγής, ενώ με την καθετοποίησή της μπορεί να αυξηθεί η προστιθέμενη αξία για κάθε παραγωγό».  Ο κ. Αγοραστός ολοκλήρωσε επισημαίνοντας: «Βεβαίως μιας και τις ημέρες αυτές είναι στην επικαιρότητα το θέμα της τυπικής ολοκλήρωσης του τρίτου μνημονίου, θέλω από εδώ από την «καρδιά» της αγροτικής παραγωγής να επισημάνω ότι η νομική ολοκλήρωση ενός προγράμματος θα έχει νόημα, θα έχει αξία, θα έχει σημασία για τον κάθε Έλληνα πολίτη μόνο όταν την αισθανθεί στην τσέπη του, στο πορτοφόλι του. Το τονίζω εδώ ενώπιόν σας. Αυτό που χρειάζονται σήμερα οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι είναι η έξοδός τους από τα δεσμά της υπερφορολόγησης και των εξοντωτικών ασφαλιστών εισφορών. Αυτή την έξοδο χρειάζονται».

Ο ΒΑΣ. ΚΟΚΚΑΛΗΣ
Εκπροσωπώντας την κυβέρνηση ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βασίλης Κόκκαλης, μίλησε στον σύντομο χαιρετισμό του για τη δυναμική των μήλων Αγιάς, αλλά και για τα προβλήματα των αγροτών που το υπουργείο προσπαθεί να λύσει με την αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, με το θεσμικό πλαίσιο που επιχειρείται να μπει για τον συνεργατισμό και με την υποχρέωση που γίνεται προσπάθεια να γίνει πράξη κι έχει να κάνει με τη μείωση του κόστους παραγωγής.
Των ομιλιών ακολούθησε βράβευση του μαθητή του Γενικού Λυκείου Αγιάς Δήμου Αναστάση που συγκέντρωσε τα περισσότερα μόρια μεταξύ των συνυποψήφιών του από το Επαγγελματικό και Γενικό Λύκειο Αγιάς που διαγωνίστηκαν για πρώτη φορά φέτος στις πανελλαδικές εξετάσεις. Του απονεμήθηκε από τον κ. Κωνσταντίνο Καραμπάτσα το μόλις πρόπερσι θεσμοθετημένο «Βραβείο Ευαγγέλου Κ. Καραμπάτσα» και του επιδόθηκε το ποσό των 1.000 ευρώ που συνοδεύει αυτό και διατίθεται από τα παιδιά του αείμνηστου εκπαιδευτικού.
Εν συνεχεία, έγιναν τα εγκαίνια της Γιορτής, ξεναγήθηκαν οι επίσημοι στα περίπτερα της έκθεσης που για πρώτη φορά στήθηκε δίπλα στην Κεντρική πλατεία και ακολούθησε δεξίωση προς τιμήν τους από τον Σύλλογο Γυναικών Αγιάς στο Πνευματικό Κέντρο.
Στα περίπτερα προβάλλεται η διατροφική αξία του μήλου, η καλλιέργεια, η τυποποίηση, η εμπορία του, καθώς και δράσεις συλλόγων και συνεταιρισμών.
Στις εκδηλώσεις παρευρέθησαν, μεταξύ άλλων, οι βουλευτές κ. Νίκος Παπαδόπουλος, Χρήστος Κέλλας, Μάξιμος Χαρακόπουλος, Γιώργος Κατσιαντώνης, Κώστας Μπαργιώτας, ο γενικός περιφερειακός αστυνομικός διευθυντής Θεσσαλίας, υποστράτηγος Ιωάννης Τόλιας, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Γεωπόνων και πρόεδρος του Γεωπονικού Συλλόγου Λάρισας Δημήτρης Σοφολόγης, η πρώην βουλευτής Βάσω Αλεξανδρίδου, η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας Σταυρούλα Σδρόλια, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αγιάς Σωτήρης Μάρκου, οι αντιδήμαρχοι Βασίλης Σμυρλής, Βασίλης Λέτσιος και Στέλιος Τσιώνης, ο πρόεδρος της Δημοτικής Ενότητας Αγιάς Ζάχος Μπατζιόλας, δημοτικοί σύμβουλοι, πρώην δήμαρχοι, πρόεδροι συλλόγων και διευθυντές υπηρεσιών.
Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων για σήμερα Σάββατο έχει ως εξής:
7:30 π.μ., όρθρος και πανηγυρική θεία λειτουργία ιερουργούντος του αρχιερατικού επιτρόπου Περιφέρειας Αγιάς αρχιμανδρίτη π. Νεκτάριου Δρόσου. 10 π.μ., προσέλευση επισήμων, δοξολογία, ομιλία για την απελευθέρωση της πόλης, κατάθεση στεφάνων. 8 μ.μ., μουσική εκδήλωση στο Αρχοντικό Αλεξούλη.
9 μ.μ., «Μοντέρνος χορός επί σκηνής» από το Γυμναστήριο «Αθλόραμα» (Κεντρική πλατεία).
10 μ.μ., Μουσική εκδήλωση έντεχνης – swing βραδιάς με τους Εβίτα Θεοδωροπούλου και Βαγγέλη Χριστόδουλο στο τραγούδι, Πέτρο Παλάσκα στα πλήκτρα, Παντελή Θωμά στην κιθάρα και στο τραγούδι, Θωμά Πάρνο στην ηλεκτρική κιθάρα, Θωμά Παπουλάκο στο σαξόφωνο και Ντίνο Αλευρόπουλο στα κρουστά (Κεντρική πλατεία).

Του Νίκου Γουργιώτη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass