Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι Ενεργοί Πολίτες μοίρασαν παραδοσιακούς σπόρους

ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΗ ΑΓΙΑΣ

Δημοσίευση: 08 Σεπ 2018 15:50

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος οι Ενεργοί Πολίτες Λάρισας συμμετείχαν δυναμικά στην 9η Πανθεσσαλική Συνάντηση Ανταλλαγής Εντόπιων Σπόρων-Ποικιλιών, που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στους χώρους της Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου, στην Ανατολή Αγιάς.

Σκοπός αυτής της συνάντησης μεταξύ των ομάδων παραδοσιακών καλλιεργητών αλλά και πολύ κόσμου, είναι να περάσουν από χέρι σε χέρι, από γενιά σε γενιά οι παραδοσιακοί σπόροι του τόπου μας, που κινδυνεύουν να εξαφανιστούν, από τον αφύσικο τρόπο ζωής που προσπαθούν να μας επιβάλλουν οι πολυεθνικές και τα διάφορα οικονομικά συμφέροντα, και που μας απομακρύνουν από τη Μητέρα Φύση και τα αγνά αγαθά της.

Η εκδήλωση είχε ενδιαφέρον καθώς έγιναν συζητήσεις με οικολογικά θέματα. Ο κόσμος προμηθεύτηκε παραδοσιακούς σπόρους για τους μπαχτσέδες του με αντάλλαγμα τρόφιμα που διατέθηκαν στον ξενώνα «Άργισσα» του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας. Μ’ αυτόν τον τρόπο συνδυάστηκε η διατήρηση της παράδοσης, με την κοινωνική αλληλεγγύη, έννοιες που είναι συνυφασμένες στη συνείδηση του λαού μας από αρχαιοτάτων χρόνων.

Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να κάνουμε στην προσφορά της κ. Όλγας Βενιζέλου – Ρουβά από τον Πύργο Ηλείας, η οποία πληροφορήθηκε για το έργο των Εν.Πο.Λ. και ενίσχυσε με χιλιάδες δικούς της σπόρους την Τράπεζα Παραδοσιακών Σπόρων των Ενεργών Πολιτών Λάρισας, για να τους διαθέσουμε στον κόσμο!

Αποτελεί ένα φωτεινό παράδειγμα που καλό θα είναι να το μιμηθούν όλοι όσοι προμηθεύονται σπόρους από τέτοιου είδους ανταλλαγές, για να πολλαπλασιαστεί το υλικό και να φουντώσει η ελπίδα! Το επόμενο ραντεβού για την 10η Πανθεσσαλική Συνάντηση Ανταλλαγής Σπόρων έκλεισε για το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2019.

Σχετικά Άρθρα