Αγροτικά εφόδια

Βαμβάκι

Δημοσίευση: 10 Σεπ 2018 22:12

Μείωση της παγκόσμιας παραγωγής της τάξης του 3%, μείωση των παγκόσμιων αποθεμάτων σε ποσοστό 10% και αύξηση της κατανάλωσης κατά 3% προβλέπει για το βαμβάκι την περίοδο 2018-2019, η τελευταία έκθεση της Διεθνούς Συμβουλευτικής Επιτροπής Βάμβακος. Μάλιστα, η ICAC αναφέρει ότι τα παγκόσμια αποθέματα βάμβακος θα βρεθούν σε ιστορικά χαμηλότερο επίπεδο από αυτό που βρέθηκαν κατά την περίοδο 2011-2012.

Η είδηση αυτή σκορπά περισσότερα χαμόγελα στους Έλληνες βαμβακάδες, οι οποίοι ετοιμάζονται να μπούνε στα χωράφια και να συγκομίσουν μια πολύ καλή ποιοτικά και ποσοτικά σοδειά. Επιπροσθέτως στον κάμπο το σκουλήκι δεν έκανε μεγάλη ζημιά, όπως στον Έβρο, εξέλιξη επίσης ενθαρρυντική που ενισχύει την άποψη ότι φέτος η τιμή θα ξεκινήσει τουλάχιστον από 55 λεπτά/κιλό. Στον αντίποδα η ανεξήγητη ησυχία που επικρατεί από το μέτωπο της Τουρκίας και της Άπω Ανατολής για άµεσες φορτώσεις µέσα στον Σεπτέµβριο και τον Οκτώβριο κρατά τους Ελληνες εκκοκκιστές –και κατά συνέπεια και τους παραγωγούς- σε αναμμένα κάρβουνα. 

 

 

2JENES YLESΞένες ύλες μέχρι 10%

Από την έναρξη της εκκοκκιστικής περιόδου και μέχρι τη λήξη αυτής σε τακτά χρονικά διαστήματα θα γίνεται δειγματοληπτικός έλεγχος σε ποσοστό τουλάχιστον 0,5% των παραδιδόμενων στα εκκοκκιστήρια παρτίδων σύσπορου, ώστε να διαπιστωθεί η περιεκτικότητά τους σε ξένες ύλες. Οι παραδόσεις στα εκκοκκιστήρια για τους παραγωγούς που θέλουν να τύχουν της ενίσχυσης θα πρέπει να ολοκληρωθούν έως την 31η Ιανουαρίου 2019 το αργότερο. Αυτό ορίζει νέα εγκύκλιος σχετικά με την εφαρμογή της διαδικασίας ελέγχου για την πληρωμή της ειδικής καλλιεργητικής ενίσχυσης για το βαμβάκι περιόδου 2018-2019, με το σύστημα ελέγχου ανεύρεσης ξένων υλών στο σύσπορο να τίθεται από φέτος σε εφαρμογή, κρίνοντας αν ο βαμβακοπαραγωγός θα λάβει ή όχι τη συνδεδεμένη. Οι παραγωγοί υποχρεούνται μεταξύ άλλων «να μην παραδίδουν σύσπορο βαμβάκι με ποσοστό ξένων υλών μεγαλύτερο του 10% διότι δεν θα λαμβάνεται υπόψη στον υπολογισμό της ελάχιστης στρεμματικής απόδοσης.

 

Επιστρέφονται οι εισφορές στα ζαχαρότευτλα

Επιστροφή χρημάτων στους τευτλοπαραγωγούς που παρέδωσαν το 2000 το προϊόν τους, ανακοίνωσε η ΕΒΖ. Το συνολικό ποσό που θα επιστραφεί είναι περίπου στα 270.000 ευρώ (αφορά επιστροφή εισφορών στην παραγωγή σύμφωνα με τον Καν (ΕΕ) 2018/264 του Συμβουλίου). Ο υπολογισμός των χρημάτων που θα εισπράξει ο κάθε παραγωγός θα υπολογιστεί με βάση τις αποδόσεις. Όλοι οι τευτλοκαλλιεργητές που καλλιέργησαν ζαχαρότευτλα την καλλιεργητική χρονιά 2000 πρέπει να επικοινωνήσουν έως τις 17 Σεπτεμβρίου με τις Γεωπονικές Υπηρεσίες των εργοστασίων της ΕΒΖ ΑΕ (για τους καλλιεργητές περιοχής Λάρισας και εργοστασίου Πλατέος 2333068244) στα οποία ανήκαν, ώστε να επικαιροποιήσουν τα προσωπικά στοιχεία τους και να λάβουν την εισφορά.

*Στο μεταξύ σήμερα Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου, έχει προγραμματιστεί νέα συνάντηση του διαχειριστή του Innovation Brain, Lucas Fecker με τους παραγωγούς, στους οποίους θα καταθέσει την πρότασή του για την τιμολογιακή πολιτική και το είδος συμβολαίων που θα υπογράφει με τους παραγωγούς.

 

3FETA

Μέτωπο για τη φέτα

Ενιαία έκφραση και δράση του κλάδου της κτηνοτροφίας ενάντια στους μεταποιητές του γάλακτος, τους ελεγκτικούς μηχανισμούς και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς αποφάσισαν να έχουν οι εκπρόσωποι κτηνοτροφικών φορέων από όλη την Ελλάδα που συγκεντρώθηκαν την Παρασκευή στα γραφεία του Αγροτικού Γαλακτοκομικού Συνεταιρισμού Καλαβρύτων. Μετά τη σύσκεψη εκδόθηκε ψήφισμα, σχετικά με τις εξευτελιστικές τιμές στο γάλα, το οποίο αναφέρει τα εξής: Είμαστε αποφασισμένοι να καταγγείλουμε όλες τις παρανομίες και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και υπεύθυνους που οδήγησαν τις τιμές τους γάλακτος στη σημερινή κατάσταση. Δηλώνουμε όλοι μαζί ότι θα αγωνιστούμε δυναμικά για το επάγγελμά μας το οποίο στηρίζει την Εθνική οικονομία και δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να μας διώξει από αυτό. Την περιοχή μας εκπροσώπησαν στη σύσκεψη ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας Ν. Παλάσκας, ο τεχνικός σύμβουλος Γ. Κόκκουρας και ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού «Βοσκός» στην Ελασσόνα Τ. Αντωνίου.

 

4KALAMPOKI

Συγκομιδή για καλαμπόκι

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συλλογή του καλαμποκιού στις πρώιμες καλλιέργειες, με διάρκεια των φυτειών τις 90 ημέρες, με τους παραγωγούς του νομού και των Τρικάλων να βρίσκονται σε δίλημμα αν θα πουλήσουν με τιμές γύρω στα 16 λεπτά ή να αποθηκεύουν στοχεύοντας σε καλύτερες τιμές στα τέλη του φθινοπώρου και του χειμώνα. Οι παραγωγές χαρακτηρίζονται σχετικά καλές αγγίζοντας έως και τα 1.200 κιλά το στρέμμα. Ωστόσο στο μεγαλύτερο μέρος των καλλιεργούμενων εκτάσεων παρατηρείται αυξημένη υγρασία, η οποία αγγίζει και ίσως ξεπερνά το ποσοστό του 14%. Αποτέλεσμα το προϊόν που συλλέγεται να απαιτεί ξηραντήριο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε κόστος. Αν οι καιρικές συνθήκες συνεχίσουν να είναι ευεργετικές και ξηρές χωρίς να προκύψουν βροχοπτώσεις σαφώς και θα συμβάλουν στην ξηρότητα του αγροτικού προϊόντος. Στις σοδειές με μεγαλύτερη διάρκεια καλλιέργειας των 120-130 ημερών, οι παραγωγές, όπως εκτιμούν οι έμποροι αλλά και οι αγρότες θα εκτοξευτούν μιας και εκτιμάται ότι η παραγωγή θα αγγίξει ακόμη και τα 1.600 – 1.700 κιλά το στρέμμα.

 

Φθινοπωρινό σκηνικό

Χωρίς ιδιαίτερα φαινόμενα ο καιρός τη βδομάδα που ξεκίνησε. Σήμερα Δευτέρα και αύριο Τρίτη στον νομό Λάρισας ο καιρός θα είναι αίθριος, οι άνεμοι θα είναι βορειοανατολικοί ασθενείς και στο Αιγαίο μέτριοι και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 19 ως 31 βαθμούς Κελσίου. Τετάρτη και Πέμπτη καιρός αίθριος, ωστόσο θα ενισχυθούν οι βοριάδες, οι οποίοι θα ρίξουν κάπως τον υδράργυρο (28-30 βαθμούς Κελσίου).

 

Από τον Γιώργο Ρούστα

roustas@eleftheria.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass