Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Λάδι με ελληνικό σήμα!

Κόκκαλης: Βάζουμε κανόνες στη διακίνηση χύμα προϊόντος

Δημοσίευση: 10 Σεπ 2018 17:10

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Φρένο στη διακίνηση "χύμα" ελαιολάδου και βρώσιμων ελιών, επιχειρεί να βάλει το ελληνικό σήμα στην ελιά και στο ελαιόλαδο, το οποίο εξασφάλισαν επτά ελληνικές επιχειρήσεις για 35 προϊόντα, στο πλαίσιο τελετής απονομής που έγινε σε εκδήλωση που διοργάνωσαν στην 83η ΔΕΘ, η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, σε συνεργασία με τον ΕΛΓΟ-Δήμητρα.

Οι επτά επιχειρήσεις που έλαβαν πρώτες το ελληνικό σήμα στην ελιά και στο ελαιόλαδο για 35 προϊόντα, είναι οι: Terra Creta ABEE, Μεσογειακή ΓΗ ΕΕ, Κοντοδήμας Αθανάσιος, Olico Brokers Μονοπρόσωπη ΙΚΕ, Αλμπαντάκης Ανώνυμη Εμπορική Εξαγωγική και Βιοτεχνική Εταιρεία και το διακριτικό τίτλο "Ανεμόμυλος The Cretan Olive Mill AE", Ψαρουδάκης Ελαιόλαδα ΑΕ και Medolio AE.

Στο χαιρετισμό του εσπερίδα, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βασίλης Κόκκαλης, υπογραμμίζοντας ότι για χρόνια ο τομέας της παραγωγής ελαιολάδου και βρώσιμων ελιών πλήττεται από την κυκλοφορία "χύμα" προϊόντος, αγνώστου ταυτότητας, ποιότητας και περιεκτικότητας, επισήμανε ότι "μεταξύ της πρακτικής του να "δώσω ένα τενεκέ λάδι στο συγγενή μου", κυκλοφορούν τεράστιες ποσότητες οι οποίες αποτελούν την επιτομή της κακοδαιμονίας για την ανάπτυξη της καλλιέργειας της ελιάς".

Όπως είπε, στο σύγχρονο περιβάλλον, που χαρακτηρίζεται από τις έντονες ανταγωνιστικές πιέσεις της παγκοσμιοποίησης, ο μόνος ασφαλής δρόμος για μια πορεία βιώσιμης και αξιοπρεπούς ανάπτυξης των ελληνικών γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων, "είναι η υιοθέτηση μιας ξεκάθαρα αναγνωρίσιμης ταυτότητας" και πρόσθεσε "αυτό ακριβώς επιτυγχάνεται μέσα από τη δυνατότητα απονομής του Ελληνικού Σήματος στο Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο, το Παρθένο ελαιόλαδο και τις Επιτραπέζιες Ελιές".

Συγχαίροντας τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ και τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Καταναλωτών, για την προσπάθειά τους, ο κ. Κόκκαλης, συνεχάρη και τις επιχειρήσεις που έλαβαν το ελληνικό σήμα, αλλά και εκείνες που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για να το αποκτήσουν. "Τους αξίζουν συγχαρητήρια διότι κινήσεις όπως αυτές σηματοδοτούν την αφομοίωση από μέρους των δημοσίων υπηρεσιών και του επιχειρηματικού κόσμου, του νέου μοντέλου σύγχρονης αγροτικής επιχειρηματικότητας που οραματίζεται η σημερινή κυβέρνηση", υπογράμμισε. Επισήμανε ότι μέσα στο φθινόπωρο ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ σε συνεργασία με το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο που θα πραγματοποιήσει τους ελέγχους, "θα ξεκινήσει να παρέχει για πρώτη φορά πιστοποιημένο πολλαπλασιαστικό υλικό ελιάς στους Έλληνες φυτωριούχους".

"Η στροφή στα τυποποιημένα και αυστηρώς ελεγμένα προϊόντα, οδηγεί στη μείωση του φαινομένου των ελληνοποιήσεων, ένα φαινόμενο που οδηγεί σε εξαπάτηση του καταναλωτή και σε δυσφήμηση των προϊόντων της ελληνικής γης. Η σωστά οργανωμένη εξωστρέφεια των αγροτικών προϊόντων μπορεί να εξασφαλίσει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών και να προστατεύσει στο μέγιστο δυνατό βαθμό το εισόδημα του παραγωγού και τη βιωσιμότητα της αγροτικής επιχείρησης", επισήμανε.

*Χαιρετισμό απηύθυνε και η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ολυμπία Τελιγιορίδου, η οποία τόνισε ότι το ελληνικό ελαιόλαδο είναι "ξακουστό" στο εξωτερικό και υπογράμμισε την υποχρέωση, αλλά και θέληση, της ελληνικής πολιτείας να του "δώσουν την προστασία που του αξίζει". Αναφέρθηκε στο στόχο της ελληνικής κυβέρνησης για την ταυτοποίηση όλων των ελληνικών αγροτικών προϊόντων, προκειμένου να "αντιμετωπιστούν και οι παραβατικές διαδικασίες των ελληνοποιήσεων", ενώ εξέφρασε εκ νέου την πεποίθησή της ότι η "αγροτική παραγωγή μπορεί να αποτελέσει το όχημα που θα βγάλει τη χώρα από την οικονομική κρίση".

* Ο πρόεδρος του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, Νικόλαος Κατής, είπε ότι σήμερα διαθέτουν ελληνικό σήμα 40 επιχειρήσεις παραγωγής γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων, για συνολικά 410 προϊόντα και ευχήθηκε "να γίνουν σύντομα 107, οι επτά επιχειρήσεις που έλαβαν σήμερα το ελληνικό σήμα στην ελιά και το ελαιόλαδο". Οπως είπε, ήδη αξιολογούνται και άλλες αιτήσεις επιχειρήσεων για την απόκτηση του ελληνικού σήματος και μεταξύ άλλων σημείωσε ότι η απόκτησή του μπορεί να χρησιμοποιηθεί για "ανάσχεση της μαύρης διακίνησης που πλήττει και την προστιθέμενη αξία του, εδραίωση της εμπιστοσύνης με τους καταναλωτές, προστασία των ίδιων των παραγωγών και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων".

Gallery άρθρου