Ελληνίδα αγρότισσα: επάγγελμα με προοπτική

ΕΡΕΥΝΑ ΔΕΙΧΝΕΙ ΟΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΕΙ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΛΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ

Δημοσίευση: 18 Οκτ 2018 15:30

Σημαντικές είναι οι προοπτικές για το επάγγελμα των αγροτισσών, που διαμορφώνονται στη χώρα μας, σύμφωνα με στοιχεία έρευνας που πραγματοποιήθηκε υπό τη αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων, με τη στήριξη της Περιφέρειας Αττικής και έγινε από την αναπληρώτρια καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αιγαίου, Μαρία Γκασούκα.

Σύμφωνα με την έρευνα που παρουσιάστηκε σε ημερίδα που έγινε στο Μουσείο της Ακρόπολης με θέμα: «Η Ελληνίδα Αγρότισσα», το επάγγελμα της αγρότισσας μπορεί να αποτελέσει μέρος της λύσης στο πρόβλημα της ανεργίας που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες και ιδιαίτερα οι νεότερες, κάνοντας παράλληλα δυνατή την προσέλκυση νέων γυναικών και ανέργων στην ύπαιθρο, μέσω των νέων μορφών γεωργικής παραγωγής (βιολογικά προϊόντα, καλλιέργειες φιλικές προς το περιβάλλον, δυναμικές καλλιέργειες, εναλλακτικές μορφές τουρισμού, κ.ά.), αλλά και της κοινωνικής οικονομίας ευρύτερα.

Από τις γυναίκες που έλαβαν μέρος στην έρευνα, περισσότερες από τις μισές (56%) ήταν μεταξύ 41- 60 ετών, ενώ μόλις το 7% κάτω των 30 ετών. Από αυτές, σχεδόν επτά στις 10 (68%) ήταν παντρεμένες και με 2 παιδιά (50,64%). Το 79% ασχολείται με την παραγωγή γεωργικών προϊόντων και το 20% με τη φροντίδα των ζώων.

Σχεδόν τέσσερις στις 10 (43%) ξεκίνησαν να ασχολούνται με τη γεωργική δραστηριότητα σε ηλικία 15-20 ετών, το 39% σε ηλικία 20-30 ετών, ενώ μόλις το 18% των γυναικών σε ηλικία μεγαλύτερη των 30 ετών.

Το 71,7% των ερωτηθέντων γυναικών τόνισε ότι διαθέτει προσωπική αγροτική ιδιοκτησία, με το 62,5% εξ' αυτών να αναφέρουν ότι τη διαχειρίζονται οι ίδιες, ενώ οι υπόλοιπες σε ποσοστό 60% επισήμαναν πως παραχώρησαν τη διαχείριση της περιουσίας τους στον άνδρα τους ήδη από την έναρξη του γάμου τους.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το στοιχείο πως το 58% των ερωτηθεισών αγροτισσών απάντησε ότι ο σύζυγος/σύντροφος αναλαμβάνει πλήρως ή μερικά από τα καθήκοντα που του αναλογούν στο εσωτερικό της οικογένειας, όπως μεταξύ άλλων το νοικοκυριό ή την ανατροφή των παιδιών, ανατρέποντας τη μέχρι τώρα εικόνα της μακραίωνης πατριαρχικής πρακτικής.

Έξι στις 10 (61,03%) είπαν πως εργάζονται στην αγροτική εκμετάλλευση με συνθήκες πλήρους απασχόλησης, ενώ το 1/3 (32,31%), με μερικής απασχόλησης. Η συντριπτική πλειονότητα του δείγματος διαθέτει μηνιαίο εισόδημα κάτω των 1.000 ευρώ, με μόλις το 14% να ξεπερνά το κατώφλι των 1.000 ευρώ μηνιαίως, ενώ το εισόδημα του 46,91% του δείγματος αμείβεται με λιγότερα από 500 ευρώ τον μήνα.

Ανεβασμένο είναι το μορφωτικό επίπεδο των αγροτισσών σε σχέση με το παρελθόν. Τρεις στις δέκα είναι απόφοιτες λυκείου και το 17% απόφοιτες μεταλυκειακής εκπαίδευσης. Έχουν γνώσεις των νέων τεχνολογιών καθώς σχεδόν επτά στις δέκα (68%) διαθέτουν γνώσεις υπολογιστή και εξ' αυτών το 89% έχει πρόσβαση σε Η/Υ. Από αυτές που έχουν γνώση υπολογιστή, το 75% γνωρίζει word και excel σε βασικό επίπεδο και το 87% ξέρει power point επίσης σε βασικό επίπεδο, ενώ το 69% γνωρίζει και χρησιμοποιεί πολύ συχνά το διαδίκτυο.

Ωστόσο, αρκετά είναι και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Ελληνίδες αγρότισσες. Η καθημερινή κοπιώδης και πολύωρη εργασία, η έλλειψη υποστηρικτικών δομών για την οικογένεια καθώς και η μη συμμετοχή του συζύγου στις ενδοοικογενειακές υποχρεώσεις είναι μερικά από αυτά.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

SYNETAIRISTIKH TRAPEZA
ΕΔΑ ΘΕΣΣ
INTERCOMM FOODS
ELEFTHERIA
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1