Ακτινίδιο: Από την Κίνα στο Δέλτα του Πηνειού

* ΠΕΡΙΠΟΥ 300 ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ ΚΑΛΛΙΕΡΓΩΝΤΑΣ 5.000 ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ

Δημοσίευση: 20 Οκτ 2018 22:10
Μαζί με τους παραγωγούς η δημοτική αρχή Τεμπών στην προώθηση του ακτινιδίου με τον αντιδήμαρχο Βασίλη Ζάχο και τον πρόεδρο της Αιγάνης Κ. Ζαφείρη στην πρώτη γραμμή Μαζί με τους παραγωγούς η δημοτική αρχή Τεμπών στην προώθηση του ακτινιδίου με τον αντιδήμαρχο Βασίλη Ζάχο και τον πρόεδρο της Αιγάνης Κ. Ζαφείρη στην πρώτη γραμμή

Μια από τις πιο δυναμικές καλλιέργειες στον Δήμο Τεμπών και ειδικότερα στο Δέλτα του Πηνειού είναι αυτή του ακτινιδίου.

Μια καλλιέργεια η οποία, ανάλογα με τη χρονιά, τις κλιματικές συνθήκες αλλά και την παραγωγή όχι μόνο σε επίπεδο χώρας αλλά και παγκόσμια, αφήνει ένα αξιοπρεπές εισόδημα στους αγρότες – παραγωγούς.

Με την ευκαιρία της Γιορτής Ακτινιδίου, σήμερα Σάββατο και αύριο Κυριακή, η «Ε» βρέθηκε χθες στις καλλιέργειες ακτινιδίου στην περιοχή της Δημοτικής Ενότητας Κάτω Ολύμπου και συγκεκριμένα σε περιοχές Πυργετού, Αιγάνης στις καλλιέργειες του Αντώνη και του Νίκου Λαϊνά αλλά και με εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και εκπροσώπους Συνεταιρισμών.

Στη ευρύτερη περιοχή του Δέλτα Πηνειού καλλιεργούνται σήμερα περίπου 5.000 στρέμματα με ακτινίδια, με πρώτη καλλιέργεια το 1981 στην Αιγάνη από τον Γεώργιο Χλωρό, ο οποίος ανακάλυψε ότι το ακτινίδιο ευδοκιμεί στην περιοχή του Δέλτα Πηνειού λόγω του καλού εδάφους, του καθαρού νερού από τον Πηνειό, του καλού και ήπιου κλίματος. Από το 1981 μέχρι σήμερα σταδιακά έφτασαν να ασχολούνται στην περιοχή με το ακτινίδιο περίπου 300 οικογένειες ως κύρια ή συμπληρωματική αγροτική απασχόληση. Επίσης το μικροκλίμα βοηθά ώστε να παράγεται εδώ ακτινίδιο Α’ ποιότητας.

Μιλώντας στην «Ε» ο αντιδήμαρχος Τεμπών κ. Βασίλης Ζάχος σημείωσε ότι οι αγρότες παραγωγοί της περιοχής ευνοούνται και από τα αρδευτικά έργα που έγιναν μέχρι τώρα στο Δέλτα Πηνειού, τόσο από τον Δήμο Τεμπών, όσο και από την Περιφέρεια Θεσσαλίας. Έτσι πάνω από 1.500 στρέμματα αρδεύονται χωρίς κανένα πρόβλημα, τόσο για ακτινίδια όσο και για άλλες δυναμικές καλλιέργειες.

Ο πρόεδρος της Τ.Κ. Αιγάνης κ. Κώστας Ζαφείρης αναφέρεται ειδικότερα στις παρεμβάσεις για τα αρδευτικά έργα στην περιοχή τόσο του δημάρχου κ. Κώστα Κολλάτου, όσο και του πρώην αν. υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου. Θετικά σχόλια για το προϊόν αλλά και την οικονομική ανάκαμψη της περιοχής και από τον πρόεδρο της Τ.Κ. Πυργετού κ. Σάκη Λαϊνα.

Από τις πλέον δυναμικές ομάδες παραγωγών αυτή του Συνεταιρισμού Πυργετού. Σύμφωνα με το μέλος της Ομάδας κ. Νίκο Γκρίγκα ήδη η Ομάδα κατέθεσε φάκελο στο Μέτρο 4.2.1. για την κατασκευή ψυκτικών και συσκευαστικών εγκαταστάσεων χωρητικότητας 2 εκατομμυρίων κιλών, με στόχο τη διατήρηση του προϊόντος και την απευθείας προώθηση στην αγορά διασφαλίζοντας την άριστη ποιότητα και εξασφαλίζοντας ακόμα καλύτερες τιμές .

Η ΓΙΟΡΤΗ ΑΚΤΙΝΙΔΙΟΥ - ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Για 14η συνεχόμενη χρονιά, ο Δήμος Τεμπών, η Περιφέρεια Θεσσαλίας, o ΔΟΠΑΠΕΠΤ, οι τοπικές κοινότητες Πυργετού και Αιγάνης διοργανώνουν τη Γιορτή Ακτινιδίου Πυργετού – Αιγάνης, σήμερα Σάββατο 20 και αύριο Κυριακή  21 Οκτωβρίου 2018 στον ίδιο χώρο όπως κάθε χρόνο, στη διασταύρωση της Εθνικής με τον δρόμο προς Πυργετό. Με την ετήσια αυτή εκδήλωση που διοργανώνει ο Δήμος καταβάλλεται προσπάθεια για την προβολή των ακτινιδίων της περιοχής που ξεχωρίζουν πανελλήνια.

Αναλυτικά το πρόγραμμα της γιορτής έχει ως εξής:

Σήμερα Σάββατο 20 Οκτωβρίου και ώρα 7:00 μ.μ. στην αίθουσα συνεδριάσεων τοπικής κοινότητας Αιγάνης επιμορφωτική ημερίδα για τους αγρότες όπου θα μιλήσουν οι:

-Ιωάννης Βαγγέλας, επίκουρος καθηγητής Φυτοπαθολογίας, ΤΕΙ Θεσσαλίας με θέμα: «Ασθένειες της ακτινιδιάς».

- Αθανάσιος Λιακατάς, MSc γεωπόνος Περιφέρειας Θεσσαλίας - Δ.Α.Ο.Κ. Π.Ε. Λάρισας με θέμα: «Επίκαιρα θέματα φυτοπροστασίας στην ακτινιδιά».

-Δημήτριος Πίχλιβας, MSc γεωπόνος Περιφέρειας Θεσσαλίας - Δ.Α.Ο.Κ. Π.Ε. Λάρισας με θέμα: «Προγράμματα Σχεδίων Βελτίωσης και Νέων Αγροτών».

Αύριο Κυριακή 21 Οκτωβρίου και ώρα 11:00 π.μ. η κεντρική εκδήλωση 14ης Γιορτής Ακτινιδίου στον χώρο εκθέσεων τοπικών προϊόντων στη διασταύρωση Πυργετού -Εθνικής Οδού.

 

ΤΥΡΝΑΒΟΣ (Γραφείο «Ε»)

Του Κώστα Τσόλα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass