Εμφάνιση μύκητα ξηραίνει αμυγδαλιές!

«Επιδημία» σε περιοχές του Δήμου Ελασσόνας - Αίτημα για αποζημιώσεις μέσα από τις κρατικές οικονομικές ενισχύσεις

Δημοσίευση: 22 Οκτ 2018 20:43

Πρωτόγνωρες διαστάσεις έχει πάρει το φαινόμενο της ξήρανσης αμυγδαλεώνων σε περιοχές του Δήμου Ελασσόνας, από εμφάνιση μύκητα σε συνδυασμό και με τις περίεργες, «τροπικές» καιρικές συνθήκες.


Έκδηλη είναι η ανησυχία των αμυγδαλοπαραγωγών της περιοχής, ιδίως στις Δημοτικές Ενότητες Σαρανταπόρου και Ποταμιάς, και όχι μόνο, που κάνουν λόγο για «αρρώστια» που εμφανίζεται κυρίως στην ποικιλία αμυγδαλιάς Ferragnes.
Το πρόβλημα από το καλοκαίρι απασχολεί τον Δήμο Ελασσόνας, αφού πολλοί παραγωγοί παραπονέθηκαν για αυτά που παρατηρούσαν στις αμυγδαλιές τους, με ξερά κλαδιά και δένδρα.
Η «ΕτΔ» απευθύνθηκε στον αρμόδιο αντιδήμαρχο Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννη Σαπουνά, που στάθηκε στο σοβαρό πρόβλημα και στις ενέργειες που έγιναν για την αντιμετώπισή του:
«Από το καλοκαίρι έχουμε δεχθεί τα συνεχόμενα παράπονα και τις ανησυχίες από τους παραγωγούς για ό,τι έβλεπαν στις αμυγδαλιές τους. Χωρίς καθυστέρηση απευθυνθήκαμε στις αρμόδιες υπηρεσίες και τα δείγματα που στάλθηκαν έδειξαν προσβολή των καλλιεργειών από μύκητα, με το φαινόμενο να έχει πάρει μορφή επιδημίας. Να θυμίσω ότι στον Δήμο Ελασσόνας η καλλιέργεια αμυγδάλου ανέρχεται στα 14.800 στρέμματα, από τα οποία 5.700 στρέμματα καλλιεργούνται στην περιοχή της Δ.Ε. Σαρανταπόρου και 5.200 στρέμματα στη Δ.Ε. Ποταμιάς. Ήδη, έχουμε στείλει επιστολή - αίτημα προς τον ΕΛΓΑ (Υποκατάστημα Λάρισας) και την Περιφέρεια Θεσσαλίας (Π.Ε. Λάρισας, στην αρμόδια Διεύθυνση) για αποζημίωση των παραγωγών, μέσα από τη διαδικασία των κρατικών οικονομικών ενισχύσεων (Κ.Ο.Ε)».

 

ΕΛΑΣΣΟΝΑ(Γραφείο «Ε»)
Του Γιάννη Μουκίδη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΕΔΑ ΘΕΣΣ
INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1