ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ ΣΤΟ ΥΠ. ΑΓΡ. ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Βαριές ποινές σε παραβάτες του γάλακτος…

Δημοσίευση: 24 Οκτ 2018 15:31

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος της κτηνοτροφίας συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της συνάντησης του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρου Αραχωβίτη, της υφυπουργού, Ολυμπίας Τελιγιορίδου και του γ.γ., Νίκου Αντώνογλου, με εκπροσώπους του κλάδου από όλη την Ελλάδα, στο Υπουργείο. Όπως ανέφεραν όλες οι πλευρές, η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα και στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε το θέμα των ελέγχων των εισαγόμενων ζωικών και άλλων προϊόντων.

Ο κ. Αραχωβίτης ανακοίνωσε ότι τις επόμενες ημέρες θα μπουν στους λογαριασμούς των κτηνοτρόφων ορεινών, μειονεκτικών και νησιωτικών περιοχών, οι κρατικές ενισχύσεις ήσσονος σημασίας (de minimis).
«Αυτήν την ώρα είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε, προκειμένου οι άνθρωποι να μπορέσουν να διατηρήσουν τις εκμεταλλεύσεις τους και αφετέρου να μπορέσουν να αποδώσουν τα υπόλοιπα μέτρα, τα οποία σχεδιάζουμε έτσι ώστε να φέρουμε πραγματικά αποτελέσματα για το εισόδημά τους», σημείωσε ο υπουργός.
Παράλληλα, γνωστοποίησε πως βγαίνει σε δημόσια διαβούλευση η υπουργική απόφαση για το γάλα, σύμφωνα με την οποία αυστηροποιούνται οι ποινές για όλους τους παραβάτες, ενώ προβλέπει μέχρι και κλείσιμο/αφαίρεση άδειας επιχειρήσεων σε περιπτώσεις υποτροπής σοβαρών παραβάσεων. Όσον αφορά στο 70% της προκαταβολής της βασικής ενίσχυσης (ύψους άνω των 680 εκατ. ευρώ) στους αγρότες, ο κ. Αραχωβίτης τόνισε ότι αναμένεται να πληρωθεί την Παρασκευή 26 Οκτωβρίου. Την ανάγκη εξονυχιστικών ελέγχων «από την παραγωγή μέχρι και τα σημεία πώλησης για να σταματήσει η πτώση της τιμής του γάλακτος» επισήμανε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων της Περιφέρειας Θεσσαλίας, Νίκος Παλάσκας. «Ο κλάδος ξεκληρίζεται και πρέπει να παρθούν αυστηρά μέτρα με μπροστάρη το Υπουργείο» υποστήριξε. Για εποικοδομητική συζήτηση έκανε λόγο ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ), Στέργιος Κύρτσιος, υπογραμμίζοντας ότι «βασικό πρόβλημά μας είναι οι έλεγχοι, η πάταξη των ελληνοποιήσεων, καθώς και άλλα θεσμικά θέματα που αφορούν στις άδειες λειτουργείας κ.ά.». «Καλοδεχούμενη» χαρακτήρισε την ενίσχυση de minimis, ο πρόεδρος της Νέας ΠΑΣΕΓΕΣ και πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαβρύτων, Παύλος Σατολιάς. Παράλληλα, έκανε λόγο για μία ξεχωριστή ημέρα, καθώς «η κτηνοτροφία αποφάσισε να εκφραστεί ενιαία». Εξέφρασε την αισιοδοξία του πως μεγάλο μέρος των προβλημάτων, μετά από τη σημερινή συνάντηση, θα πάει προς λύση και ανέφερε ότι ο υπουργός ανακοίνωσε την οργάνωση των υπηρεσιών που είναι υπεύθυνες για τους ελέγχους με νέες προσλήψεις. «Με τους ελέγχους πιστεύω ότι θα ισορροπήσει η αγορά», εκτίμησε ο κ. Σατολιάς. Για μία γόνιμη συζήτηση μίλησε, από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Συνδέσμου της Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), Τάκης Πεβερέτος, σημειώνοντας ότι «οι προτάσεις που κάναμε και οι απαντήσεις που πήραμε ήταν αρκετά θετικές». Επίσης, ανακοίνωσε ότι τις επόμενες ημέρες θα ιδρυθεί ο Εθνικός Οργανισμός Κτηνοτροφίας Ελλάδας, στον οποίο «θα εκπροσωπούνται όλοι οι κτηνοτρόφοι, γιατί με αυτά που περνάμε τώρα στο αιγοπρόβειο γάλα, εάν δεν είμαστε ενωμένοι θα συντρίβουμε».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

FASHION CITY 15-10
PARKO TON EYXON
ΕΔΑ ΘΕΣΣ
INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
keuea

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1