Δεν θα περάσει η συμφωνία CETA για τη φέτα από τη Βουλή

* ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟΣ Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΒΑΣ. ΚΟΚΚΑΛΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΙΣΙ

Δημοσίευση: 25 Οκτ 2018 22:15

«Η εμπορική συμφωνία CETA που αφορά την Συμφωνία Ε.Ε. με Καναδά-Ν. Αφρική για τη φέτα δεν θα εγκριθεί από την ελληνική Βουλή, γιατί δεν παρέχει καμία προστασία στο εθνικό μας προϊόν».

Αυτά υποστήριξε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλης Κόκκαλης, μιλώντας στην εκδήλωση που διοργάνωσε ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ στο Παρίσι, στο πλαίσιο του προγράμματος προώθησης της φέτας ΠΟΠ και με αφορμή τη διεθνή έκθεση Τροφίμων SIAL που γίνεται στη γαλλική πρωτεύουσα.

Ουσιαστικά πρόκειται για την πρώτη δημόσια τοποθέτηση κυβερνητικού αξιωματούχου και μάλιστα καθ’ ύλην αρμόδιου παράγοντα, αφού το ΥΠΑΑΤ θα κληθεί να φέρει το θέμα προς έγκριση στο ελληνικό κοινοβούλιο.

Η δήλωση Κόκκαλη έγινε στο πλαίσιο εκδήλωσης προβολής της φέτας, η οποία συμπεριλαμβάνεται στα χρηματοδοτούμενα προγράμματα προώθησης της Φέτας ΠΟΠ τριετούς διάρκειας με συντονιστή φορέα τον ΕΛΓΟ -ΔΗΜΗΤΡΑ και προκάλεσε την ικανοποίηση του προέδρου της ΣΕΒΓΑΠ κ. Αποστολόπουλου, ο οποίος παρευρέθηκε στην εκδήλωση.

Ο ΒΑΣ. ΚΟΚΚΑΛΗΣ

Αναλυτικότερα στην ομιλία του ο κ. Κόκκαλης αναφέρθηκε στην εθνική και περιφερειακή πολιτική που ακολουθείται για τη φέτα και στη δυναμική που έχει, με βάση την παγκόσμια ζήτηση, ώστε να αποτελέσει πυλώνα ανάπτυξης της κτηνοτροφίας μας για τα επόμενα χρόνια. «Η κατοχύρωση και προστασία των πιστοποιημένων αγροτικών προϊόντων στις διεθνείς αγορές βρίσκεται σταθερά πολύ ψηλά, τόσο στην ατζέντα των συζητήσεων στα θεσμικά όργανα της Ε.Ε., όσο και στις προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης και της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου μας, η οποία με σειρά παρεμβάσεων και επαφών της με τους αρμόδιους πολιτικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει καταστήσει απολύτως σαφείς τις ελληνικές θέσεις και προσδοκίες» κατέληξε.

Η CETA

Υπενθυμίζεται ότι η Συμφωνία Ε.Ε. με Καναδά-Ν. Αφρική για τη φέτα είναι μια συνθήκη που είναι πιο γνωστή ως CETA, ψηφίστηκε στο Στρασβούργο από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 15 Φεβρουαρίου 2017. Από πλευράς Ελλάδας, η συμφωνία υπερψηφίστηκε από τους ευρωβουλευτές της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού, ενώ αντίθετα οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ, της Χρυσής Αυγής και ο ανεξάρτητος Νότης Μαριάς την καταψήφισαν. Στο άρθρο 20.21 της CETA στις παραγράφους 1 και 2 εξηγείται ότι ο Καναδάς επιτρέπει την παραγωγή φέτας μόνο σε όσους είχαν αυτό το δικαίωμα ως τις 18 Οκτωβρίου 2013. Οι παραγωγοί του Καναδά που έφτιαχναν τυρί φέτα μέχρι τις 18 Οκτωβρίου του 2013 μπορούν να συνεχίσουν να το κάνουν, αλλά μόνο αυτοί. Θα πρέπει να τονιστεί ότι ΔΕΝ δίνεται, δηλαδή, καμία επιπλέον άδεια παραγωγής για φέτα. Όσοι άλλοι αποφασίσουν να δραστηριοποιηθούν στην παραγωγή τέτοιου είδους τυριού είναι υποχρεωμένοι να εξηγούν στη συσκευασία ότι πρόκειται για είδος ή τύπου ή στυλ ή απομίμηση φέτας και υπό την προϋπόθεση ότι σε τέτοιου είδους προϊόντα πρέπει να αναφέρεται η γεωγραφική προέλευσή τους. Το 2015 η ελληνική κυβέρνηση πέτυχε τη ρητή δέσμευση να αναφέρεται στη συμφωνία με Νότια Αφρική και Καναδά ότι στα πέντε χρόνια, που είναι η μεταβατική περίοδος, θα αναθεωρηθεί η συμφωνία προς την κατεύθυνση της πλήρους προστασίας των γεωγραφικών ενδείξεων ΠΟΠ των προϊόντων, συμπεριλαμβανομένης και της φέτας. Με την υπογραφή της συμφωνίας με την Ιαπωνία υπάρχει «πλήρης προστασία της φέτας στην αγορά της Ιαπωνίας».

Γ. Ρούστας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass