«Δικαιούχοι» των ενισχύσεων 22.000 αγρότες

ΧΘΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΤΟ ΑΚΑΤΑΣΧΕΤΟ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΩΝ * ΠΟΙΟΥΣ «ΚΑΛΥΠΤΕΙ» Ο ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΟ «ΑΝΕΠΙΔΕΚΤΟ ΤΟΥ ΣΥΜΨΗΦΙΣΜΟΥ», ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΟΣΟΙ ΕΧΟΥΝ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΜΕ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Δημοσίευση: 28 Δεκ 2018 22:08

Συνολικά περί τους 22.000 τραπεζικούς λογαριασμούς αποδεσμεύονται σήμερα Παρασκευή και οι ενισχύσεις τίθενται στη διάθεση των παραγωγών, μετά τη δημοσίευση χθες στο Φύλλο της Κυβέρνησης (ΦΕΚ) της υπουργικής απόφασης για το ακατάσχετο των επιδοτήσεων έως και 7.500 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι η εν λόγω τροπολογία ψηφίστηκε στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, μαζί με άλλες τροποποιήσεις υπέρ των αγροτών.

ΟΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΑΚΑΤΑΣΧΕΤΟΥ

Συγκεκριμένα, στο άρθρο 12 του νομοσχεδίου, περιλαμβάνεται η τροποποίηση του άρθρου 32 του ν. 4314/2014, με την παράγραφο 5 να διαμορφώνεται ως εξής: «Οι προκαταβολές, οι ενδιάμεσες και οι τελικές πληρωμές που λαμβάνουν οι δικαιούχοι βάσει καθεστώτων στήριξης στο πλαίσιο της κοινής αγροτικής πολιτικής, οι οποίες αφορούν: α) τη βασική ενίσχυση, β) την πράσινη ενίσχυση, γ) τις ενισχύσεις που χορηγούνται σε γεωργούς νεαρής ηλικίας, δ) τις ενισχύσεις που χορηγούνται σε μικροκαλλιεργητές, ε) τις συνδεδεμένες ενισχύσεις και στ) την ειδική ενίσχυση βάμβακος του Κανονισμού 1307/2013, δεν κατάσχονται στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, δεν υπόκεινται σε κανενός είδους παρακράτηση και δεν συμψηφίζονται με οφειλές προς το Δημόσιο και οποιονδήποτε φορέα του δημόσιου τομέα, καθώς και προς τους ασφαλιστικούς οργανισμούς, μέχρι του ποσού των επτά χιλιάδων πεντακοσίων (7.500) ευρώ ετησίως.

ΟΙ ΕΚΚΡΕΜΟΤΗΤΕΣ

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε» μόνο 208 λογαριασμοί θα παραμείνουν δεσμευμένοι, καθώς εις βάρος των δικαιούχων εκκρεμούν παραπάνω από 2-3 περιπτώσεις κατασχέσεων. Επίσης μια σειρά ακόμη περιπτώσεων παραμένουν «εγκλωβισμένες» στην ερμηνεία της τροπολογίας και χρήζουν διευκρινίσεων από την ηγεσία του ΥΠΑΑΤ.

Η βασικότερη αφορά την περίπτωση επιβολής κατάσχεσης σε τραπεζικές καταθέσεις εις χείρας πιστωτικών ιδρυμάτων ως τρίτων, στις οποίες περιλαμβάνονται και οι πληρωμές των άμεσων ενισχύσεων, για την οποία η επίμαχη τροπολογία ορίζει πως «τα πιστωτικά ιδρύματα θα εξετάσουν αν πληρούνται οι προϋποθέσεις για την επιβολή της κατάσχεσης». Ουσιαστικά θα πρέπει να διευκρινιστεί πώς θα κινηθούν οι παραγωγοί στην περίπτωση που το τραπεζικό ίδρυμα δεν εφαρμόσει την πρόσφατη υπουργική απόφαση και κινήσει τις διαδικασίες κατάσχεσης του λογαριασμού για ανεξόφλητες οφειλές, βάσει σχετικής σύμβασης που υπεγράφη μεταξύ οφειλέτη και Ιδρύματος. Σύμφωνα με νομικούς κύκλους του συνεταιριστικού κινήματος η λύση είναι η προσφυγή στη δικαιοσύνη, επικαλούμενοι το ανεπίδεκτο του συμψηφισμού . Απομένει να φανεί αν υπάρξει κάποιος φορέας που θα αναλάβει τον συντονισμό των ένδικων μέσων για λογαριασμούς των παραγωγών.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η δήλωση του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλη Κόκκαλη στην «Ε» πως «οι Τράπεζες θα πρέπει να σεβαστούν τον Νόμο που ψήφισε η Βουλή και ο οποίος είναι υπέρτερος οποιασδήποτε άλλης συμφωνίας».

Επίσης προβληματισμένοι εμφανίζονται δικαιούχοι διάφορων προγραμμάτων π.χ. της βιολογικής γεωργίας ή της εξισωτικής, για το αν καλύπτονται από την τροπολογία του άρθρου 32 του ν. 4314/2014, καθώς οι μεν πρώτοι πληρώθηκαν στις 3 Δεκεμβρίου, αλλά η τροπολογία ορίζει ως έναρξη ισχύος της ανωτέρω παραγράφου την 10η Δεκεμβρίου, οι δε δεύτεροι δεν ανήκουν σε καμία από τις παραπάνω 6 περιπτώσεις.

Στις περιπτώσεις αυτές κάποιοι υποστήριζαν χθες στην «Ε» πως οι δικαιούχοι μπορούν να κάνουν χρήση του γενικού ακατάσχετου ορίου των 1.250 ευρώ που ισχύει σε μηνιαία βάση. Ο αντίλογος όμως –που χρήζει διευκρίνισης- αναφέρει πως αυτό ισχύει για εισοδήματα που προέρχονται από την πώληση προϊόντων και μόνο.   

Ο ΥΠ. ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Σε δηλώσεις που έκανε ο υπουργός κ. Σταύρος Αραχωβίτης ανέφερε ότι το ακατάσχετο 1.250 ευρώ τον μήνα παραμένει και επιπλέον είναι τα 7.500 ευρώ σε ετήσια βάση. Επίσης, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του Βάκη Τσιομπανίδη, προέδρου του Αγροτικού και Κτηνοτροφικού Κόμματος Ελλάδας (ΑΚΚΕΛ), ότι υπάρχουν καταγγελίες πως έχουν «μπλοκάρει» στους τραπεζικούς λογαριασμούς χρήματα εξισωτικών, de minimis και αποζημιώσεων ΕΛΓΑ, ο κ. Αραχωβίτης τόνισε τα εξής: «Οι δικαιούχοι αγρότες που έχουν αυτό το πρόβλημα θα πρέπει να απευθυνθούν στον διευθυντή της τράπεζας, ο οποίος σε συνεννόηση με τον διευθυντή της ΔΟΥ, θα ξεμπλοκάρει τα χρήματα». Από την πλευρά του ο κ. Τσιομπανίδης τονίζει πως «για να λυθεί οριστικά το πρόβλημα με τις κατασχέσεις εξισωτικών, de minimis και αποζημιώσεων ΕΛΓΑ, που είναι παράνομες, θα πρέπει το ΥπΑΑΤ να εκδώσει μια διευκρινιστική εγκύκλιο ή μια Υπουργική Απόφαση, που θα ξεκαθαρίζει ότι οι συγκεκριμένες αποζημιώσεις και ενισχύσεις είναι ακατάσχετες».

Εξέλιξη που θεωρεί δεδομένη ο υφυπουργός κ. Κόκκαλης, σχολιάζοντας σχετικά στην «Ε».

Του Γιώργου Ρούστα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass