Λύση για διήμερους αμβυκούχους, de minimis σε παραγωγούς

* ΥΠΟΣΧΕΘΗΚΕ Ο ΥΠΑΑΤ ΣΤ. ΑΡΑΧΩΒΙΤΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΥΡΝΑΒΟ ΓΙΑ ΡΟΔΑΚΙΝΑ ΚΑΙ ΑΧΛΑΔΙΑ * ΠΟΙΕΣ ΟΙ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΤΟΥ ΓΙΑ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΥΣ, ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΟΥΣ * ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΑΝΟΙΚΤΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΕ ΒΑΜΒΑΚΙ-ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥΣ

Δημοσίευση: 10 Ιαν 2019 22:18

 «Μετά την έξοδό μας από το μνημόνιο κάναμε πολλά, όπως για παράδειγμα ξεπεράσαμε το πρόβλημα με τους διήμερους αμβυκούχους και προγραμματίζουμε ακόμη περισσότερα με συγκεκριμένες νομοθετικές παρεμβάσεις μέχρι την άνοιξη. Στο α΄ τρίμηνο του έτους θα δείτε νομοθετικές πρωτοβουλίες για το πετρέλαιο και το κόστος παραγωγής».

Αυτά ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σταύρος Αραχωβίτης, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε χθες το απόγευμα στο Δημαρχείο Τυρνάβου με εκπροσώπους παραγωγικών φορέων της επαρχίας, συνιστώντας «υπομονή για να φανούν τα αποτελέσματα».

Καλεσμένος του δημάρχου Παν. Σαρχώση, με τον οποίο όπως δήλωσε ο ίδιος «έχουμε μια συχνή και εποικοδομητική συνεργασία», ο κ. Αραχωβίτης προχώρησε σε μια σειρά εξαγγελιών για τον πρωτογενή τομέα, τον οποίο χαρακτήρισε θεμέλιο λίθο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

ΟΙ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΑΡΑΧΩΒΙΤΗ

-Τσίπουρο: Η λύση που συζητά με το Υπουργείο Οικονομικών για τους διήμερους είναι να τους δοθεί η δυνατότητα περαιτέρω παραγωγής, από το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο που τίθεται σε ισχύ από το 2019, με την προϋπόθεση ότι θα προχωρούν σε εμφιάλωση με ετικέτα που θα αναφέρει το όνομα του παραγωγού, ώστε να μπει μια τάξη στο χύμα και αφορολόγητο τσίπουρο, καθώς υπάρχουν και οι πιέσεις που ασκούνται από πλευράς ποτοποιών που έχουν κάνει προσφυγή στην Ε.Ε. «Όλα όμως πρέπει να γίνουν νομότυπα» τόνισε χαρακτηριστικά ο ΥΠΑΑΤ και ζήτησε από αποσταγματοποιούς και διήμερους «να μην συνεχίσουν δημόσια την αντιπαράθεση για τα καζάνια, διότι έτσι στρώνουν τον δρόμο για τα εισαγόμενα ποτά». Ο κ. Αραχωβίτης προέτρεψε τους διήμερους να προστατεύσουν τη φήμη του προϊόντος, που είναι γνωστό παγκοσμίως, μαζί φυσικά με τη φέτα.

-De minimis: Για πρώτη φορά ροδακινοπαραγωγοί εντάσσονται σε πρόγραμμα κρατικών ενισχύσεων, όπως το de minimis, αφού δεν μπορούσαμε να τους αποζημιώσουμε μέσω του ΕΛΓΑ. Ανάλογη αποζημίωση de minimis θα δοθεί και στους αχλαδοπαραγωγούς της επαρχίας.

-Βαμβάκι: Είναι απαράδεκτη η πολιτική των ανοικτών τιμών και θα φροντίσουμε η τιμολόγηση τη νέα χρονιά να γίνεται με την παράδοση ή θα είναι προσυμφωνημένη με συμβόλαιο από τη σπορά.  

-Κτηνοτρόφοι: Ο κ. Αραχωβίτης προανήγγειλε άμεσα πρόστιμα στις επιχειρήσεις που νοθεύουν και με τη νέα ΚΥΑ για το γάλα θα προβλέπεται και αφαίρεση αδειών σε γαλακτοκομικές και τυροκομικές επιχειρήσεις αν διαπιστωθεί ότι υπάρχει υποτροπή παράβασης. Πολύτιμη θα είναι η βοήθεια των Τελωνείων στο θέμα των ελέγχων. Σημείωσε δε «πως οι επιχειρήσεις πήραν ήδη τα μηνύματα». Σχολιάζοντας την επιστολή της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας για την Τεχνική Έκθεση περί βοσκοτόπων τόνισε ότι οι αλλαγές που έγιναν αναφορικά με τα στρέμματα εξασφαλίζουν εκτάσεις σε όλους τους κτηνοτρόφους και έτσι δεν υπάρχουν συνέπειες. Ακόμη δήλωσε πως «δεν υφίσταται θέμα να δοθεί πριμ εξόδου των μετακινούμενων κτηνοτρόφων από το επάγγελμα, ούτε έχει γίνει τέτοια συζήτηση στην Κομισιόν, ούτε θα το υποστηρίξει η χώρα μας, διότι αυτό θα σημάνει την ταφόπλακα για το εθνικό μας προϊόν, τη φέτα. Πρόσθεσε ακόμη πως έχουν αυξηθεί το 2018 οι εξαγωγές ξεπερνώντας τα 30 δισ. ευρώ, χωρίς όμως να αυξηθεί ο τζίρος και το εισόδημα των παραγωγών.

-Αναμπέλωση: Υποσχέθηκε λύση με τους 23 παραγωγούς αμπελιού, οι οποίοι αδυνατούν να μπούνε στο πρόγραμμα της αναμπέλωσης και προχώρησαν σε ένσταση, καθώς θα ενταχθούν σε άλλο μίνι πρόγραμμα επιχορήγησης.

-Συνεταιρισμοί: Απαντώντας σε ερώτηση της «Ε» για το νομοσχέδιο που θα έλθει τέλος Ιανουαρίου στη Βουλή για τις συνεταιριστικές οργανώσεις υποστήριξε πως «το νομοσχέδιο έχει τρία μέρη. Το πρώτο αφορά το συνδικαλιστικό των αγροτών και των συνεταιρισμών, το δεύτερο σκέλος αφορά χρονίζοντα ζητήματα των συνεταιρισμών και το τρίτο μέρος με τις λοιπές διατάξεις προβλέπει τη βελτίωση του Ν/4061 που σχετίζεται με την αγροτική γη. Το βασικότερο μέλημά μας είναι η περιουσία των συνεταιρισμών, που ανήκει στις γενιές και όχι στα μέλη-συνεταίρους. Αν ανήκανε στα μέλη θα είναι Ανώνυμη Εταιρεία. Προσπαθούμε να διευθετήσουμε τα χρέη των υπό εκκαθάριση Συνεταιρισμών για να διασώσουμε τα περιουσιακά αυτά στοιχεία και να τα παραχωρήσουμε σε υγιή συνεταιριστικά σχήματα. Δεν θα υπάρχει απαλλαγή διοικούντων για χρέη των οργανώσεών τους αλλά μόνο αναστολή διώξεων μέχρι την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης».

*Τον κ. Αραχωβίτη καλωσόρισε ο δήμαρχος Τυρνάβου κ. Σαρχώσης, ενώ τον ΥΠΑΑΤ συνόδευε ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Θεοφ. Κουρεμπές και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Παπαδόπουλος, ενώ μετά τις δηλώσεις του υπουργού ακολούθησε ανοικτή σύσκεψη, στην οποία εκπρόσωποι των φορέων των αγροτών έθεσαν τα αιτήματά τους.

Ρεπ.: Γ. Ρούστας

Φωτ.: Λεων. Τζέκας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass