Τη Δευτέρα 28 Ιανουαρίου βγαίνουν τα τρακτέρ

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΜΠΛΟΚΩΝ * ΣΤΟΝ ΠΛΑΤΥΚΑΜΠΟ Ή ΤΗ ΝΙΚΑΙΑ ΤΟ ΛΑΡΙΣΙΝΟ ΜΠΛΟΚΟ

Δημοσίευση: 12 Ιαν 2019 22:05

Σε δυναμικές κινητοποιήσεις σε όλη την Ελλάδα από τη Δευτέρα 28 Ιανουαρίου, προχωρούν οι αγρότες μετά την απόφαση που ελήφθη σε αγροτική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στο Επιμελητήριο Σερρών και στην οποία συμμετείχαν Σερραίοι αγρότες καθώς και εκπρόσωποι από μπλόκα και αγροτικούς συλλόγους από Καρδίτσα, Λάρισα, Αμύνταιο, Φλώρινα, Μάλγαρα, Κατερίνη, Σκύδρα, Γιαννιτσά και Νάουσα. Μηνύματα συμπαράστασης έστειλαν αγρότες από μπλόκα στην Κρήτη, το Ρίο-Αντίριο και την Κέρκυρα.

«Δευτέρα 28 Ιανουαρίου. Τα ρυάκια γίνονται ποτάμι. Καλούς αγώνες», ήταν το σχόλιο της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, σχετικά με την εξέλιξη αυτή, ενώ οι Σερραίοι ανακοίνωσαν ότι θα πάνε στον Προμαχώνα.

Στον νομό Λάρισας οι σκέψεις της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων είναι το μπλόκο να στηθεί στον κόμβο Πλατυκάμπου ή στη Νίκαια, στο ύψος του αυτοκινητόδρομου. Όλα θα εξαρτηθούν από το τι θα αποφασίσουν οι αγρότες της Καρδίτσας την προσεχή Τετάρτη σε σχετική σύσκεψη στον Παλαμά. Αν βγάλουν τα τρακτέρ στον κόμβο Παλαμά, όπως συνέβη πέρυσι, τότε οι Λαρισαίοι θα κατευθυνθούν στον Πλατύκαμπο. Αν αποφασισθεί η δημιουργία ενός ενιαίου δυναμικού μπλόκου, τότε κερδίζει έδαφος το σενάριο της …Νίκαιας.

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη υπάρχει σύσκεψη της ΕΟΑΣΝΛ στην Αγιά και την Τετάρτη στα Φάρσαλα.

ΑΙΤΗΜΑΤΑ

Τα βασικά αιτήματα - διεκδικήσεις του οργανωμένου αγροτικού κινήματος είναι τα εξής:

-Κατώτερες εγγυημένες τιμές για τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν εισόδημα για επιβίωση και συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας. Άμεση πληρωμή των αγροτικών προϊόντων κατά την παράδοσή τους, να σταματήσει το αίσχος των «ανοιχτών τιμών». Φτηνά προϊόντα για τις λαϊκές ανάγκες.

-Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος λόγω των πολύ χαμηλών τιμών παραγωγού των προϊόντων και των ζημιών στην παραγωγή, για τις οποίες δεν φέρουν ευθύνη οι παραγωγοί.

-Μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50%, κατάργηση του ΦΠΑ σε αγροτικά μέσα και εφόδια, ζωοτροφές, τρόφιμα, είδη λαϊκής κατανάλωσης και υπηρεσίες, κατάργηση των χαρατσιών.

-ΕΛΓΑ κρατικός φορέας που θα καλύπτει και θα αποζημιώνει στο 100% τις ζημιές απ' όλες τις αιτίες καταστροφής σε φυτική, ζωική παραγωγή και πάγιο κεφάλαιο, χωρίς καθυστερήσεις.

-Να μην ισχύσουν οι περικοπές στις επιδοτήσεις – ενισχύσεις

-Να αυξηθεί στα 12.000 ευρώ, συν 3.000 ευρώ για κάθε παιδί, το ετήσιο ακατάσχετο χρηματικό όριο στα βιβλιάρια των μικρομεσαίων αγροτών.

-Να μη μειωθεί το αφορολόγητο όριο που κατέκτησαν οι αγρότες στα μπλόκα. Αφορολόγητο ατομικό εισόδημα 12.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί, φορολογία σε κάθε πραγματικό εισόδημα, κατάργηση των τεκμηρίων.

-Να σταματήσουν τα «αγροτοδικεία» και η ποινικοποίηση των αγώνων.

ΣΤΗΡΙΞΗ

Στο μεταξύ, με ανακοίνωση της η Λαϊκή Συσπείρωση Θεσσαλίας, με επικεφαλής της τον Τάσο Τσιαπλέ χαιρετίζει την απόφαση της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, για την οργάνωση του πανελλαδικού συντονισμού του νέου γύρου αγροτικών κινητοποιήσεων, ενάντια στην ΚΑΠ της Ε.Ε. και την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης που τους αφανίζει και οδηγεί τη συγκέντρωση της γης και της παραγωγής στα χέρια ολοένα και πιο λίγων επιχειρηματιών και θα είναι μαζί τους.

 

Γ. Ρούστας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass