Αναδιάρθρωση αμπελιών και αξιοποίηση «Μοσχάτου»

ΤΙ ΖΗΤΗΣΕ Ο ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΤΥΡΝΑΒΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΣΤ. ΑΡΑΧΩΒΙΤΗ

Δημοσίευση: 13 Ιαν 2019 22:10

Να ξεκινήσει άμεσα, στο πλαίσιο ενός προγράμματος με τη στήριξη του ΥΠΑΑΤ και σε συνεργασία με πανεπιστημιακούς και άλλους εμπλεκόμενους φορείς, η αξιολόγηση και αναπαραγωγή των κλώνων ή του κλώνου εκείνου που μεγιστοποιεί τα πλεονεκτήματα της ποικιλίας «Μοσχάτο Μαύρο Τυρνάβου» για την παραγωγή του Τσίπουρου Τυρνάβου, ζήτησε από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρο Αραχωβίτη ο Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Τυρνάβου.

Επίσης στην πρόσφατη αγροτική σύσκεψη στο δημαρχείο Τυρνάβου, ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Χρήστος Τσιτσιρίγκος τόνισε και την αναγκαιότητα αξιοποίησης των δικαιωμάτων νέας φύτευσης που χορηγήθηκαν σε δικαιούχους, αλλά τελικά δεν εγκατέστησαν αμπελώνα μετά την πάροδο τριών χρόνων όπως προβλέπεται. Αναλυτικότερα, για το Μοσχάτο Τυρνάβου ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού κ. Τσιτσιρίγκος υποστήριξε πως «το μικροκλίμα της περιοχής Τυρνάβου κορυφώνει τον έντονο αρωματικό χαρακτήρα της ποικιλίας που θυμίζει τριαντάφυλλο, συμβάλλοντας στην παραγωγή ιδιαίτερων μοσχάτων οίνων που αποτελούν κατηγορία από μόνοι τους κυρίως για τον αρωματικό τους χαρακτήρα, ενώ η ποικιλία Μοσχάτο Μαύρο Τυρνάβου για την παραγωγή του Τσίπουρου Τυρνάβου είναι αυτή που δίνει τη μοναδική ταυτότητα και την ανώτερη κλάση στο απόσταγμα αυτό. Διαχρονικά υπάρχουν ενδείξεις διαφορετικών κλώνων στην ίδια ποικιλία, υπάρχουν ακόμα αμπέλια με ηλικία 50-40-30 χρόνων, καθώς και ισχυρό ενδιαφέρον από τους αμπελοκαλλιεργητές για αναδιάρθρωση των παλιών αυτών αμπελιών με κίνδυνο να χαθεί το γενετικό υλικό. Η ποικιλία και η αξιολόγηση των ποιοτικών χαρακτηριστικών των επιμέρους κλώνων είναι εξαιρετικής σημασίας για το μέλλον της αμπελουργίας της περιοχής και της ταύτισης της ποικιλίας με αυτή και υπάρχει θεσμικό πλαίσιο για επιλογή κλώνων. Ο κλώνος ή κλώνοι με τα πιο ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά έχει πολύ μεγάλη πιθανότητα να υπάρχει σε παλιά αμπέλια, κάτι που καθιστά το όλο εγχείρημα επείγον».

Αναφορικά με το υψηλό ενδιαφέρον των γεωργών - αμπελουργών της χώρας να επενδύουν στο αμπέλι και αυτό φαίνεται τόσο από τις αιτήσεις τους για νέες φυτεύσεις όσο και από τις αιτήσεις τους για αναδιάρθρωση αμπελιών, ο κ. Τσιτσιρίγκος μίλησε για «υποχρέωση όλων των εμπλεκομένων και του Υπουργείου να στηρίξει έμπρακτα το ενδιαφέρον αυτό».

Δεδομένου ότι το πρόγραμμα της αναδιάρθρωσης αμπελώνων και η ενίσχυση της δράσης αυτής είναι διαρθρωτικής σημασίας για την ελληνική αμπελουργία, πρότεινε τρεις συγκεκριμένες δράσεις: Να μπορέσουν οι αμπελουργοί που ολοκλήρωσαν τους φακέλους για απόσταξη των λεγόμενων «διημέρων», καταβάλλοντας μάλιστα και χρήματα γι’ αυτό, να ενταχθούν στο πρόγραμμα με την υποβολή μόνο των δηλώσεων συγκομιδής των δύο τελευταίων χρόνων. Να διευκρινιστεί από το ΥΠΑΑΤ πως οι δηλώσεις συγκομιδής των δύο τελευταίων χρόνων είναι επαρκείς μαζί με τα υπόλοιπα δικαιολογητικά για ένταξη στο πρόγραμμα 2019-2020 και τέλος να αποσυρθεί το έγγραφο του ΥΠΑΑΤ για τα 1700 κιλά. Παράλληλα να διεκδικηθεί η δυνατότητα της χώρας μας να επαναχρησιμοποιήσει τα δικαιώματα νέας φύτευσης που χορηγήθηκαν σε δικαιούχους, αλλά τελικά δεν εγκατέστησαν αμπελώνα μετά την πάροδο τριών χρόνων όπως προβλέπεται. Δεδομένου ότι πολλά στρέμματα δεν έχουν εγκατασταθεί και το ενδιαφέρον για νέες φυτεύσεις είναι υψηλό, είναι σημαντικό το 1% που χορηγείται στη χώρα μας να αξιοποιείται πλήρως.

 

 

Γ. Ρούστας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass