Κάτω η υγρασία, πάνω η τιμή στο βαμβάκι

Συνεδρίασε η Ομάδα Εργασίας Βάμβακος του υπουργείου * Βασ. Μάρκου: Καλή η δουλειά που γίνεται στη Διεπαγγελματική * Πρωτοβουλίες Κόκκαλη για στήριξη της ποιότητας

Δημοσίευση: 04 Φεβ 2019 22:05

Με μοναδικό θέμα στην ατζέντα τις λεπτομέρειες της Εθνικής Στρατηγικής για το προϊόν, η οποία θα εξαγγελθεί μέσα στις επόμενες ημέρες, συνεδρίασε προ ημερών στο ΥΠΑΑΤ, η Ομάδα Εργασίας Βάμβακος του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Της σύσκεψης προήδρευσε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλειος Κόκκαλης, ο οποίος εστίασε στο κρίσιμο θέμα της δίκαιης αντιστοίχισης μεταξύ του παραδοτέου προϊόντος και της τιμής που απολαμβάνει ο παραγωγός, παρουσιάζοντας συγκεκριμένες δράσεις που θα προωθήσει το ΥΠΑΑΤ. Οι εκπρόσωποι των εκκοκκιστών συμφώνησαν ως προς τη διαφοροποίηση της τιμής και μάλιστα πρότειναν να εισαχθεί συγκεκριμένη πρόβλεψη για τη μέτρηση της υγρασίας στην Υπουργική Απόφαση.

ΥΓΡΑΣΙΑ

Ειδικότερα επισημάνθηκε ότι «κορυφαίος παράγοντας που επηρεάζει την ποιότητα αποτελεί η υγρασία του σύσπορου. Συγκεκριμένα, η υγρασία σύσπορου, επηρεάζει και υποβαθμίζει την ποιότητα και έχει μεγάλες επιπτώσεις, όχι μόνο στο βάρος και στο κυτίο του χρώματος, αλλά και στα υπόλοιπα ποιοτικά χαρακτηριστικά του προϊόντος. Υπάρχουν δύο είδη υγρασίας, η εξωτερική υγρασία, η οποία αν δεν αποθηκεύεται το προϊόν δεν είναι μεγάλο πρόβλημα και η εσωτερική υγρασία που είναι στο εσωτερικό του σπόρου και της ίνας, η οποία δεν φεύγει γρήγορα και δημιουργείται όταν το βαμβάκι είναι για αρκετό χρόνο εκτεθειμένο σε υγρά κλίμα. Γι’ αυτό τον λόγο, πολλές φορές η μέτρηση της υγρασίας με υγρασιόμετρο μπορεί να οδηγήσει σε λάθος εκτίμηση, δηλαδή να εκφράζει μόνο το νερό που είναι επιφανειακό και να μη δίνει πληροφορία για την εσωτερική υγρασία. Επίσης, μπορεί να δείχνει το υγρασιόμετρο ότι έχει πολλή υγρασία αλλά να είναι εικονικό δηλαδή να μην είναι τόσο υγρό το βαμβάκι εσωτερικά. Χρειάζεται να βρεθεί ένας αντικειμενικός τρόπος εκτίμησης, όπως και να διασφαλιστεί η αξιοπιστία των υγρασιόμετρων που θα χρησιμοποιηθούν.

ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΓΕΩΠΟΝΩΝ

Σε αυτό το κομμάτι η παρέμβαση του Υπουργείου πρόκειται να είναι σημαντική, καθώς προσανατολίζεται να προχωρήσει σε προσλήψεις εποχικών γεωπόνων, οι οποίοι θα βρίσκονται στα εκκοκκιστήρια την περίοδο της παράδοσης του προϊόντος. Με αυτό τον τρόπο διασφαλίζεται κατά το δυνατόν η δίκαιη συναλλαγή μεταξύ παραγωγού και εκκοκκιστή για ένα προϊόν εθνικής σημασίας όπως είναι το βαμβάκι. Παράλληλα, προβλέπεται η ενίσχυση του Εθνικού Κέντρου Βάμβακος, ώστε να λάβει καίρια θέση που θα κρατά σε ισορροπία τον άξονα εκκοκκιστών και παραγωγών. Μεταξύ των πρωτοβουλιών που μπορεί να αναπτύξει το Εθνικό Κέντρο περιλαμβάνεται και η δημιουργία πρότυπων ξένων υλών και χρώματος, με τα οποία γίνεται σύγκριση με υπό εξέταση δείγματα. Σημαντικός αναμένεται να είναι και ο ρόλος των Οργανώσεων Παραγωγών, οι εκπρόσωποι των οποίων εξέφρασαν την ευαρέσκειά τους στον υφυπουργό κ. Κόκκαλη για την προτεραιότητα που θέτει στο ζήτημα της αντιστοίχισης της τιμής με την ποιότητα. Οι Οργανώσεις Παραγωγών διαθέτουν τα εργαλεία και τη δυνατότητα πραγματοποίησης μεγάλης παραγωγής, στην ποιότητα που ζητά η αγορά και γι’ αυτό οφείλουν να συμμετέχουν ενεργά στη διαπραγμάτευση για τον καθορισμό της τιμής, δίνοντας έτσι τον τόνο και το κλίμα για τους μεμονωμένους παραγωγούς. Το μέλλον της βαμβακοκαλλιέργειας βρίσκεται στα χέρια των μεγάλων Οργανώσεων Παραγωγών οι οποίες θα αποτελούν αξιόπιστους συνεργάτες των σοβαρών Εκκοκκιστικών Επιχειρήσεων με στόχο τη δημιουργία μιας επωφελούς συνέργειας για όλα τα μέρη.

«ΚΑΛΗ ΔΟΥΛΕΙΑ»

Στην πολύ καλή δουλειά που γίνεται στους κόλπους της Διεπαγγελματικής και με τη στήριξη του ΥΠΑΑΤ αναφέρεται με δηλώσεις του στην «ΕτΔ» ο εκκοκκιστής και εκπρόσωπος της Διεπαγγελματικής στο βαμβάκι Βασίλης Μάρκου.

Αναλυτικότερα: Σαν Διεπαγγελματική δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στην ποιότητα του βαμβακιού. Αναφορικά με την ίνα και τα καλύτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά, ενημερώνουμε διαρκώς τη βιομηχανία και τους παραγωγούς. Αυτό έχει αρχίσει να γίνεται ευρέως γνωστό, με τη βιομηχανία να έχει αδράξει την ευκαιρία, δίνοντας μεγαλύτερη τιμή από 1-3 λεπτά σε συγκεκριμένες ποικιλίες βάμβακος. Και αυτό γίνεται εδώ και τρία χρόνια με θετικά αποτελέσματα. Η Ελλάδα παράγει καλύτερο βαμβάκι κι αυτό είναι ενθαρρυντικό. Υπολογίζω το 40% των παραγωγών (στην εταιρεία μου φθάνει το 50%) έχει επενδύσει σε συγκεκριμένες ποικιλίες βαμβακιού, με έμφαση την ποιότητα. Σαν Διεπαγγελματική 4 φορές τον χρόνο ενημερώνει σχετικά τους παραγωγούς, ενώ αναρτά τις ποικιλίες στην ιστοσελίδα της για να τις γνωρίζουν όλοι. Η ποικιλία προσδίδει 2-3 λεπτά επιπλέον στην τιμή, δηλαδή το 5% της τελικής τιμής. Ο δεύτερος και πιο σημαντικός άξονας ποιότητας που μπορεί να επιφέρει κέρδη στον παραγωγό, σχετίζεται με την υγρασία. Είναι μια σύνθετη παράμετρος, η οποία σχετίζεται με τις καιρικές συνθήκες, την ταχύτητα συγκομιδής. Εδώ και 2 μήνες συζητάμε με το υπουργείο για να βρούμε τους τρόπους, ώστε το βαμβάκι να πληρώνεται με βάση και την παραδιδόμενη υγρασία. Είμαστε σε καλό δρόμο και πιστεύω ότι όσοι μαζεύουν στεγνό βαμβάκι θα αμειφθούν για την προσπάθειά τους. 

Του Γιώργου Ρούστα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass