«ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ μπορούν να καθορίσουν χαμηλότερα τιμολόγια στο αρδευτικό νερό»

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΛΑΡΙΣΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΤΕΛΟΣ

Δημοσίευση: 23 Φεβ 2019 15:17

«Μας προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση η έντονη φημολογία που διακινείται τις τελευταίες ημέρες για το θέμα του κόστους της άρδευσης στην περιοχή της Θεσσαλίας.

Και αυτό γιατί κάποιοι προσπαθούν να αναδειχθούν ως αγροτοπατέρες εκ του ασφαλούς, μοιράζοντας φτηνό αντικυβερνητισμό και ανησυχία στους αγρότες» επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας, σε σχέση με τις χρεώσεις των αγροτών για το περιβαλλοντικό τέλος άρδευσης και το κόστος πόρου και τον σάλο που έχει προκληθεί από την περασμένη εβδομάδα.

Με τίτλο «η αλήθεια για την ΚΥΑ κοστολόγησης-τιμολόγησης υπηρεσιών ύδατος» ο ΣΥΡΙΖΑ σε επιστολή του αναφέρει, μεταξύ άλλων, τα εξής: Η υποχρέωση θέσπισης τιμολογιακής πολιτικής για το νερό υπάρχει από το 2000 και η χώρα μας υποχρεώθηκε τελικά να την εφαρμόσει στο πλαίσιο των μνημονίων. Αυτή η κυβέρνηση διεκδίκησε και πέτυχε να υπάρχει πρόβλεψη στην τιμολογιακή πολιτική για κοινωνικό και περιβαλλοντικό τιμολόγιο για όλες τις χρήσεις νερού. Αυτή η απόφαση της κυβέρνησης απελευθέρωσε περίπου 2,5 δισ. ευρώ επενδύσεων στο ΕΣΠΑ και στο ΠΑΑ, που οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν καταφέρει να «κλειδώσουν» (ύδρευση, άρδευση, αποχέτευση, βιολογικοί, κλπ.) Το θεσμικό πλαίσιο, η σχετική ΚΥΑ του 2017 για την κοστολόγηση και τιμολόγηση και η απόφαση του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης βάζουν γενικούς κανόνες κοστολόγησης και τιμολόγησης και τις παραμέτρους κόστους (περιβάλλοντος και πόρου). Η τιμολόγηση ανά κατηγορία χρήσης και ειδικά για την άρδευση επαφίεται στους παρόχους ύδατος, δηλαδή στους ΓΟΕΒ και ΤΟΕΒ, που εποπτεύονται από την Περιφέρεια (άρθρο 11.1 της ΚΥΑ). Στο ίδιο άρθρο 11.1 διευκρινίζεται ότι «ο προσδιορισμός των τιμολογίων γίνεται κατά τρόπο ώστε τα συνολικά έσοδα των παρόχων (ΓΟΕΒ-ΤΟΕΒ) να συμβάλλουν στη βελτίωση της ανάκτησης του κόστους, χωρίς να ανατρέπονται οι συνθήκες βιωσιμότητας των αγροτικών χρήσεων». Επίσης στο άρθρο 10.7 της ΚΥΑ ορίζεται ότι στις αποφάσεις προσδιορισμού τιμολογίων (κανονιστικές πράξεις) «είναι δυνατόν να εξαιρούνται από τα περιβαλλοντικά τέλη χρήστες οι οποίοι με την εφαρμογή πρακτικών ορθολογικής διαχείρισης υδάτων συμβάλλουν στη διατήρηση ή/και βελτίωση της καλής κατάστασης των υδάτων».

Και ο ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας διευκρινίζει: Γιατί δεν προχωρούν στον καθορισμό τιμολογίων άρδευσης οι ΓΟΕΒ και οι ΤΟΕΒ με βάση το άρθρο 11.1, που δεν απαιτεί την πλήρη ανάκτηση κόστους στην περίπτωση της αγροτικής χρήσης του νερού, αλλά επιβάλει τη μη ανατροπή των συνθηκών βιωσιμότητας των αγροτικών χρήσεων; Τι μέτρα πήρε η Περιφέρεια, οι ΟΤΑ και οι φορείς άρδευσης, ΓΟΕΒ και ΤΟΕΒ, για την εφαρμογή ορθολογικών πρακτικών στην άρδευση, ώστε να επωφεληθούν οι αγρότες της Θεσσαλίας της ευνοϊκής ρύθμισης του άρθρου 10.7 της ΚΥΑ, δηλαδή περαιτέρω εκπτώσεων; Αυτό δεν προέβλεπε και το Σχέδιο διαχείρισης υδάτων (ΣΔΛΑΠ) της Θεσσαλίας από το 2015, αλλά και η 1η αναθεώρηση αυτού το 2017;

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ 2022
INTERCOMM FOODS
DHMOS TEMPON 10-6-22
Μείνε μαζί μας
FESTIVAL OLYMPOU 1-7-22

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1