Έρχεται η βιομηχανική κάνναβη…

ΥΨΗΛΕΣ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ ΣΤΟΝ ΚΑΜΠΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΗΣ * ΒΑΣ. ΚΟΚΚΑΛΗΣ: ΜΕΓΑΛΟ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ

Δημοσίευση: 23 Φεβ 2019 22:30

Χρήσιμες πληροφορίες για τη δυναμική καλλιέργεια της βιομηχανικής κάνναβης, τις προοπτικές της, καλλιεργητικές συμβουλές και για τις διαφορές που υπάρχουν σε σχέση με τη φαρμακευτική δόθηκαν στο πλαίσιο της ενδιαφέρουσας ημερίδας που πραγματοποιήθηκε χθες στο αμφιθέατρο του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων, στην περιφερειακή οδό Τρικάλων (τ.ΤΕΙ), στο πλαίσιο του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών «Ολοκληρωμένη Διαχείριση Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Καθηγητές όλων των βαθμίδων και ειδικοτήτων παρείχαν στο πλήθος των φοιτητών, πολλών αγροτών αλλά και επιχειρηματιών που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στον θεσσαλικό κάμπο, αναλυτικές πληροφορίες για τη σύνταξη πρωτόκολλου καλλιέργειας της βιομηχανικής κάνναβης, ώστε να επιτευχθούν οι καλύτερες αποδόσεις σε ίνα, βλαστό, φύλλα, σπόρο και λάδι.

 

Η ΔΡ. ΕΛΕΝΗ ΒΟΓΙΑΤΖΗ-ΚΑΜΒΟΥΚΟΥ

Η «οικοδέσποινα» της ημερίδας και εκ των διοργανωτών Δρ Ελένη Βογιατζή-Καμβούκου, καθηγήτρια Αρωματικών, Φαρμακευτικών Φυτών μίλησε καταρχήν για την καλλιεργητική τεχνική που χρειάζεται το φυτό της κάνναβης, και τις χρήσεις, καθώς «η κάνναβη είναι ένα φυτό που έχει ευρεία χρήση καθώς χρησιμοποιείται εξ ολοκλήρου», αλλά και τα πειράματα του εργαστηρίου Αρωματικών και Φαρμακευτικών φυτών του ΤΕΙ. «Στις πειραματικές εγκαταστάσεις του Εργαστηρίου ΑΦΦ, καλλιεργήθηκε για δύο έτη η ποικιλία Fibranova. Εφαρμόστηκαν διάφορες καλλιεργητικές τεχνικές και μετρήθηκαν οι αποδόσεις σε ίνα, σε σπόρο, σε φύλλα και βλαστό, καθώς και η περιεκτικότητα σε CBD και η αντιοξειδωτική δύναμη των φύλλων του βλαστού. Από τη μέχρι σήμερα επεξεργασία των μετρήσεων προέκυψε ότι βάσει συγκεκριμένης καλλιεργητικής πρακτικής η απόδοση σε ίνες, σπόρο και λάδι είναι πολύ ικανοποιητική, ενώ οι ολικές φαινόλες σε αεροξηραμένο δείγμα φύλλων βρέθηκαν πολύ υψηλές. Εν κατακλείδι στο πλαίσιο της αειφορίας, της ολιστικής διεργασίας και της βιοοικονομίας, η βιομηχανική κάνναβη αποτελεί μία ιδιαίτερα ελκυστική εναλλακτική καλλιέργεια καθώς είναι μία καλλιέργεια με χαμηλές απαιτήσεις σε εισροές, παρέχει τη δυνατότητα φυτοεξυγίανσης ρυπασμένων εδαφών και είναι άκρως εκμεταλλεύσιμη στο σύνολο των προϊόντων, παραπροϊόντων και υποπροϊόντων που προκύπτουν από τις διαδικασίες αξιοποίησής τους.

 

Ο Β. ΚΟΚΚΑΛΗΣ

Στον χαιρετισμό του ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλης Κόκκαλης αναφέρθηκε στις επαφές που είχε στη Νέα Υόρκη με μεγάλους επενδυτές που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στη χώρα μας στην κάνναβη (βιομηχανική αλλά κυρίως φαρμακευτική) και συμπλήρωσε πως δικαιολογημένα υπάρχει αισιοδοξία ότι «η Ελλάδα μπορεί να γίνει σημαντικός παραγωγός της κάνναβης. Αυτή η αισιοδοξία πηγάζει από διεθνή έρευνα που προβλέπει ότι μέχρι το 2025 θα αυξηθεί κατά 21% η καλλιέργεια της φαρμακευτικής παγκοσμίως καθώς και στο ότι καθίσταται ελκυστική «εξαιτίας του μειωμένου κόστους θέρμανσης λόγω κλίματος και της υψηλής έντασης και διάρκειας ηλιοφάνεια». Συνεχάρη δε την κ. καθηγήτρια ΑΦΦ Ελένη Βογιατζή-Καμβούκου και τους συνεργάτες της για την έρευνα που υλοποιούν στο αγρόκτημα του ΤΕΙ, τα αποτελέσματα της οποίας θα αξιοποιηθούν δεόντως.

 

Ο ΔΡ. ΑΛΕΞΙΟΣ - ΛΕΑΝΔΡΟΣ ΣΚΑΛΤΣΟΥΝΗΣ

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έδειξε το ακροατήριο στην ομιλία του Δρ. Αλέξιου - Λέανδρου Σκαλτσούνη, καθηγητή, διευθυντή του Τομέα Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών Προϊόντων Τμήμα Φαρμακευτικής του ΕΚΠΑ σχετικά με την απομόνωση των κανναβινοειδών από τη βιομηχανική κάνναβη. Σε δηλώσεις του ο κ. Σκαλτσούνης υποστήριξε πως «η διαφοροποίηση μεταξύ της βιομηχανικής και της φαρμακευτικής κάνναβης έγκειται, επί της ουσίας, στη χρήση του φυτού (βιομηχανική ή φαρμακευτική χρήση), κάτι που καθορίζεται από την περιεκτικότητα σε ψυχοτρόπο τετραϋδροκανναβινόλη (THC). Το φυτό είναι το ίδιο. Στη μία περίπτωση -στη βιομηχανική- παράγει σε πολύ μικρό ποσοστό τις ψυχοτρόπες ουσίες, ενώ στην άλλη -στη φαρμακευτική- σε μεγάλο ποσοστό. Παράλληλα, αναλύοντας τον πιο πρόσφατο νόμο, αυτόν για τη φαρμακευτική κάνναβη, ο κ. Σκαλτσούνης αναφέρεται και σε μία ακόμη διαφορά που σχετίζεται με την παραγωγική διαδικασία. Βάσει του συγκεκριμένου νόμου, όπως λέει, η κάνναβη για φαρμακευτική χρήση καλλιεργείται σε κλειστούς χώρους, σε θερμοκήπια, δεν υπάρχουν ανοιχτές καλλιέργειες. Πρέπει, δηλαδή, να υπάρχει συγκεκριμένη αδειοδότηση και να πληρούνται συγκεκριμένες προδιαγραφές, σε σχέση με την περίπτωση της βιομηχανικής κάνναβης, την οποία μπορεί να καλλιεργήσει κάποιος σε οποιοδήποτε χωράφι και στη συνέχεια η μεταποίηση να γίνει αλλού. Για τη φαρμακευτική κάνναβη, όλη η παραγωγική διαδικασία -από την καλλιέργεια, την εκχύλιση και την παραγωγή του τελικού προϊόντος- πρέπει να γίνεται σε συγκεκριμένο χώρο. Άρα η διαφορά είναι ότι η βιομηχανική αφορά κυρίως στον πρωτογενή τομέα, ενώ η φαρμακευτική απευθύνεται σε εταιρείες, οι οποίες θα έχουν τη δυνατότητα να παραγάγουν και το τελικό προϊόν».

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυναν ο αντιπεριφερειάρχης Απ. Μπίλλης, η κ. Τζιαστούδη μέλος του Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας και η κ. Φολλίδου ως εκπρόσωπος του ΥΠΑΑΤ.

 

Γ. Ρούστας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass