Περισσότεροι δικαιούχοι σε αγροτικά - κτηνοτροφικά προγράμματα

ΕΞΗΓΓΕΙΛΕ ΕΓΚΑΙΝΙΑΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ AGROTHESSALY Ο Β. ΚΟΚΚΑΛΗΣ- ΑΠ. ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: ΕΠΟΜΕΝΟ ΒΗΜΑ Η ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ

Δημοσίευση: 01 Μαρ 2019 22:06

Τη σημαντική αύξηση του αριθμού των ωφελουμένων αγροτών από τα προγράμματα των μικρών γεωργικών εκμεταλλεύσεων, αλλά και της βιολογικής κτηνοτροφίας ανακοίνωσε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βασίλης Κόκκαλης από το βήμα των εγκαινίων της έκθεσης "Agrothessaly 2019" στη Λάρισα.

Επιπρόσθετα, το κυβερνητικό στέλεχος στάθηκε ιδιαίτερα στις πρωτοβουλίες που λήφθηκαν για την Αβερώφειο Γεωργική Σχολή, εξηγώντας πως ο νόμος που ψηφίστηκε για τη Σχολή και το Αβερώφειο Αγροδιατροφικό Τεχνολογικό Πάρκο Θεσσαλίας, "δημιουργεί νέες δυνατότητες εκπαίδευσης για τον Θεσσαλό νέο, τον φιλότιμο παραγωγό που ζητά να βελτιώνεται και να μετέχει των εξελίξεων".

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Λαρισαίων Απ. Καλογιάννης εξήγησε πως είναι η δεύτερη χρονιά που τελείται μ’ αυτόν τον τρόπο κι ο Δήμος Λαρισαίων θα επιδιώξει αυτός ο θεσμός να περάσει κι έξω από τα σύνορα της Ελλάδας, με τους ενδιαφερόμενους να μπορούν να ενημερωθούν για τα πάντα γύρω από τον αγροτικό τομέα. Παράλληλα επισήμανε πως η έκθεση θα φέρει περισσότερους επισκέπτες και μετά την περσινή επιτυχία βοηθά περισσότερο στην ανάπτυξή της.

Να σημειωθεί πως η Agrothessaly άνοιξε τις πύλες της χθες και θα υποδεχθεί τον κόσμο έως και την Κυριακή 3 Μαρτίου, ενώ την τελετή των εγκαινίων τέλεσε ο Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος.

Ο Β. ΚΟΚΚΑΛΗΣ

Ο κ. Κόκκαλης ξεκίνησε την ομιλία του με αναφορά στην αλλαγή του οικονομικού κλίματος που καταγράφεται στη χώρα μας, καθώς «το 2018 ήταν η χρονιά που η χώρα κατέγραψε ρεκόρ δεκαετίας στις άμεσες ξένες επενδύσεις και το ίδιο αναμένεται να συμβεί και φέτος. Η χώρα στο τέλος του 2018, συμπλήρωσε δύο χρόνια θετικού ρυθμού μεγέθυνσης με την ανάπτυξη που έφτασε το 2017 στο 1,5%, το 2018 πάνω από 2% και αναμένεται ακόμα μεγαλύτερη το 2019». Χαρακτήρισε «αποκαρδιωτική την εικόνα στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που υπήρχε τoν Ιανουάριο του 2015», ανέλυσε όσα έκανε η σημερινή κυβέρνηση για την παραγωγική ανασυγκρότηση του πρωτογενούς τομέα. Στη συνέχεια παρουσίασε τα χρηματοδοτικά προγράμματα στο νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων 2014-2020. Μίλησε για το πρόσφατο ταξίδι του στις ΗΠΑ, όπου στο πλαίσιο Ελληνο-Αμερικανικού Φόρουμ Αγροδιατροφικών προϊόντων διαπίστωσε «προσωπικά το ζωηρό ενδιαφέρον των Αμερικανών επιχειρηματιών για επενδύσεις στην Ελλάδα, ιδιαίτερα για τις καλλιέργειες της φαρμακευτικής και βιομηχανικής κάνναβης». Τόνισε ιδιαίτερα την επαναλειτουργία της Γαλακτοκομικής Σχολής στην Ελασσόνα και τον νόμο που ψηφίστηκε για την Αβερώφειο Γεωργική Σχολή και το Αβερώφειο Αγροδιατροφικό Τεχνολογικό Πάρκο Θεσσαλίας που δημιουργεί νέες δυνατότητες εκπαίδευσης για τον Θεσσαλό νέο, τον φιλότιμο παραγωγό που ζητά να βελτιώνεται και να μετέχει των εξελίξεων.

Ο ΑΠ. ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Λαρισαίων Απ. Καλογιάννης ανέφερε πως «σήμερα υπάρχει μια εκτόξευση της έκθεσης σε διεθνή επίπεδα και το επόμενο βήμα θα είναι η πιστοποίησή της στο ευρωπαϊκό καλεντάρι. Αποτελεί μεγάλο γεγονός για την πόλη, καθώς συμβάλλει στην εξωστρέφεια και προβολή της Λάρισας, αλλά ταυτόχρονα στηρίζει την τοπική οικονομία. Ο Αγροτοδιατροφικός τομέας είναι σημαντικός για τη Λάρισα και χαιρόμαστε που στηρίξαμε τη συγχώνευση του ΤΕΙ με το νέο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, αλλά και για την ίδρυση 2 πανεπιστημιακών τμημάτων Γεωπονίας και την ίδρυση και λειτουργία του Αβερώφειου Αγροδιατροφικού Τεχνολογικού Πάρκου Θεσσαλίας στον χώρο της ιστορικής Αβερωφείου Σχολής. Πιστεύουμε πως σύντομα η Λάρισα μπορεί να γίνει και το Κέντρο της Αγροτικής Εκπαίδευσης στη χώρα.

Ο Κ. ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ

Ο περιφερειάρχης Κ. Αγοραστός τόνισε πως «το επόμενο βήμα της έκθεσης είναι οι εκθέτες της μέσω αυτής να απευθυνθούν και στη διεθνή αγορά, αφού πρώτα επενδύσουμε στην ποιότητα». Αναφέρθηκε στα έργα της Περιφέρειας στον πρωτογενή τομέα, στις αυξημένες εξαγωγές των θεσσαλικών προϊόντων, στα 680 εκατ. ευρώ ενταγμένων έργων. Με αφορμή και την παρουσία πολλών αγροτικών μηχανημάτων στην Έκθεση, ανέφερε πως πρέπει να τρέξουν οι διαδικασίες αξιολόγησης των Σχεδίων Βελτίωσης, ενώ ήδη η περιφέρεια ξεκίνησε την αξιολόγηση. Τέλος, μίλησε για τη δημιουργία Κέντρου Νεανικής Καινοτόμου Επιχειρηματικότητας στη Λάρισα για να στηρίξουμε τους νέους που θέλουν να επενδύσουν στη θεσσαλική γη.

Ο Τ. ΤΖΗΚΑΣ

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΔΕΘ HELEXPO Τάσος Τζήκας αναφέρθηκε στη δυναμική της Λάρισας και την καλή σχέση της με τις νέες τεχνολογίες, στην πολύ καλή συνεργασία που έχει αναπτύξει η ΔΕΘ με τον Δήμο Λαρισαίων και η οποία θα επεκταθεί και σε άλλα επίπεδα, ενώ παρουσίασε και τις υπόλοιπες εκθέσεις που πραγματοποιεί η ΔΕΘ.

*Στη φετινή Αgrothessaly θα συμμετάσχουν 250 έκθετες από 167 εκθέτες του 2017, ενώ η φέτος η έκθεση θα λειτουργήσει σε έκταση 29.000 τετραγωνικών μέτρων, ενώ το 2017 η συνολική έκταση ήταν 20.000 τετραγωνικά μέτρα. Επίσης αναμένεται και αύξηση των επισκεπτών, ενώ το 2017 ο αριθμός των επισκεπτών είχε ξεπεράσει τις 40.000. Στην Agrothessaly έχουν δηλώσει συμμετοχή όλες οι μεγάλες εταιρείες γεωργικών μηχανημάτων και εξοπλισμού καθώς και ιδιαίτερα σημαντικές εταιρείες του αγροτοδιατροφικού τομέα. Επίσης, φέτος και στο πλαίσιο της Agrothessaly, ο Δήμος Λαρισαίων σε συνεργασία με τη ΔΕΘ Helexpo και τους άλλους Δήμους της Π.Ε. Λάρισας διοργανώνουν ενημερωτικές ημερίδες με θέματα αγροτικού ενδιαφέροντος.

Του Γιώργου Ρούστα

Φωτ: Βασ. Ντάμπλης

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass