Ετσι θα λειτουργήσει η Αβερώφειος ως Αγροδιατροφικό Πάρκο

ΟΙ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ Β. ΚΟΚΚΑΛΗ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΓΧΕΙΡΗΜΑΤΟΣ * Η ΕΜΠΛΟΚΗ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΣΤ. ΝΙΑΡΧΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΤΟΠΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΠΟΥ ΘΑ ΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΟ ΣΧΗΜΑ

Δημοσίευση: 03 Μαρ 2019 22:02

"Τον επόμενο μήνα θα ψηφιστεί ο φορέας διαχείρισης για την αξιοποίηση της Αβερώφειου Σχολής, ενώ ήδη έχει ζητηθεί η συνδρομή του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος για τη χρηματοδότηση του εγχειρήματος.

Οι φορείς που θα στηρίξουν το εγχείρημα μετατροπής της Σχολής σε Αγροδιατροφικό Πάρκο εκτός από το ΥΠΑΑΤ είναι ο ΕΛΓΟ Δήμητρα, ο Δήμος, η Περιφέρεια και το Πανεπιστήμιο".

Αυτά εξήγγειλε από το βήμα της Agrothessaly στη Λάρισα ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλης Κόκκαλης, ο οποίος έχει αναγάγει σε προσωπικό στοίχημα την υλοποίηση αυτού του φιλόδοξου σχεδίου, ενώ όπως υποστήριξε «το Αβερώφειο Αγροδιατροφικό Τεχνολογικό Πάρκο Θεσσαλίας, δημιουργεί νέες δυνατότητες εκπαίδευσης για τον Θεσσαλό νέο, τον φιλότιμο παραγωγό που ζητά να βελτιώνεται και να μετέχει των εξελίξεων». 

ΟΙ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΚΟΚΚΑΛΗ

Έχοντας εξασφαλίσει το «πράσινο φως» της κυβέρνησης και τη στήριξη των εμπλεκόμενων τοπικών φορέων, ο Λαρισαίος υφυπουργός αναζητεί χρηματοδοτικούς πόρους, καθώς είναι γνωστό ότι «οι κτιριακές εγκαταστάσεις της Αβερωφείου Γεωργικής Σχολής χρήζουν άμεσων παρεμβάσεων για τη συντήρηση και διατήρησή τους. Δεδομένου ότι οι κτιριακές εγκαταστάσεις της Αβερωφείου Γεωργικής Σχολής, έχουν ανακηρυχθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού «έργο τέχνης και ιστορικά διατηρητέα μνημεία», εκτιμάται ότι το κόστος ενός προγράμματος κτιριολογικών παρεμβάσεων επιβαρύνεται περαιτέρω και είναι ιδιαίτερα υψηλό και πέραν των οικονομικών δυνατοτήτων ενός ΝΠΙΔ όπως ο ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ. Μέχρι στιγμής μόνο η Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος έχει ανακοινώσει την πρόθεσή της να ενισχύσει οικονομικά το εγχείρημα και κυρίως την ανέγερση του Μουσείου Εκκόκκισης Βάμβακος.

Στην κατεύθυνση της εύρεσης πόρων για την αναβάθμιση των κτιριακών εγκαταστάσεων της Αβερωφείου Γεωργικής Σχολής εντάσσεται και η συνεργασία του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ με τον Δήμο Λαρισαίων στο εταιρικό σχήμα και την ομάδα εργασίας για τη διαμόρφωση φακέλου - αίτηση χρηματοδότησης του έργου, ο οποίος δυστυχώς δεν εγκρίθηκε και δεν επιτεύχθηκε η ζητούμενη χρηματοδότηση.

Η ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΤΟΥ ΣΤ. ΝΙΑΡΧΟΣ

Έτσι ο κ. Κόκκαλης με επιστολή του προς το Δ.Σ. του Ιδρύματος Στ. Νιάρχος, ζητά οικονομική στήριξη του παραπάνω εγχειρήματος και σύμφωνα με πληροφορίες το Ίδρυμα είναι θετικό σε αυτή την πρόταση. Αναλυτικότερα η επιστολή Κόκκαλη στο Ίδρυα αναφέρει τα εξής: "Η οργάνωση, διαχείριση και λειτουργία του πάρκου αυτού ανατίθεται στην Εταιρεία Αξιοποίησης και Διαχείρισης Περιουσίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, το οποίο σε συνεργασία με την Αβερώφειο Γεωργική Σχολή σχεδιάζει παραγωγικές δραστηριότητες αγροτικής και οικολογικής κατεύθυνσης, που ενσωματώνουν καινοτόμα επιστημονικά και τεχνολογικά δεδομένα. Περισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε να βρείτε στον προαναφερθέντα Νόμο όπως και στην επιστολή του Πρυτάνεως του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, η οποία και μου δίνει το έναυσμα να αναλάβω πρωτοβουλία ώστε να δημιουργηθούν οι αναγκαίες συνέργειες μεταξύ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος με στόχο τη βέλτιστη αξιοποίηση των δομών της Αβερωφείου Σχολής. Γνωρίζοντας προσωπικά το ζωηρό ενδιαφέρον του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος για την ενίσχυση της εκπαίδευσης και της καινοτομίας στον πρωτογενή τομέα στην πατρίδα μας, ζητώ με την παρούσα επιστολή να συναντηθούμε ώστε να δημιουργήσουμε πλαίσιο συνεργασίας για το συμφέρον της Εθνικής Οικονομίας και την ανάπτυξη της υπαίθρου".

ΣΥΣΤΗΝΕΤΑΙ ΦΟΡΕΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ

Ακόμη ο Λαρισαίος κυβερνητικός παράγοντας για να αντιμετωπιστούν γραφειοκρατικά προβλήματα έχει δώσει εντολή να συσταθεί ένας Φορέας διαχείρισης της Αβερωφείου Γεωργικής Σχολής και των εγκαταστάσεών της, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, στον οποίο θα πρέπει τουλάχιστον να συμμετέχουν ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, ο Δήμος Λαρισαίων, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και η Περιφέρεια.

Σκοπός του Φορέα θα είναι η άσκηση της Διοίκησης και Διαχείρισης όλου του συγκροτήματος με την υποβολή μελετών και προτάσεων για τη χρηματοδότηση του έργου της Αβερωφείου Γεωργικής Σχολής, η αναβάθμιση των εγκαταστάσεών της, ειδικά των σημαντικότερων κτιρίων και του περιβάλλοντος χώρου, ώστε να επιτυγχάνεται η υλοποίηση του σκοπού του κληροδοτήματος Γ. Αβέρωφ, που ο ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ επιτελεί και έχει την υποχρέωση να συνεχίσει να επιτελεί (δηλ. την ακώλυτη λειτουργία της Σχολής και την παροχή γνώσης σε αγρότες κτλ) παράλληλα με την ανάδειξη όλου του χώρου σε αγροδιατροφικό κέντρο έρευνας και καινοτομίας.

Του Γιώργου Ρούστα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass