Χαμογελαστή αυλαία για "Agrothessaly"

Κοσμοσυρροή και χθες στα περίπτερά της * Επισκέψεις Μάξ. Χαρακόπουλου και Ρένας Καραλαριώτου

Δημοσίευση: 04 Μαρ 2019 22:00

Με σύμμαχο τις πολύ καλές καιρικές συνθήκες έπεσε η αυλαία της 12ης Πανελλήνιας Έκθεσης για τη Γεωργία και την Κτηνοτροφία «Agrothessaly». Την εν λόγω διοργάνωση που αποτελεί μια επιτυχημένη σύμπραξη της ΔΕΘ-Helexpo με τον Δήμο Λαρισαίων, είχαν την ευκαιρία να την απολαύσουν και χθες – τελευταία ημέρα- χιλιάδες επισκέπτες απ' την Κεντρική Ελλάδα (κυρίως) και ειδικά άνθρωποι που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με τον αγροκτηνοτροφικό χώρο.

Στον σύγχρονο εκθεσιακό χώρο της Σκεπαστής Αγοράς της Νεάπολης, 25.000 τ.μ. 780 εκθέτες, εταιρείες-leaders στα αγροτικά μηχανήματα και τους εξοπλισμούς για την κτηνοτροφία και τη γεωργία όλες αυτές τις ημέρες παρουσίασαν τις τελευταίες τεχνολογικές τάσεις και ενημέρωσαν για τα τεκταινόμενα του κλάδου στη διεθνή σκηνή. Κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με θέματα γύρω από τη «Νέα Γεωργία και τη νέα γενιά». Συγκεκριμένα αναπτύχθηκε το θέμα «Μικροπιστώσεις: Ένα εργαλείο για νέους επιχειρηματίες στον κλάδο της αγροδιατροφής». Εν συνεχεία υπήρξε η παρουσίαση από τον Δρ. Σταύρο Τσελεπίδη με θέμα «Προληπτικός μικροβιολογικός και ορολογικός έλεγχος στη διαχείριση μονάδων μηρυκαστικών».

Ακολούθησε ένα πρόγραμμα ελληνικού σίτου Misko, και εκδήλωση της Εταιρείας Προώθησης Αειφορικών Καλλιεργητικών Συστημάτων ΕΠΑΚΣ.

Εν τέλει έγινε εργαστήριο Δενδροκηπευτικών και Εδαφικών Πόρων του ΤΕΙ Θεσσαλίας με ομιλία για το θέμα «Οι νέες πιο όψιμης άνθισης ποικιλίες αμυγδαλιάς» από τον Δρ. Αλέξανδρο Παπαχατζή, καθηγητή Δενδροκομίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Από την πλευρά του ο Δρ. Νικόλαος Κατσούλας, καθηγητής Θερμοκηπιακών Κατασκευών του ίδιου Πανεπιστημίου μίλησε για το θέμα «Συνεργατικοί Σχηματισμοί στον Αγροτικό Τομέα».

ΡΕΝΑ: ΜΟΧΛΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Την ευκαιρία να συναντηθεί με εκθέτες και επισκέπτες στην Agrothessaly 2019 είχε η υποψήφια δήμαρχος, κ. Ρένα Καραλαριώτου, η οποία επισκέφθηκε τους χώρους της έκθεσης συνοδευόμενη από κλιμάκιο υποψηφίων της δημοτικής παράταξης "Λάρισα Μπροστά".

"Η Agrothessaly έχει κάνει σημαντικά βήματα εξέλιξης μετά τη συνεργασία με την Helexpo-ΔΕΘ Α.Ε., κάτι που αποτυπώνεται τόσο από τη συμμετοχή των εκθετών, όσο και από τον κόσμο που επισκέπτεται τους χώρους της έκθεσης. Πιστεύουμε ότι μπορεί να εξελιχθεί ακόμη περισσότερο, και εκτός από Εκθεσιακός να γίνει και Συνεδριακός Θεσμός, όπου θα παρουσιάζονται οι εξελίξεις των ευρωπαϊκών και ελληνικών πολιτικών στον πρωτογενή τομέα, οι νέες τεχνικές παραγωγής, οι καινοτόμες εφαρμογές παραγωγής και διάθεσης προϊόντων. Στο ίδιο θεσμικό και συνεδριακό πλαίσιο, θα επιδιώκεται η σύναψη συνεργασιών και συνεργειών, ακόμα και συναντήσεις B2B, ανάμεσα στους φορείς έρευνας, τεχνολογίας, παραγωγής, μεταποίησης, εμπορίου, εστίασης και τουρισμού και τις επιχειρήσεις όλων των κλάδων".

Η κ. Καραλαριώτου απηύθυνε χαιρετισμό στην ημερίδα του Ελληνικού Συνδέσμου Νέων Επιχειρηματιών (ΕΣΥΝΕ) Θεσσαλίας. “Η Λάρισα και η ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας μπορούν να παράγουν και να εξάγουν αγροδιατροφικά προϊόντα υψηλής ποιότητας στις αγορές του κόσμου. Ο αγροδιατροφικός τομέας μπορεί να λειτουργήσει ως ισχυρός μοχλός ανάπτυξης και δημιουργίας θέσεων εργασίας. H Τοπική Αυτοδιοίκηση καλείται να διαδραματίσει έναν κομβικό ρόλο, με την αξιοποίηση σύγχρονων εργαλείων χρηματοδότησης, αλλά και την ανάληψη πρωτοβουλιών θεσμικού χαρακτήρα, με στόχο την ανάπτυξη του αγροδιατροφικού τομέα", είπε, μεταξύ άλλων, η επικεφαλής της δημοτικής παράταξης "Λάρισα Μπροστά".

ΜΑΞΙΜΟΣ: ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ

«Θέλω, καταρχήν, να εκφράσω την ικανοποίησή μου γιατί η Agrothessaly έχει καταστεί μια μεγάλη διοργάνωση πανελλαδικής εμβέλειας για τον αγροτικό χώρο, δίνοντας προστιθέμενη αξία στη Λάρισα. Επέλεξα ανάμεσα στις διάφορες εκδηλώσεις που γίνονται στο πλαίσιο της Έκθεσης να είμαι παρών σ’ αυτήν, για να τονίσω -με την όποια αξία έχει η παρουσία μου ως πρώην αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης- τη σημασία που πρέπει να δώσουμε στην καινοτομία και σε πρωτοβουλίες που αναδεικνύουν την επιχειρηματικότητα και την αξιοποίηση των ευκαιριών στον Αγροδιατροφικό τομέα». Τα παραπάνω τόνισε ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, χαιρετίζοντας την εκδήλωση του Ελληνικού Συνδέσμου Νέων Επιχειρηματιών Θεσσαλίας (ΕΣΥΝΕ), που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Agrothessaly στη Λάρισα.

Ο Θεσσαλός πολιτικός σημείωσε ότι «συνηθίζουμε να λέμε ότι ο πρωτογενής τομέας μαζί με τον τουρισμό και τη ναυτιλία είναι τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα, οι πυλώνες της οικονομίας μας. Θα έπρεπε να είναι! Ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι η συμμετοχή του πρωτογενούς τομέα στο ΑΕΠ της χώρας τα τελευταία χρόνια έχει μειωθεί, όπως έχει συρρικνωθεί και το ποσοστό του συνολικού πληθυσμού που απασχολείται στη γεωργία, την κτηνοτροφία και την αλιεία. Σχεδόν 4 δεκαετίες από την ένταξη της χώρας στην τότε ΕΟΚ, νυν ΕΕ, αναμφίβολα εισέρρευσε στη χώρα μέσω της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής πακτωλός κοινοτικών πόρων που βελτίωσαν το βιοτικό επίπεδο των αγροτών. Την ίδια ώρα, όμως, η Ελλάδα έπαψε να είναι αυτάρκης σε αγροτικά προϊόντα και εισάγει τα περισσότερα εξ αυτών.

Στα χρόνια αυτά καταφέραμε τα περισσότερα εκ των Προϊόντων Ονομασίας Προέλευσης στην ΕΕ να είναι ελληνικά. Ωστόσο, όπως σχολιάζαμε νωρίτερα με τον καθηγητή Δημήτρη Κουρέτα επαναπαυτήκαμε στις “δάφνες” της αναγνώρισης ΠΟΠ, όπως το αρνάκι και το κατσικάκι Ελασσόνας, χωρίς τις αναγκαίες προωθητικές δράσεις. Κι έτσι, πολλά ΠΟΠ δεν απόκτησαν την επιπλέον προστιθέμενη αξία που θα έπρεπε».

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος είπε ότι «η σύγχρονη γεωργία θα πρέπει να βασίζεται στην ανταγωνιστικότητα και την παραγωγή διαφοροποιημένων προϊόντων με ταυτότητα. Συνεπώς, ο σύγχρονος αγρότης στη χώρα μας, από αποδέκτης επιδοτήσεων θα πρέπει να εξελιχθεί σε διαχειριστή γεωργικής εκμετάλλευσης. Δεν λέω σε αγρότη επιχειρηματία, γιατί από την υπερβολική χρήση ο όρος φοβούμαι πως έχει φθαρεί. Θα πρέπει, όμως, ο σύγχρονος αγρότης να μπορεί να παράγει ανταγωνιστικά και ποιοτικά προϊόντα, σεβόμενος το περιβάλλον. Και για να γίνει αυτό θα πρέπει να αξιοποιήσει στο έπακρο όλα τα διαθέσιμα εργαλεία και να επενδύσει στην καινοτομία».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass