Αθώοι λόγω... «πλάνης» οι αγρότες

Δημοσίευση: 08 Μαρ 2019 22:37
Με αγωνία περίμεναν την απόφαση του Δικαστηρίου οι αγρότες Με αγωνία περίμεναν την απόφαση του Δικαστηρίου οι αγρότες

Αθώους έκρινε χθες το απόγευμα το Μονομελές Πλημμελειοδικείο της Λάρισας τους δέκα συνδικαλιστές αγρότες που αντιμετώπιζαν την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας στην κατάληψη οδοστρώματος και αφορούσε στις πρόσφατες κινητοποιήσεις επί της Εθνικής Οδού και συγκεκριμένα στο μπλόκο της Νίκαιας.
Το δικαστήριο, μετά από πολύωρες καταθέσεις, απολογίες και αγορεύσεις, τούς απάλλαξε λόγω «πλάνης», αφού δέχθηκε τον ισχυρισμό τους πως λίγο πριν προβούν στις κινητοποιήσεις είχαν λάβει διαβεβαιώσεις τόσο από στελέχη της Αστυνομίας όσο και από τον πολιτικό κόσμο πως δεν ήταν αξιόποινη η πράξη διαμαρτυρίας στην οποία θα προχωρούσαν.


Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Δικαστηρίου προέκυψε πως «υπήρξε μια προσυνεννόηση με την αστυνομία και μάλιστα σε ανώτατο επίπεδο» ενώ ακολούθησαν και «διαβεβαιώσεις κυβερνητικών στελεχών» κατόπιν αποφάσεων συλλογικών οργάνων.
Επίσης «υπήρξε συνοδεία της αστυνομίας από το σημείο πρώτης συγκέντρωσης μέχρι το σημείο της κατάληψης οδοστρώματος» ενώ η διαμαρτυρία «ήταν ειρηνική, καθώς δεν έγιναν έκτροπα, εξυβρίσεις, συμπλοκές και οτιδήποτε άλλο». Επιπροσθέτως ανέφερε πως «Υπήρξαν προηγούμενες απαλλακτικές κρίσεις για πολλούς από τους κατηγορούμενους που επί 20 χρόνια δραστηριοποιούνται στις κινητοποιήσεις». Σημαντικό ρόλο έπαιξαν τόσο οι αποφάσεις των συλλογικών οργάνων όσο και το γεγονός πως δεν έγινε καθολικός αποκλεισμός της Εθνικής Οδού, με αποτέλεσμα να μπορούν να περνούν κάποια οχήματα.
*Η απόφαση έγινε δεκτή με μεγάλη ικανοποίηση από τους συνδικαλιστές αγρότες, οι οποίοι νωρίτερα ήρθαν σε ευθεία αντιπαράθεση με την εισαγγελέα της έδρας.
Λίγο πριν την ανακοίνωση της απόφασης από τον πρόεδρο του Δικαστηρίου, η εισαγγελέας (που πρότεινε μετατροπή της κατηγορίας από ηθική αυτουργία σε φυσική αυτουργία) σχολίασε, μεταξύ άλλων, πως όλοι έχουμε δικαιώματα αρκεί να μην γίνεται κατάχρηση στη διεκδίκησή τους και να περνάνε στα όρια των δικαιωμάτων άλλων πολιτών. Επίσης τόνισε πως εξαθλιωμένοι δεν είναι μόνο οι αγρότες λόγω της οικονομικής κρίσης αλλά σχεδόν όλοι οι πολίτες της Ελλάδας.
ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΜΕ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ
Από εκείνο το σημείο ξεκίνησε ένας «διάλογος» με τους κατηγορούμενους ενώ η εισαγγελέας που αρχικά είπε ότι σέβεται τους αγώνες τους, εξέφρασε την απορία αν υπήρξε αποτέλεσμα μέσω των αγώνων αυτών κατά τη διάρκεια της τελευταίας 20ετίας. Το ερώτημα αυτό έφερε «κύμα» αντιδράσεων και πάνω σε αυτό τοποθετήθηκαν εκ νέου αρκετοί κατηγορούμενοι όπως και η υπεράσπιση. «Κερδίσαμε την αξιοπρέπειά μας» είπε χαρακτηριστικά ο συνδικαλιστής Ρίζος Μαρούδας ενώ πρόσθεσε πως «κανένας αγώνας εδώ και 20 χρόνια δεν πήγε χαμένος».
Κατά τη διάρκεια των απολογιών τους οι κατηγορούμενοι τόνισαν, μεταξύ άλλων, πως «δικάζεται το συνδικαλιστικό δικαίωμα» ενώ υπογράμμισαν πως «η κυβέρνηση πιστεύει πως με αυτόν τον τρόπο θα μας φιμώσει».
Λίγο μετά την ετυμηγορία εκπρόσωποι των αγροτών προέβησαν σε δηλώσεις.
Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πλατυκάμπου και αντιδήμαρχος Κιλελέρ, κ. Γιάννης Κουκούτσης, τόνισε πως «είχαμε λάβει τις διαβεβαιώσεις πως αυτό που κάνουμε δεν είναι αξιόποινο και πως μπορούμε να κατεβούμε στους δρόμους και να αγωνιστούμε. Αυτό ζητάμε να καταλάβει ο κόσμος, πως δεν ποινικοποιούνται οι αγώνες. Η αθωωτική απόφαση είναι το λιγότερο που μπορούσαμε να έχουμε».
Από την πλευρά του ο γραμματέας της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας κ. Κώστας Τζέλλας δήλωσε πως «Η κ. αντιεισαγγελέας μάς έδειξε πως η δίωξη ήταν καθαρά πολιτική. Μάλλον είναι κυβερνητική βούληση να διώξει τον αγροτικό συνδικαλισμό και να μην μας επιτρέπει να διεκδικούμε λύσεις στα οξυμένα προβλήματα που έχουμε. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας. Όσο υπάρχουν προβλήματα θα βγαίνουμε στον δρόμο».
Ο αγροτοσυνδικαλιστής και μέλος της επιτροπής των μπλόκων κ. Αλέκος Λαχανάς είπε ότι «Το χαλκευμένο κυβερνητικό κλητήριο θέσπισμα κατέπεσε με πάταγο. Οι αγρότες είναι αθώοι και συνεχίζουν να διεκδικούν το δίκιο τους και στρέφονται απέναντι σε αυτούς που είναι οι πραγματικοί ηθικοί αυτουργοί της όλης κατάστασης στον αγροτικό κόσμο».
Η συνήγορος υπεράσπισης κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου δήλωσε ότι «το δίδαγμα αυτής της διαδικασίας είναι πως πρέπει κανείς να αγωνίζεται. Πρέπει να μην κάμπτεται όταν κινητοποιούνται μηχανισμοί για να τον εκφοβίσουν, για να αναστείλουν τη διαμαρτυρία και να ανασχέσουν τη διεκδίκηση. Οι δέκα εκπρόσωποι αγροτών στάθηκαν στο ύψος τους. Υπερασπίστηκαν τους αγρότες που δοκιμάζονται και συνθλίβονται υπό τη μνημονιακή πολιτική. Υπερασπίστηκαν το δίκαιο αίτημα για ζωή και αξιοπρέπεια των αγροτών αλλά και όλων των πολιτών. Δεν μάσησαν τα λόγια τους και ούτε επικαλέστηκαν δικαιολογίες. Ήταν τιμή μου που τους υπερασπίστηκα».
Σε ερώτηση που της έγινε για το σχόλιο της κ. εισαγγελέως της έδρας είπε ότι «Το τι κατάλαβαν αυτοί που αγωνίζονται επί είκοσι χρόνια το ξέρουν αυτοί που αγωνίζονται αλλά το καρπώνονται και το εισπράττουν όλοι εκείνοι που απολαμβάνουν τα δικαιώματα που κατακτήθηκαν διαχρονικά με αγώνες και αίμα» κατέληξε.
ΚΩΣΤΑΣ ΓΚΙΑΣΤΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass