Ενημερώθηκαν για νέες ποικιλίες αμυγδαλιάς και το Συνεργατικό Σχηματισμό (Agri-Cluster)

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΣΤΗΝ AGROTHESSALY

Δημοσίευση: 18 Μαρ 2019 16:18

Για τις νέες πιο όψιμης άνθισης- υπερπαραγωγικές ποικιλίες αμυγδαλιάς, αλλά και για το μοντέλο λειτουργίας του Καινοτόμου Αγροτικού Συνεργατικού Σχηματισμού (Agri-Cluster), τους στόχους και τις δράσεις του, καθώς και τα οφέλη που αναμένεται να έχει προς τα μέλη του, αγρότες και επιχειρήσεις από τον αγροτικό τομέα, παρουσίασε ο διευθυντής του Θεσμοθετημένου Εργαστηρίου «Δενδροκηπευτικών και Εδαφικών Πόρων, HortLab» του πρώην ΤΕΙ Θεσσαλίας και νυν Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Δρ. Αλ. Παπαχατζής, στο πλαίσιο δύο ξεχωριστών εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν στην 12η Πανελλήνια Έκθεση για τη Γεωργία και την Κτηνοτροφία, AgroThessaly.

Σύμφωνα με την εισήγηση του κ. Παπαχατζή «το Agricluster αναμένεται, μεταξύ άλλων, να δημιουργήσει συνέργειες μεταξύ των φορέων της «4-πλής Έλικας» (δηλ. τους Φορείς Διακυβέρνησης, τη Βιομηχανία - Επιχειρήσεις, τον Ακαδημαϊκό χώρο και την Κοινωνία των πολιτών), να ενημερώσει, να καταρτίσει τα μέλη του στην εφαρμογή νέων καινοτόμων τεχνολογιών στον τομέα της γεωργίας καθώς και να προετοιμάσει/καθοδηγήσει τις καινοτόμες αγροτικές επιχειρήσεις στις συναντήσεις με υποψήφιους επενδυτές».

Στις 3 Μαρτίου η ομιλία του Δρ. Παπαχατζή ήταν για το εξαιρετικά ενδιαφέρον θέμα, που αφορά άμεσα όλους τους καλλιεργητές και αφορούσε την παρουσίαση για τις «Νέες πιο-Όψιμης Άνθισης Υπερπαραγωγικές Ποικιλίες Αμυγδαλιάς», οι οποίες ανθίζουν πάρα πολύ αργά, από 15 μέχρι και 25 μέρες μετά την Ferragnes (Φεραγνιά)! Δηλαδή, στα πεδινά, ανθίζουν προς τα τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου, ενώ στα ορεινά, η ανθοφορία τους αρχίζει ακόμη και τέλη Απριλίου με τις πρώτες μέρες του Μαΐου! Αποφεύγουν έτσι και τις πιο όψιμες παγωνιές της άνοιξης, οι οποίες στις άλλες ποικιλίες αμυγδαλιάς, μπορούν να βλάψουν την ανθοφορία τους και να καταστρέψουν την καρπόδεσή τους. Αυτό δίνει τη δυνατότητα, όπως περιέγραψε ο Δρ. Παπαχατζής, να επεκτείνουμε τη ζώνη καλλιέργειας της Αμυγδαλιάς και σε πιο ηπειρωτικές περιοχές, ακόμη και σε ορεινές περιοχές, μέχρι και 800 με 900 μέτρα υψόμετρο, εκεί που μέχρι τώρα, από τους ξηρούς καρπούς, μπορούσανε να καλλιεργηθούν μόνο Καρυδιές Καλιφόρνιας και Φουντουκιές.

Την παρουσίαση προλόγισε ο καθηγητής Δρ. Γιώργος Ζακυνθινός, πρόεδρος του Τμήματος Τεχνολογίας Τροφίμων του ΤΕΙ Πελοποννήσου και διευθυντής του Θεσμοθετημένου Εργαστηρίου «Τροφοθρεπτικών Προϊόντων και Λειτουργικών Τροφίμων», ο οποίος τόνισε ότι το Αμύγδαλο αποτελεί λειτουργικό τρόφιμο και πως το ποικιλιακό του δυναμικό δημιουργεί τη διαφορετικότητα στην αποτελεσματικότητα του τελικού προϊόντος ως τροφοφαρμάκου. Ο Δρ. Ζακυνθινός ολοκλήρωσε την παρέμβασή του επισημαίνοντας πως η αξιολόγηση γενετικού υλικού και η μελέτη της προσαρμοστικότητάς του, όπως αυτό συμβαίνει με τη δραστηριότητα που παρουσιάζεται σήμερα έχει εκλείψει από το πεδίο της γεωργικής έρευνας και ίσως είναι από τις λίγες προσπάθειες, αν όχι η μοναδική στον χώρο της Ελληνικής Δενδροκομίας. Τέλος ανέφερε ότι ένα καλό πιστοποιημένο ποικιλιακό δυναμικό αποτελεί την πρώτη ύλη για κάθε μεταποιημένο προϊόν και είναι η σημαντικότερη παράμετρος επιτυχούς παραγωγής προϊόντων.

Στην εκδήλωση συμμετείχε επίσης και ο καθηγητής Θερμοκηπιακών Κατασκευών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Δρ. Νικόλαος Κατσούλας και διευθυντής του Εργαστηρίου «Γεωργικών Κατασκευών με έμφαση στα Θερμοκήπια», όπου και παρουσίασε καινοτόμες τεχνολογίες «Γεωθερμικών Θερμοκηπίων». Τα συγκεκριμένα Θερμοκήπια κατασκευάσθηκαν στο ΤΕΙ Θεσσαλίας στο πλαίσιο του μεγαλύτερου Προγράμματος LIFE+ για την Ελλάδα, που υλοποιήθηκε την περίοδο 2010 έως 2016 με το ακρωνύμιο “Adapt2Change”και συντονιστή τον καθηγητή Δρ. Αλέξανδρο Παπαχατζή (https://www.adapt2change.org/en/home ). Σ’αυτά τα καινοτόμα Γεωθερμικά θερμοκήπια με τη χρήση σαν πηγής ενέργειας της «Αβαθούς Γεωθερμίας», επιτεύχθηκε έως και 67% εξοικονόμηση ενέργειας, 75% εξοικονόμηση νερού και 30% λιγότερα λιπάσματα σε σχέση με τα συμβατικά θερμοκήπια. Μετά την ολοκλήρωση του έργου, ακολούθησαν σημαντικές επιβραβεύσεις από την ΓΓΕΤ και το Πράσινο Ταμείο, δίνοντάς μας την δυνατότητα να παρευρεθούμε σε σημαντικές διεθνείς (Βρυξέλλες) και εγχώριες εκδηλώσεις (Agrothessaly, Agrocircle, Circle κ.α) διαχέοντας τα αποτελέσματα του έργου.

Το 2018 το Εργαστήριο «Δενδροκηπευτικών και Εδαφικών Πόρων HORTLAB» του ΤΕΙ/Θ συνέχισε την προσπάθεια προώθησης και κεφαλαιοποίησης των Καινοτόμων Θερμοκηπίων συμβάλλοντας στην Πράσινη Ανάπτυξη και τη Βιώσιμη Αγροτική Παραγωγή, Συντονίζοντας ως Επικεφαλής Εταίρος μέσω του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας πλέον, το έργο MED Greenhouses (https://medgreenhouses.interreg-med.eu/ ) στο οποίο συμμετέχουν σημαντικοί φορείς της Μεσογείου από Ελλάδα, Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία, Κύπρος και Αλβανία.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass