Μη δολοφονείτε τις μέλισσες!

ΑΜΥΓΔΑΛΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΚΑΙ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΙ ΚΑΝΟΥΝ ΕΚΚΛΗΣΗ ΣΕ ΑΓΡΟΤΕΣ ΝΑ ΜΗΝ ΨΕΚΑΖΟΥΝ ΣΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Δημοσίευση: 21 Μαρ 2019 22:03
Να σταματήσουν οι ψεκασμοί την ημέρα ζητούν οι αμυγδαλοπαραγωγοί της Οσσας Να σταματήσουν οι ψεκασμοί την ημέρα ζητούν οι αμυγδαλοπαραγωγοί της Οσσας

Έκκληση να σταματήσει η δολοφονία των μελισσών στην ευρύτερη περιοχή του Συκουρίου κάνουν αμυγδαλοπαραγωγοί προς συναδέλφους αγρότες, οι οποίοι μέσα στην ανθοφορία συνεχίζουν παράνομα να ψεκάζουν με φυτοφάρμακα τις καλλιέργειές τους μην εφαρμόζοντας τον Κανονισμό, ο οποίος απαγορεύει το διάστημα αυτό και ειδικότερα από τα τέλη Φεβρουαρίου και έως τα τέλη Μαρτίου τους ψεκασμούς κατά τη διάρκεια της ημέρας, όταν πετούν οι μέλισσες στα δέντρα και γίνεται η επικονίαση.

Αντίθετα οι αγρότες μπορούν να ψεκάζουν τις βραδινές ώρες χωρίς να υπάρχει πρόβλημα. Για τον λόγο αυτό ειδικά στους δημοτικούς χώρους, από τους οποίους οι αγρότες γεμίζουν με νερό τα ψεκαστικά τους, στην Όσσα τουλάχιστον, υπάρχουν λουκέτα στις αντλίες.

Αυτό όμως δεν συμβαίνει σε όλα τα χωριά της περιοχής, όπως και στο Συκούριο, όπου καλλιεργείται κατά κόρον η αμυγδαλιά.

Αμυγδαλοπαραγωγοί της περιοχής διαμαρτύρονται λοιπόν, ζητώντας από τους αγρότες να αποκτήσουν συνείδηση για το θέμα, αφού με το ράντισμα την ημέρα το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα κάνουν ζημιά στις καλλιέργειές τους αλλά και στο εισόδημά τους.

Χθες η «Ε» βρέθηκε στην αγροτική περιοχή της Όσσας Συκουρίου και άκουσε από κοντά την έκκληση των παραγωγών.

Μιλώντας ο αγρότης – αμυγδαλοπαραγωγός κ. Κώστας Μητροδήμος σημείωσε ότι: «Δυστυχώς υπάρχουν ασυνείδητοι συνάδελφοί μας, οι οποίοι δεν τηρούν τον Κανονισμό και παρά τη ρητή απαγόρευση, γεμίζουν από τα σπίτια τους τα ραντιστικά και ραντίζουν τα χωράφια τους κατά τη διάρκεια της ημέρας. Με τους ψεκασμούς αυτούς το μόνο που κερδίζουμε είναι να μειώνουμε την παραγωγή μας κάθε χρόνο στα αμύγδαλα.

Στην περιοχή μας, λόγω της ανθοφορίας της αμυγδαλιάς, πάρα πολλοί μελισσοκόμοι από πολλά μέρη της Ελλάδας, όπως Καλαμάτα, Κόρινθο, Εύβοια, Χαλκιδική κ.ά. φέρνουν εδώ τα μελίσσια τους. Με τις μέλισσες γίνεται η επικονίαση, κάτι που πρώτα ευνοεί εμάς τους αμυγδαλοπαραγωγούς και κατά δεύτερο λόγο τους μελισσοκόμους. Εάν οι μελισσοκόμοι βλέπουν τα μελίσσια τους να θανατώνονται από τους ψεκασμούς είναι βέβαιο ότι, όπως αρκετοί έκαναν μέχρι τώρα, θα πάψουν να τα φέρνουν στην περιοχή Συκουρίου με ό,τι αρνητικό σημαίνει αυτό και για μας. Στην Αμερική, στην Καλιφόρνια, οι μελισσοκόμοι πληρώνονται για την επικονίαση κι εδώ σε μας που γίνεται δωρεάν κάνουμε ό,τι μπορούμε με τις ενέργειές μας για να τους διώξουμε».

Ανάλογη και η παρέμβαση του κ. Δημήτρη Μητροδήμου, ο οποίος καλλιεργεί οικογενειακά πάνω από 200 στρέμματα αμυγδαλιάς.

Ο κ. Μητροδήμος όπως και οι άλλοι παρευρισκόμενοι αμυγδαλοπαραγωγοί καλούν τον Δήμο Τεμπών, όπως και το Αστυνομικό Τμήμα Τεμπών, να συμβάλλουν στην τήρηση του Κανονισμού, με συμβουλές και προτροπές ώστε να πάψουν το διάστημα αυτό οι ψεκασμοί.

*Στο ίδιο επίπεδο και η τοποθέτηση του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης και υποψηφίου δημάρχου Τεμπών κ. Γιώργου Μανώλη, ο οποίος βρέθηκε με συνεργάτες του στην Όσσα και μίλησε με καλλιεργητές της αμυγδαλιάς ακούγοντας τα προβλήματά τους αυτή την περίοδο δηλώνοντας ότι είναι πάντα στο πλευρό τους. Επίσης ο κ. Μανώλης ζήτησε την τήρηση του Κανονισμού των ψεκασμών τόσο για την προστασία του περιβάλλοντος όσο και για τη ίδια την καλλιέργεια της αμυγδαλιάς.

Η «Ε» επικοινώνησε επίσης με τον αντιδήμαρχο Τεμπών της Δ.Ε. Νέσσωνος, κ. Γιάννη Αργυρίου για το θέμα. Ο κ. Αργυρίου τόνισε ότι ο δήμος έχει πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα με την τοποθέτηση λουκέτων στα δημοτικά σημεία λήψης νερού για τους ψεκασμούς, τα οποία κλειδώνονται στις 8 το πρωί και ξεκλειδώνονται στις 6 το απόγευμα σε καθημερινή βάση, κάνοντας παράλληλα περιφρούρηση. Παρόλα αυτά μερικοί παραγωγοί βγαίνουν τη μέρα και ψεκάζουν, κάνοντας κακό στον εαυτό τους πρώτα, την αμυγδαλιά, αλλά και στις μέλισσες. Το σύνολο των αμυγδαλοπαραγωγών έχει συνείδηση και γνωρίζει ότι χωρίς τη μέλισσα δεν έχουν επικονίαση άρα δεν έχουμε και παραγωγή.

ΤΥΡΝΑΒΟΣ (Γραφείο «Ε»)

Του Κώστα Τσόλα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

SYNETAIRISTIKH TRAPEZA
ΕΔΑ ΘΕΣΣ
INTERCOMM FOODS
ELEFTHERIA
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1