ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Δημοσίευση: 22 Μαρ 2019 22:18
Όταν ο ερωτευμένος αγρότης έχει έμπνευση…. Όταν ο ερωτευμένος αγρότης έχει έμπνευση….

Αναζητώντας λευκό …καπνό στο βαμβάκι

Συζήτηση σε υψηλούς τόνους στην προχθεσινή συνεδρίαση της Διεπαγγελματικής Βάμβακος στο ΥΠΑΑΤ, παρουσία του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλη Κόκκαλη, καθώς υπήρξε έντονη διαφωνία μεταξύ του προέδρου των εκκοκκιστών Βασ. Μάρκου και του προέδρου του Συνεταιρισμού Λαρισαίων Αγροτών Φώτη Παπαδόπουλου, για την καταγραφή της υγρασίας κατά τις εισκοµίσεις και την τιμολόγηση του προϊόντος, με βάση τα σχετικά ποσοστά.

Ο Λαρισαίος συνεταιριστής απαίτησε δεσμεύσεις από την πλευρά Μάρκου και γενικότερα από τους εκκοκκιστές για την πριμοδότηση του ποιοτικού βαμβακιού, καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις, όπως: Όταν το ποσοστό της υγρασίας κυμαίνεται μεταξύ 13% με 15% να μην υπάρχει καμιά ποινή ή τιμή μπόνους. Όταν η υγρασία είναι 12% το μπόνους να είναι 1 λεπτό επιπλέον από τη συμφωνηθείσα τιμή, 11% μπόνους 2 λεπτά, 10% 3 λεπτά κοκ. Αναλόγως όταν η υγρασία ξεφεύγει από το 15% αντίστοιχη να είναι η ποινή. Σύμφωνα με πληροφορίες η αντιπρόταση των εκκοκκιστών ήταν το μπόνους να είναι 0,8%. Αναφορικά με τον έλεγχο της υγρασίας, ο κ. Παπαδόπουλος ζήτησε αυτός να γίνεται από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και όχι από τους εκκοκκιστές . «Δεν γίνεται Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει… Αν δεν έχει προσωπικό ο ΟΠΕΚΕΠΕ ας συνδράμουν οι Ομάδες Παραγωγών για την πρόσληψη του έκτακτου προσωπικού».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Β. Μάρκου αρνήθηκε να δεσμευθεί στα παραπάνω, καθώς δεν είχε αυτή τη δικαιοδοσία, με τους συνεταιριστές να τον κατηγορούν για υπεκφυγή.

Ρόλο «πυροσβέστη» επιχείρησε να παίξει ο αρμόδιος υφυπουργός Βασ. Κόκκαλης, ο οποίος ζήτησε να επικρατήσει η ψυχραιμία, να πέσουν οι τόνοι και στην επόμενη συνεδρίαση της Διεπαγγελματικής να υπάρξει μια ανιδιοτελής διαπραγμάτευση, με πρωταρχικό στόχο την υπεράσπιση της ποιότητας του βαμβακιού.

Πώς αμείβεται η απόδοση;

Την ανάγκη να ανταμείβονται εμπράκτως στο… ταμείο, τόσο οι ποικιλίες που εξασφαλίζουν καλύτερα ποιοτικά και τεχνολογικά χαρακτηριστικά, όσο και –κυρίως– οι παραγωγοί που τις επιλέγουν, υπογράμμισε ο γενικός γραμματέας του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πολλαπλασιαστικού Υλικού, Βασίλης Ανδριώτης, στη διάρκεια της εισήγησής του στην ημερίδα που διοργάνωσε η ΔΟΒ στην Ορεστιάδα. «Από τη στιγμή που υπάρχουν τόσο μεγάλες διαφορές στις αποδόσεις και στα τεχνολογικά χαρακτηριστικά, θα πρέπει να υπάρχει και διαφορετική τιμολόγηση. Αν θέλετε, μάλιστα, την άποψή μου, κάθε πλατφόρμα πρέπει να έχει και διαφορετική τιμή», τόνισε ο κ. Ανδριώτης. Ο ίδιος σημείωσε ότι το στοιχείο στο οποίο πρέπει να εστιάζουν κυρίως οι καλλιεργητές είναι όχι μόνο η απόδοση στο χωράφι, αλλά και σε ίνα ανά στρέμμα, δηλαδή σε εκκοκκισμένο, τελικό προϊόν. Η επίδοση της Ελλάδας στο πεδίο αυτό, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ICAC (για τη σεζόν 2017-2018) είναι ικανοποιητική, φτάνοντας τα 102,8 κιλά ανά στρέμμα, ωστόσο μπορεί –και πρέπει– να βελτιωθεί περαιτέρω. Με ορθές γεωργικές πρακτικές και το πολλαπλασιαστικό υλικό που έχουμε στα χέρια μας μπορούμε να ξεπεράσουμε τα 120, ακόμα και τα 125 κιλά το στρέμμα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σχέδια Βελτίωσης

Να τελειώσει η αξιολόγηση των φακέλων Σχεδίων Βελτίωσης μέχρι τις 30 Ιουνίου πιέζουν οι διαχειριστικές αρχές, μέσω απόφασης για την αμοιβή των αξιολογητών, που αναφέρει ότι οι υπάλληλοι θα πληρωθούν ουσιαστικά για τις υπηρεσίες τους μόνο μέχρι το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. H Πανελλήνια Ομοσπονδία Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΟΓΕΔΥ) αναφέρει ότι έχει δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, καθορίστηκαν οι αμοιβές των αξιολογητών των Σχεδίων Βελτίωσης καθώς και των μελών των Γνωμοδοτικών Επιτροπών Αξιολόγησης. Οι αμοιβές αυτές ανέρχονται στα 25 ευρώ ανά αξιολογούμενη πρόταση και στα 45 ευρώ ανά συνεδρίαση της Γνωμοδοτικής Επιτροπής. Την ίδια ώρα πληθαίνουν οι αντιδράσεις για τον τιμοκατάλογο των τρακτέρ που εξέδωσε το υπουργείο, με την πλευρά των αντιπροσώπων να δηλώνει αποφασισμένη να φτάσει μέχρι την Ευρωπαϊκή Δικαιοσύνη για το ζήτημα αυτό.

Βεβαίωση άρδευσης στο ΟΣΔΕ

Σε λίγες ημέρες αναμένεται να ανοίξει το σύστημα υποβολής των δηλώσεων ΟΣΔΕ, με τις οποίες γίνεται η ενεργοποίηση των δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης, δηλαδή των ευρωπαϊκών επιδοτήσεων. Ωστόσο, η φετινή διαδικασία «κρύβει» μια μεγάλη παγίδα για χιλιάδες αγρότες, που έχει να κάνει με τη βεβαίωση άρδευσης. Φέτος, αναμένεται να αυστηροποιηθούν τα πράγματα όσον αφορά στις οφειλές των παραγωγών έναντι αρδευτικών τελών, οδηγώντας, σε πολλές περιπτώσεις -που δεν τηρείται ο Νόμος- ακόμα και σε μπλοκάρισμα των αγροτικών επιδοτήσεων. Υπενθυμίζεται πως το ΥπΑΑΤ και ο ΟΠΕΚΕΠΕ, έχουν συμπεριλάβει ειδικά πεδία στις δηλώσεις ΟΣΔΕ, στα οποία οι παραγωγοί θα πρέπει απαραιτήτως να δηλώνουν την πηγή άρδευσης (αν είναι από δίκτυο ΤΟΕΒ, από γεώτρηση, δημοτική, ιδιωτική κ.λπ.). Στην περίπτωση που κάποιοι υποπέσουν σε «δείγμα ελέγχου» των δηλώσεων και δεν έχουν τη βεβαίωση άρδευσης, οι επιδοτήσεις τους θα μπλοκαριστούν, κάτι άλλωστε που προβλέπεται και σε ειδικό εγχειρίδιο για την Πολλαπλή Συμμόρφωση του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Ηλιοφάνεια και σπορές

Ανοιξιάτικες συνθήκες το τετραήμερο της 25ης Μαρτίου, με λίγα σύννεφα σήμερα Παρασκευή και άνοδο του υδραργύρου τη Δευτέρα. Έτσι σήμερα Παρασκευή ηλιοφάνεια με αραιή συννεφιά, πυκνότερη στα ορεινά και θερμοκρασία από 10 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Το Σαββατοκύριακο ηλιοφάνεια, ενώ τη Δευτέρα ο υδράργυρος θα ανέβει (στους 22 έως 24 βαθμούς Κελσίου). Οι αγρότες επιθυμούν το επόμενο διάστημα κάποιες βροχές για κατεργασία του εδάφους, ώστε από αρχές Απριλίου να ξεκινήσουν ομαλά οι σπορές. Θα προηγηθεί το καλαμπόκι (σε κάποιες περιοχές ήδη ξεκίνησαν κάποιοι), και λίγο πριν το Πάσχα το βαμβάκι. Όσον αφορά στα σιτηρά βρισκόμαστε στο στάδιο της λίπανσης και ακολουθεί η ζιζανιοκτονία. Τα στρέμματα παραμένουν σταθερά με πέρυσι, με μικρή αύξηση στο κριθάρι. Αντιθέτως το καλαμπόκι θα χάσει κάποια στρέμματα από το 2018.

Από τον Γιώργο Ρούστα

roustas@eleftheria.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass