Μεγάλη… Τρίτη για τους αμυγδαλοπαραγωγούς

ΜΕΤΑΒΑΙΝΟΥΝ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΤΟΥΣ *ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΧΘΕΣ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΟΥ ΕΛΓΑ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

Δημοσίευση: 18 Απρ 2019 22:00

Στην Αθήνα και συγκεκριμένα στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αναμένεται να βρεθούν αμυγδαλοπαραγωγοί το νομού Λάρισας την ερχόμενη Μεγάλη Τρίτη έχοντας τη στήριξη εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με σκοπό να εκφράσουν την αγωνία για το μέλλον τους.

Αυτό προέκυψε ως αποτέλεσμα της χθεσινής συγκέντρωσης διαμαρτυρίας στα γραφεία του ΕΛΓΑ στη Λάρισα όπου και επιδόθηκε σχετικό υπόμνημα. Οι αμυγδαλοπαραγωγοί – κυρίως από τον Δήμο Τεμπών όπου και προέρχεται το 20% περίπου της πανελλήνιας παραγωγής- ζητούν την άμεση αναγγελία ζημιάς αμυγδάλου, την κάλυψη του εισοδήματος 2019 από την καταστροφή της παραγωγής, τη διαδικασία εξαίρεσης ή μείωσης καταβολής ασφαλιστικών εισφορών για το 2019, αλλά και την επανεξέταση των ζημιογόνων αιτίων του κανονισμού του ΕΛΓΑ και την προσθήκη τέτοιας μορφής καταστροφών (κατά την περίοδο της καρποδεσίας). Η συνάντηση που έκλεισε τηλεφωνικά ο δήμαρχος Τεμπών έγινε σε συνεννόηση με τον Λαρισαίο υφυπουργό κ. Βασίλη Κόκκαλη, ο οποίος θα ακούσει τα αιτήματά τους.

Χθες στα γραφεία του ΕΛΓΑ εξήγησαν στον προϊστάμενο του ΕΛΓΑ Λάρισας κ. Μιχάλη Λιόντο πως δεδομένης της σφοδρής - πρωτοφανούς για την περιοχή ανεμοθύελλας (με καταγεγραμμένες ζημιές σε οικίες από την αστυνομία της περιοχής) καθώς και της έντονης μετάπτωσης της ημερήσιας και νυχτερινής θερμοκρασίας, κατάστασης που επικράτησε κατά το διάστημα 12-13 Μαρτίου 2019 - στην περίοδο ανθοφορίας και καρπόδεσης του αμυγδάλου, είχαν ως αποτέλεσμα την ολοκληρωτική καταστροφή της αμυγδαλοπαραγωγής.

Τόνισαν λοιπόν πως καλούνται στην πολύ δύσκολη οικονομικά αυτή περίοδο, αφενός να αποπληρώσουν το σύνολο των αγροτικών εφοδίων που έχουν χρησιμοποιήσει την τρέχουσα χρονιά - της οποίας οι καλλιεργητικές διαδικασίες σχεδόν έφτασαν στο τέλος -και αφετέρου να καταφέρουν να επιβιώσουν οικονομικά έως και τον Δεκέμβριο του 2020, μιας και σε εκείνο το χρονικό διάστημα θα έχουν έσοδα από την αμυγδαλοπαραγωγή της επόμενης χρονιάς.

Βέβαια, ακούγοντας προσεκτικά τα παραπάνω, ο κ. Λιόντος διευκρίνισε μεταξύ άλλων ότι «η μη γονιμοποίηση δεν είναι αποζημιώσιμο αίτιο» σύμφωνα με τα τωρινά δεδομένα.

Πολλές ήταν οι τοποθετήσεις κατά τη διάρκεια των συνάντησης όσο και μετά από αυτήν.

Αρχικά ο κ. Ζέλφος ως πρόεδρος Αμυγδαλοπαραγών Όσσας έκανε λόγο για ολοκληρωτική καταστροφή. «Η ζημιά έγινε στο καρπίδιο που δεν αντέχει σε αυτές τις θερμοκρασίες» είπε. «Ο ΕΛΓΑ αναγνωρίζει πως έγινε ζημιά αλλά δεν μπορούν να μας πούνε το αίτιο. Θέλουμε να γίνει άμεσα ο έλεγχος και φυσικά να πληρωθούν οι παραγωγοί που έχουν κάνει όλες τις καλλιέργειες. Μας ανήκει η ζημιά αφού πληρώνουμε γι΄ αυτό».

Σύμφωνα με τον ίδιο μάλιστα αφορά σε 560.000 δένδρα στον Δήμο Τεμπών και συνολικά σε 1.600.000 σε ολόκληρο τον Νομό Λάρισας.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Τεμπών κ. Κώστας Κολλάτος εξέφρασε την αμέριστη συμπαράσταση της δημοτικής αρχής προς τους αμυγδαλοπαραγωγούς που υπέστησαν ζημιά, την οποία και χαρακτήρισε μεγάλη. «Η αμυγδαλοκαλλιέργεια των Τεμπών καλύπτει το 20% της πανελλήνιας παραγωγής» είπε και πρόσθεσε πως έχουν καταβληθεί τα έξοδα της καλλιεργητικής περιόδου 2019, ενώ θα πρέπει να εισπράξουν το 2020 καιρού θέλοντος και θεού επιτρέποντος και εφόσον καταβάλλουν τα έξοδα της επόμενης περιόδου».

Ο δήμαρχος Αγιάς κ. Αντώνης Γκουντάρας υπογράμμισε πως «οι αγρότες του νομού βιώνουν μια τραγική κατάσταση. Οι άνθρωποι έχοντας καταβάλει τα έξοδά τους, είναι πολύ δύσκολο να μπορέσουν να σταθούν στη χρονιά και αδύνατο να προετοιμαστούν για την επόμενη. Από εδώ και πέρα πρέπει να ξεκινήσει ένας αγώνας για την άμεση και δίκαιη αποζημίωση των ανθρώπων αυτών. Μακροπρόθεσμα θα πρέπει να δούμε επιτέλους τι γίνεται με τον κανονισμό του ΕΛΓΑ σχετικά με την καρποδεσία. Η συνάντηση της Τρίτης θα είναι μια καλή ευκαιρία να τα συζητήσουμε αυτά».

Παρών και ο αντιπεριφερειάρχης κ. Απόστολος Μπίλλης είπε: «Είμαστε υπέρ των αλλαγών στον κανονισμό. Η σύσκεψη στο υπουργείο θα είναι σημαντική γιατί πρέπει να βρεθεί λύση στο πρόβλημα των ζημιών και να γίνει η συζήτηση για τον κανονισμό περί των ζημιογόνων αιτίων».

Ο αντιδήμαρχος Αγροτικής Ανάπτυξης του Δήμου Κιλελέρ κ. Χρήστος Χατζούλης διευκρίνισε: «Στο Καλαμάκι έχουμε μεγάλη καλλιέργεια αμυγδάλου. Θα είμαστε παρόντες στο υπουργείο για να καταλάβουν πως πρέπει να αποζημιωθούν οι παραγωγοί για να έχουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν να καλλιεργούν».

Εν συνεχεία ο κ. Γιάννης Αργυρίου, αντιδήμαρχος του Δήμου Τεμπών εξήγησε ότι «εάν ο κανονισμός δεν αλλάξει και εάν δεν συμπεριλάβουν την ακαρπία και τους άλλους παθογενείς παράγοντες, δεν έχουμε μέλλον στην καλλιέργεια αυτή».

Ο υποψήφιος δήμαρχος Τεμπών κ. Γιώργος Μανώλης πρόσθεσε ότι «εμείς από την πλευρά μας στηρίζουμε το αίτημα για άμεση αποζημίωση με αίτιο που είναι ζημιογόνο και προβλέπεται από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ. Στην Αθήνα θα επιδιώξουμε πολιτική λύση».

Παρούσα και η υποψήφια δήμαρχος Τεμπών με τη Λαϊκή Συσπείρωση κ. Μαρία Κωστή που πρότεινε μεταξύ άλλων: «Να υπάρξει ένας ενιαίος φορέας που να αποζημιώνει στο 100% για κάθε αιτία της καταστροφής».

Τις δικές του εικόνες καταστροφής από την περιοχή του Καλαμακίου περιέγραψε στη σύσκεψη στα γραφεία του ΕΛΓΑ ο πρόεδρος του κ. Κώστας Καράτζος, ενώ παρέστη και ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαμακίου κ. Ευθύμιος Χάμος. Μεταξύ των ομιλητών και ο εκπρόσωπος των παραγωγών Καλοχωρίου κ. Γιώργος Σαΐτης, του Μακρυχωρίου κ. Νίκος Μητσογιάννης όπως και ο υποψήφιος για την κοινότητα Καλοχωρίου κ. Γιάννης Σαμπάνης. Την αμέριστη συμπαράσταση εξέφρασε και ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας κ. Ρίζος Μαρούδας.

Του Κώστα Γκιάστα

Φωτ. Λεωνίδας Τζέκας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass