Αγροτικό Ημερολόγιο

Δημοσίευση: 13 Μαϊ 2019 22:00

Προσφυγές για νιτρορύπανση

Η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας ΠΕ Λάρισας ενημερώνει τους δικαιούχους της Δράσης 10.1.04 «Μείωση της ρύπανσης νερού από γεωργική δραστηριότητα» ότι στο ακόλουθο link (http://www.opekepe.gr/one.asp?id=1556184449&year=2019&cat=A) μπορούν να βρούν την ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ για την πληρωμή της εκκαθάρισης της δράσης 10.1.04 και την υποβολή ενδικοφανών προσφυγών πληρωμής από τους δικαιούχους, έως και την Παρασκευή 17 Μαΐου.

Ψάχνουν εργάτες για καπνά στην Ελασσόνα

Ανήσυχοι δηλώνουν οι καπνοπαραγωγοί της επαρχίας Ελασσόνας για τη φετινή παραγωγή, διότι αφενός λόγω καιρού η καλλιέργεια εξελίσσεται σε όψιμη, αφετέρου παραμένει το πρόβλημα της έλλειψης εργατικών χεριών, παρά τις πολιτικές διαβεβαιώσεις για επίλυσή του. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Καπνικού Συνεταιρισμού Ελασσόνας Γιώργο Κατσαρό «οι συνεχείς βροχές και η αυξημένη υγρασία έχει καθυστερήσει την έναρξη της φυτείας και με δεδομένο ότι και την επόμενη βδομάδα ο καιρός αναμένεται άστατος, προφανώς οι περισσότεροι θα μπουν στα χωράφια μετά τις 15 του μήνα. Θα ξεκινήσουμε με την ποικιλία «Κατερίνης» και θα ακολουθήσουν τα «Βιρτζίνια». Οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι φέτος θα καλλιεργηθούν περισσότερα στρέμματα από πέρυσι (μ.ο. αύξησης 15%, περίπου 5.000 στρ). Ωστόσο αυτό που ανησυχεί τους καπνοπαραγωγούς είναι η έλλειψη εργατικών χεριών, πρόβλημα που κωλυσιεργεί την έγκαιρη συγκομιδή του καπνού (με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ποιότητά του), αλλά και αυξάνει το κόστος παραγωγής, καθώς ο νόμος προσφοράς και ζήτησης λειτουργεί εις βάρος τους». «Αναμένουμε, την υλοποίηση των κυβερνητικών εξαγγελιών για εργάτες 100 ημερών, εύκολη μεταφορά από άλλες χώρες, κ.λπ., αλλά μέχρι στιγμής δεν φαίνεται φως στο τούνελ» δηλώνει χαρακτηριστικά ο κ. Κατσαρός.

Χαμόγελα για τους καρπουζοπαραγωγούς του κάμπου

«Μέχρι στιγμής η παραγωγή εξελίσσεται ομαλά. Σε αντίθεση με τα δέντρα που επλήγησαν από χαλαζοπτώσεις, βροχοπτώσεις, τα θερμοκηπιακά καρπούζια δεν επηρεάστηκαν». Αυτά δηλώνει ο παραγωγός Θανάσης Χάιδας από τον Μαυρόλιθο Λάρισας, μια περιοχή που μαζί με τη Γυρτώνη φημίζονται για την πρωιμότητας της παραγωγής. Θα ακολουθήσουν οι παραγωγοί του Δήμου Κιλελέρ και λίγο αργότερα ο νομός Τρικάλων. Περί τα τέλη Μαΐου, αρχές Ιουνίου θα ξεκινήσει η συγκομιδή στις πρώιμες καλλιέργειες, με τους αγρότες να εύχονται να μην τους χαλάσει τα σχέδια ο καιρός. Η πλειοψηφία της παραγωγής είναι υπαίθρια, χαμηλής καλύψεως και οι ποικιλίες που έχουν μπει (και συγκομίζονται με χρονολογική σειρά) είναι οι σελήνια, όμπλα, φλόριντα και αρένα. Και φέτος οι προσδοκίες στο καρπούζι για στρεμματικές αποδόσεις κυμαίνονται στους 7-8 τ./στρ. περίπου, ενώ το κόστος παραγωγής υπολογίζεται στα 500 ευρώ/στρέμμα. Πέρυσι η τιμή πώλησης του παραγωγού ξεκίνησε από 21-22 λεπτά/κιλό και σταδιακά έπεσε στα 4-5 λεπτά. «Για φέτος αν όλα πάνε καλά ελπίζουμε οι πρώτες συμφωνίες, κυρίως ως προς τις εξαγωγές, να κυμαίνονται στα 27-28 λεπτά» δηλώνει χαρακτηριστικά ο κ. Χάιδας.

Επαγρύπνηση για  αφρικανική πανώλη

Ανάμεικτα συναισθήματα κυριαρχούν στις τάξεις των χοιροτρόφων της χώρας, με αφορμή την επέκταση της πανώλης των χοίρων, καθώς η ζωονόσος απειλεί και τη χώρα μας. Από τη μία ανησυχία και τρόμος μήπως εισέλθει και στη χώρα μας και καταστρέψει μέρος της ζωικής παραγωγής, τονίζοντας την αναγκαιότητα για συνεχή επαγρύπνηση και τη λήψη αυστηρών και ουσιαστικών μέτρων πριν να είναι αργά και από την άλλη αισιοδοξία για την άνοδο της τιμής του χοιρινού, καθώς η παγκόσμια παραγωγή, ακριβώς λόγω της πανώλης, έχει μειωθεί ως και 50%.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Χοιροτρόφων Ελλάδας Γιάννη Μπούρα «το ζητούμενο για να μην φτάσει και στη χώρα μας η αφρικανική πανώλη είναι να διεξαχθούν εξονυχιστικοί έλεγχοι στα σύνορα και μάλιστα έγκαιρα, πριν το καλοκαίρι. Και αυτό γιατί σε λίγο καιρό θα φθάσουν στην Ελλάδα τουρίστες ή εργάτες γης από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, χώρες όπου η ζωονόσος έχει κάνει την εμφάνισή της. Με τα τρόφιμα που μεταφέρουν και με τα απόβλητα που θα πετάξουν, κινδυνεύουν να προσβληθούν κυρίως τα οικόσιτα γουρούνια. Στη δικαιολογία του κράτους ότι δεν υπάρχει προσωπικό για αυστηρούς ελέγχους στα σύνορα ή στα αεροδρόμια, να τους θυμίσω ότι στη γρίπη των πουλερικών επιστρατεύθηκε ακόμη και ο στρατός. Οι Γάλλοι διαθέτουν στα σύνορα στρατιωτικούς και αστυνομικούς για τον καλύτερο έλεγχο. Ας ορίσουν μία είσοδο στα σύνορα της χώρας (σήμερα υπάρχουν τρεις) για τη διακίνηση τροφίμων». Ο πρόεδρος των Χοιροτρόφων κ. Μπούρας καλεί τους κατοίκους της υπαίθρου να έχουν περιφραγμένα τα οικόσιτα ζώα τους κι αν διαπιστώσουν κάποιο πρόβλημα να το δηλώσουν αμέσως γιατί ο έγκαιρος εντοπισμός της νόσου είναι σημαντικός. Να σημειωθεί ότι η πανώλη δεν προσβάλλει τον άνθρωπο.

Βροχές και υψηλές θερμοκρασίες

Ανήσυχοι δηλώνουν οι αγρότες από τις καιρικές συνθήκες που αναμένονται στον κάμπο το επόμενο διάστημα. Και αυτό γιατί ήδη οι πρόσφατες χαλαζοπτώσεις έχουν δημιουργήσει πολλές ζημιές, κυρίως στα δέντρα. Για σήμερα στον Νομό Λάρισας αναμένονται αρχικά συννεφιές και θα σημειωθούν βροχές ενώ μετά το μεσημέρι ο καιρός θα παρουσιάσει βελτίωση. Οι άνεμοι θα είναι νοτιοδυτικοί ασθενείς και στο Αιγαίο μέτριοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 14 έως 24 βαθμούς Κελσίου. Αύριο ο καιρός θα είναι άστατος με ασθενείς τοπικές βροχές αλλά και διαστήματα ηλιοφάνειας. Η θερμοκρασία σε πτώση (από 21 έως 24 βαθμούς Κελσίου). Μεθαύριο Τετάρτη ο καιρός αρχικά θα είναι σχεδόν αίθριος, βαθμιαία θα συννεφιάσει και στις ορεινές κυρίως περιοχές θα σημειωθούν βροχές τοπικού χαρακτήρα. Θερμοκρασία σε μικρή άνοδο (από 23 έως 25 βαθμούς Κελσίου).

Από τον Γιώργο Ρούστα

roustas@eleftheria.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass