Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Δυναμική η είσοδος της Ελλάδας στην καλλιέργεια κάνναβης

Πλήθος κόσμου στο 1ο Πανελλήνιο Φόρουμ στη Λάρισα * Β. Κόκκαλης: Να συνδέσουμε την παραγωγή με τη μεταποίηση και την κατανάλωση * Ν. Καρανίκας: Δημιουργούμε τον Ελληνικό Οργανισμό Κάνναβης * Τα μηνύματα που εστάλησαν προς επενδυτές-παραγωγούς

Δημοσίευση: 13 Μαϊ 2019 22:32

Αυξημένο είναι το ενδιαφέρον των Θεσσαλών παραγωγών για την καλλιέργεια της κάνναβης κι αυτό αποδεικνύεται από τη μεγάλη προσέλευσή τους στο κτίριο της Ιατρικής Σχολής στη Λάρισα, όπου πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το 1ο Πανελλήνιο Φόρουμ για τη φαρμακευτική και βιομηχανική κάνναβη στην Ελλάδα, το οποίο συνδιοργάνωσαν το ΥΠΑΑΤ και η Γενική Γραμματεία Στρατηγικού Σχεδιασμού του πρωθυπουργού.

Ανάλογο είναι το ενδιαφέρον και των διεθνών εταιρειών να επενδύσουν στη χώρα μας, ενώ στο Φόρουμ με θέμα «Σχεδιάζουμε μαζί την πολιτική για την καλλιέργεια φαρμακευτικής και βιομηχανικής κάνναβης στην Ελλάδα», μίλησαν για τις προοπτικές της καλλιέργειας εκπρόσωποι των επενδυτών, μεγάλοι «παίκτες» στη διεθνή αγορά, οι οποίοι έφτασαν στην πόλη ακόμη και από την Αμερική. Η πολιτική βούληση για τη στήριξη της νέας καλλιέργειας υπάρχει, κι αυτό αποδείχτηκε από την παρουσία εκπροσώπων των συναρμόδιων υπουργείων, ενώ στις ομιλίες τους οι αρμόδιοι υπουργοί διαβεβαίωσαν ότι «η Ελλάδα έχει όλα τα φόντα να εξελιχθεί σε σημαντικό πρωταγωνιστή στην καλλιέργεια, τόσο της φαρμακευτικής, όσο και της βιομηχανικής κάνναβης. Χρήσιμες πληροφορίες προς τους παραγωγούς σε καλλιεργητικά ζητήματα, θέματα σπόρων, απόδοσης και των συμβολαίων που θα υπογραφούν με τις εταιρείες, δόθηκαν κατά τη διάρκεια των τριών θεματικών ενοτήτων, που ακολούθησαν των επίσημων ομιλιών-χαιρετισμών.

 

Ο Β. ΚΟΚΚΑΛΗΣ

«Μετά από 5 χρόνια διακυβέρνησης παρουσιάσαμε ένα νέο μοντέλο παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας και βγαίνουμε από την οικονομική κρίση με την κοινωνία όρθια υποστηρίζοντας ένα διαφορετικό, βιώσιμο και δίκαιο, παραγωγικό μοντέλο ανάπτυξης» τόνισε μεταξύ άλλων ο οικοδεσπότης του Φόρουμ, υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βασίλης Κόκκαλης, ενώ στάθηκε επίσης στο «μέγιστο», όπως το χαρακτήρισε, πρόβλημα του πρωτογενούς τομέα, που είναι η σύνδεση της παραγωγής με τη μεταποίηση και την κατανάλωση. Ανέφερε ακόμη ότι «η καλλιέργεια φαρμακευτικής και βιομηχανικής κάνναβης στην Ελλάδα θα δώσει μεγάλη προστιθέμενη αξία στην αγροτική οικονομία, στην κοινωνία και στη χώρα μας. Οι επενδύσεις που έχουν εγκριθεί είναι ήδη 55, ενώ οι αναμενόμενες θέσεις εργασίας φτάνουν στις 3.000. Ενδεικτικά στη Λάρισα λειτουργεί ήδη μια μονάδα φαρμακευτικής κάνναβης και ετοιμάζονται άλλες τρεις μονάδες». Παράλληλα, παρουσίασε τις σημαντικότερες τομές που έγιναν από την παρούσα κυβέρνηση στην αγροτική οικονομία της χώρας, καλώντας τέλος όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές «να σχεδιάσουμε μαζί την πολιτική για την κάνναβη, βάσει των ιδεών και των αναγκών και των δυνατοτήτων που παρουσιάζει η χώρα, με μόνο στόχο το προσοδοφόρο μέλλον αυτής της σημαντικής καλλιέργειας για τη χώρα μας».  

Σύμφωνα με τον κ. Κόκκαλη «παρά τις περί του αντιθέτου φοβίες, έχουμε θεσπίσει ένα αποτελεσματικό σύστημα ελέγχων στο σύνολο των αγροτεμαχίων, στα οποία θα καλλιεργηθούν οι ποικιλίες κάνναβης που δεν είναι εγγεγραμμένες στον κοινοτικό κατάλογο και παράλληλα οι κυρώσεις γίνονται πιο αυστηρές. Αναμένουμε σύντομα και σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία, το θεσμικό πλαίσιο για τον καθορισμό των ορίων CBD και ΤHC στα τρόφιμα καθώς και το θεσμικό πλαίσιο των απαιτούμενων προϋποθέσεων ασφάλειας και ελέγχων για την απρόσκοπτη λειτουργία των μεταποιητικών μονάδων βιομηχανικής κάνναβης, μέσω των οποίων προβλέπεται να δημιουργηθεί ένας σημαντικός αριθμός νέων θέσεων εργασίας».

Όσον αφορά στη φαρμακευτική κάνναβη, ο κ. Κόκκαλης μετέφερε τις εμπειρίες του από το Ευρωπαϊκό Συμπόσιο για την κάνναβη που παρακολούθησε στην Κοπεγχάγη, στη Δανία αλλά και από τις Η.Π.Α. όπου βρέθηκε σε ένα φόρουμ προώθησης αγροδιατροφικής συνεργασίας, «από τα οποία η χώρα μας εκμεταλλεύεται την παγκόσμια δυναμική στη ζήτηση φαρμακευτικών προϊόντων από κάνναβη και ενημερώνει για τις προϋποθέσεις για κερδοφορία όσων σοβαρών επενδυτών επιλέξουν την πατρίδα μας».

Ο Ν. ΚΑΡΑΝΙΚΑΣ

Στις κινήσεις της κυβέρνησης «που έχουν ήδη ξεκινήσει, κι αναμένεται να συνεχιστούν στο επόμενο διάστημα και στις 60 περίπου επενδύσεις – από εταιρείες κολοσσούς – που έρχονται στη χώρα μας να επενδύσουν στη χώρα μας για να κατασκευάσουν τη βιομηχανική κάνναβη» αναφέρθηκε ο κ. Νίκος Καρανίκας, από το γραφείο στρατηγικού σχεδιασμού του πρωθυπουργού.

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε «η κάνναβη είναι το πιο παρεξηγημένο φυτό, υπάρχουν άνθρωποι που αντιμετωπίζουν την κάνναβη σαν ένα θηλαστικό που πετάει δηλητήριο, δεν είναι όμως έτσι. Πρέπει να τελειώνουμε με τις δεισιδαιμονίες που αφορούν στην κάνναβη. Προχωράμε δυναμικά, η κοινωνία έχει αγκαλιάσει τις προσπάθειές μας. Το επόμενο βήμα είναι η δημιουργία του Ελληνικού Οργανισμού Κάνναβης και η Κάρτα Ασθενούς. Κάνουμε αυτό που καμία άλλη κυβέρνηση δεν επιχείρησε μέχρι τώρα. Καταφέραμε να κάνουμε έναν καλό νόμο για την αγορά και γι’ αυτό έχουμε καταστήσει τη χώρα μας παγκόσμια δύναμη και είναι ένας νόμος μακριά από τη διαφθορά. Είναι ενδεικτικό ότι σε διάστημα 4 μόλις μηνών έχουν έρθει στη χώρα μας περίπου 60 εταιρείες κολοσσοί για να επενδύσουν, κάτι που δεν έχει γίνει πουθενά.

Κάλεσε δε την Αστυνομία να αντιμετωπίζει με περισσότερη προσοχή τα καταστήματα που διαθέτουν προϊόντα κάνναβης, ώστε να μην ταλαιπωρούνται οι ιδιοκτήτες τους, διότι πλέον έχουμε φύγει από το καθεστώς ανομίας κι όλα βαδίζουν βάσει σχεδιασμού.

Ο ΣΤ. ΠΙΤΣΙΟΡΛΑΣ

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας κ. Στέργιος Πιτσιόρλας μίλησε «για την τόλμη που χρειάστηκε από την τωρινή κυβέρνηση, σε συνδυασμό με μια καινούρια αντίληψη για την οικονομία, για να μπούνε οι βάσεις για την καλλιέργεια της κάνναβης στη χώρα μας» και πρόσθεσε πως «για να είναι ανταγωνιστική μια οικονομία χρειάζεται καινοτόμα προϊόντα. Η Ελλάδα δεν είναι μόνο χώρα υπηρεσιών αλλά και χώρα παραγωγής ανταγωνιστικών και καινοτόμων προϊόντων».

Ο διευθυντής του υπουργού Υγείας κ. Ξάνθου, ο κ Παπαδόπουλος τόνισε πως «το φόρουμ ανεβάζει την Ελλάδα αλλά και τη Λάρισα, η οποία όπως ανέφερε μπορεί να σηκώσει το βάρος του συγκεκριμένου εγχειρήματος. Σαν Υπουργείο, με το νομοσχέδιο που φέραμε στη Βουλή επιδιώξαμε τρία πράγματα. Στην απλοποίηση των διαδικασιών για να προχωρήσουν οι επενδύσεις, την ταυτοποιημένη παραγωγή και να μην υπάρχει αριθμητικό όριο αδειών, ώστε η Ελλάδα να γίνει κόμβος παραγωγής και εξαγωγών της φαρμακευτικής κάνναβης όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και σε όλο τον κόσμο, πετυχαίνοντας έτσι τη διαφάνεια».

Ο καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Δημήτρης Μπιλάλης, παρουσίασε με σαφή τρόπο τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσει η παραγωγή φαρμακευτικής κάνναβης. Τα θέματα που ανέλυσε αφορούσαν στον επιστημονικό σχεδιασμό, τις προϋποθέσεις για ζώνες παραγωγής και τη μείωση του κόστους της αλλά και την εκπαίδευση επιστημονικού και λοιπού προσωπικού όπως και την ανάδειξη νέων ειδικοτήτων. Εστίασε στη δυνατότητα των ΑΕΙ και των κλινικών να διεξάγουν έρευνες πάνω στη φαρμακευτική κάνναβη, ώστε να γίνει η γνώση εξαγώγιμο προϊόν και πρότεινε τη δημιουργία Ινστιτούτου Κάνναβης και Συνδέσμου Παραγωγών και Εξαγωγών».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νίκος Παπαδόπουλος επισήμανε πως «η καλλιέργεια φαρμακευτικής κάνναβης έχει πολλαπλά οφέλη και για τον αγρότη καθώς, μεταξύ άλλων, θα δοθεί η δυνατότητα για αναδιάρθρωση των καλλιεργειών» και ζήτησε να υπάρξει και παραγωγή και όχι μόνο εισαγωγή σπόρων στην Ελλάδα. Όσον αφορά στους επενδυτές, αυτοί θα πρέπει να πληρώσουν σωστά τον παραγωγό, αν θέλουν να συνεχιστεί η παραγωγή με αξιώσεις».

Ο δήμαρχος Λαρισαίων κ. Καλογιάννης μίλησε για την ανάγκη δημιουργίας ενός νέου αναπτυξιακού μοντέλου με καινοτόμες λύσεις, συμπληρώνοντας πως "πρέπει να δούμε ανάπτυξη και στον δευτερογενή τομέα που πάσχει στη χώρα μας. Παρακολουθούμε με μεγάλο ενδιαφέρον το θέμα αυτό που μέχρι τώρα ήταν ταμπού. Συμβολικό χαρακτήρα έχει η διοργάνωση του συνεδρίου στη Λάρισα, την καρδιά του ελληνικού αγροτικού κόσμου. Χαίρομαι που για πρώτη φορά όλοι μαζί, πολιτεία, φορείς, επιστήμονες και παραγωγοί διαμορφώνουμε από κοινού μια πολιτική για την ανάπτυξη της παραγωγής φαρμακευτικής κάνναβης".

Ο αντιπεριφερειάρχης Υγείας κ. Βασ. Πινακάς χαιρέτισε τις εργασίες του Φόρουμ και ως γιατρός δήλωσε πως «είναι καλοδεχούμενο κάθε προϊόν που απαλύνει τον πόνο ασθενών».

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Ζήσης Μαμούρης παρουσιάζοντας αριθμητικά στοιχεία από τη διεθνή αγορά, έδειξε τη μεγάλη ανοδική τάση της αγοράς της κάνναβης, τονίζοντας πως η χώρα μας έχει πολλά να κερδίσει από αυτήν την εξέλιξη και κατέληξε λέγοντας ότι «το Πανεπιστήμιο έχει όλα τα εφόδια και το γνωστικό αντικείμενο για να πρωταγωνιστήσει στον τομέα αυτό».

 

Του Γιώργου Ρούστα

Gallery άρθρου