Ταμιευτήρας Ζωής στα Αμπελάκια

Δημοσίευση: 20 Μαϊ 2019 18:24

Έργο – ορόσημο για την ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Τεμπών ανακοίνωσε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βασίλης Κόκκαλης, μαζί με τον δήμαρχο Τεμπών κ. Κώστα Κολλάτο.

Πρόκειται για την κατασκευή ταμιευτήρα νερού στην περιοχή των Αμπελακίων, συνολικού προϋπολογισμού άνω των 10 εκατ. ευρώ, με τον οποίο θα εξασφαλιστεί η άρδευση 5.000 στρεμμάτων καλλιεργειών στον Δήμο Τεμπών.

Συγκεκριμένα, το εν λόγω έργο, μεταξύ άλλων, μελετήθηκε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και αφορά στην κατασκευή φράγματος για τη δημιουργία ταμιευτήρα νερού, επί του ρέματος «Λιβαδόρεμα», το οποίο εκβάλλει στον ποταμό Πηνειό, λίγο ανάντη της κοιλάδας των Τεμπών, καθώς επίσης και στην κατασκευή των αγωγών μεταφοράς και διανομής του νερού, προκειμένου να εξασφαλισθεί η άρδευση 5.000 στρεμμάτων στην ευρύτερη περιοχή των Τεμπών.

Σήμερα οι αρδεύσεις στην περιοχή γίνονται κυρίως με γεωτρήσεις, όπου παρατηρείται το φαινόμενο της υπεράντλησης, με ό,τι αρνητικό συνεπάγεται αυτό για τον υπόγειο υδροφορέα, και από τα υπάρχοντα επιφανειακά ρέματα.

Το έργο υποβλήθηκε στο ΟΠΣΑΑ με κωδικό 0011441045, και αναμένεται άμεσα η έγκρισή του από τη Διαχειριστική Αρχή του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης.

Η κατασκευή του αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, το οποίο έχει παραταθεί, δηλαδή μέχρι το τέλος του 2023.

Το έργο θα βοηθήσει ποικιλοτρόπως την περιοχή με την κάλυψη των αναγκών άρδευσης, τη βέλτιστη αξιοποίηση της λεκάνης απορροής, την επέκταση των αρδεύσεων στο σύνολο των καλλιεργειών στην περιοχή του έργου, με την αξιοποίηση των γεωργικών εδαφών σε αγρανάπαυση και με πολλούς ακόμη τρόπους.

ΔΗΛΩΣΗ ΒΑΣ. ΚΟΚΚΑΛΗ

Σε δήλωσή του, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βασίλης Κόκκαλης τονίζει τα εξής: «Σήμερα είναι μία ιδιαίτερη ημέρα για τον τόπο μας, για τον Δήμο Τεμπών και για χιλιάδες αγρότες, αλλά και κατοίκους στην ευρύτερη περιοχή. Η ανακοίνωση της κατασκευής του φράγματος στην περιοχή των Αμπελακίων, αποτελούσε ένα χρόνιο αίτημα των κατοίκων, που όμως χρειάστηκε να φθάσουμε στο 2019 για να βρει ευήκοα ώτα. Είναι ένα έργο με πολλαπλά οφέλη, αφού θα αναζωογονήσει την τοπική αγροτική οικονομία πρωτίστως, ενώ παράλληλα θα συμβάλει στον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα αντιμετωπίζοντας το φαινόμενο της υπεράντλησης, στην αντιπλημμυρική θωράκιση, στην αύξηση της αποτελεσματικότητας δασοπυρόσβεσης και εκ των πραγμάτων στη διαφύλαξη της χλωρίδας και της πανίδας της περιοχής. Ένα έργο με σημαντικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα δηλαδή.

Είναι ένα ακόμη έργο, ανάμεσα στα πολλά που πετύχαμε όλοι μαζί, με συνέργειες, αφήνοντας στην άκρη μικροπολιτικές διαφορές κι αγωνιζόμενοι για το κοινό καλό του τόπου μας.

Σε μία περίοδο έντονης πόλωσης, παραμένουμε προσηλωμένοι στον ένα και μοναδικό μας στόχο, που είναι η ολοκλήρωση του έργου μας στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Αυτό ακριβώς, όπως είχα υπενθυμίσει και στην κρίσιμη πολιτικά περίοδο στις αρχές του έτους, θέλω να ολοκληρωθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο προς όφελος της κοινωνίας, μέχρι το τέλος της παρούσης κυβερνητικής θητείας.

Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και τον δήμαρχο Τεμπών για την αγαστή συνεργασία, που μας έφερε σήμερα σ’ αυτό το θετικό αποτέλεσμα. Απέναντι στον λαϊκισμό και τη στείρα αντιπαράθεση, εμείς απαντάμε με έργα».

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΕΜΠΩΝ

Σε δήλωσή του με αφορμή την ανακοίνωση του έργου, ο δήμαρχος Τεμπών κ. Κώστας Κολλάτος σημειώνει τα εξής: «Ανοίγει ο δρόμος για την κατασκευή ενός σημαντικού έργου για τον Δήμο Τεμπών και για τον Νομό Λάρισας.

Ένα έργο σημαντικό από πολλές απόψεις:

Δίνει λύση στο μείζον πρόβλημα της κάλυψης των αρδευτικών αναγκών της λεκάνης Συκουρίου - Πουρναρίου - Ελάτειας και της ευρύτερης περιοχής Αμπελακίων. Συμβάλλει στην περιβαλλοντική αναβάθμιση της περιοχής του βορειοδυτικού Κισσάβου καθώς δημιουργεί συνθήκες για τον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα. Δημιουργεί προϋποθέσεις ακόμα και για την ήπια τουριστική ανάπτυξη της περιοχής. Μας χαροποιεί ιδιαίτερα η ένταξη αυτού του έργου, της κατασκευής του ταμιευτήρα Πουρναρίου - Αμπελακίων στο Π.Α.Α.

Να ευχαριστήσουμε όλους όσοι εργάστηκαν για την ωρίμανση του έργου αυτού, όσοι εργάστηκαν για την εκπόνηση των αναγκαίων μελετών και την Περιφέρεια Θεσσαλίας για την προώθηση του έργου ως έργου προτεραιότητας.

Ιδιαίτερα να ευχαριστήσουμε τον συντοπίτη μας υφυπουργό κ. Βασίλη Κόκκαλη για την καθοριστική βοήθειά του. Χάρη στις προσπάθειες όλων, ένα έργο υψίστης σημασίας για τον Δήμο Τεμπών μπαίνει σε φάση υλοποίησης».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

SYNETAIRISTIKH TRAPEZA
ΕΔΑ ΘΕΣΣ
ELEFTHERIA
INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1