Αισιοδοξία στον θεσσαλικό κάμπο για το φετινό πότισμα

ΟΜΑΛΑ ΕΞΕΛΙΣΣΕΤΑΙ Η ΑΡΔΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ - ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΠΟΘΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΕΣ

Δημοσίευση: 02 Ιουν 2019 22:02

Μπορεί τα παιχνίδια του καιρού να έχουν δημιουργήσει προβλήματα στην αγροτική παραγωγή στη Θεσσαλία, από την άλλη όμως τόσο οι βροχές, όσο και οι χιονοπτώσεις που σημειώθηκαν μέχρι και τέλος Μαρτίου στα ορεινά της Θεσσαλίας συνέβαλαν σημαντικά στον εμπλουτισμό του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα και στην ενίσχυση του υδάτινου δυναμικού της λίμνης Πλαστήρα και του Πηνειού ποταμού (στην παρούσα φάση η στάθμη του ανέρχεται στα 2,40μ).

Μέχρι στιγμής η αρδευτική περίοδος εξελίσσεται ομαλά, τα βαμβάκια ποτίστηκαν για δεύτερη φορά, ενώ φέτος ο νομός Μαγνησίας αρδεύεται για πρώτη φορά από τη λίμνη Κάρλα. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΤΟΕΒ Πηνειού Δημ. Τσουρή «για το καλοκαίρι αισιοδοξούμε ότι δεν θα μείνει κανένα χωράφι απότιστο, όπως και πέρυσι. Εκτός από τη γεμάτη λίμνη Πλαστήρα, υπάρχουν αποθέματα και σε όλους τους Ταμιευτήρες. Η μόνη μας έγνοια είναι η Μελία, η οποία ποτίζεται αποκλειστικά από τον Πηνειό, αλλά θεωρώ ότι και κει θα τα καταφέρουμε με ορθολογική διαχείριση του νερού. Ελπίζω φυσικά να βοηθήσει και ο καιρός και να μην έχουμε άνυδρο καλοκαίρι». 

ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

Στην πρόσφατη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Καρδίτσας με θέμα την έναρξη της νέας αρδευτικής περιόδου, τονίστηκε πως «ο περασμένος χειμώνας δεν ήταν τελικά ιδιαίτερα πλούσιος υδρολογικά και η στάθμη των υδάτων της λίμνης Πλαστήρα βρίσκεται σε ένα μέτριο επίπεδο με απόθεμα ύδατος κατά 12 περίπου εκατομμύρια m3 λιγότερο από πέρυσι. Αντίστοιχα, στη λίμνη Σμοκόβου το απόθεμα είναι κατά περίπου 50 εκατομμύρια m3 περισσότερο από την περσινή αντίστοιχη περίοδο. Ειδικά για τον ταμιευτήρα Ταυρωπού, υπολογίζοντας την χειμερινή εισροή υδάτων βάσει της στάθμης της λίμνης από τη λήξη της περσινής αρδευτικής περιόδου μέχρι σήμερα είχαμε εισροές υδάτων της τάξης των 96.000.000 m3. Αυτό σημαίνει ότι στη φετινή περίοδο για να καλύψουμε τις απαιτούμενες ανάγκες θα πρέπει να καταναλώσουμε το σχετικό πλεόνασμα που δημιουργήθηκε τις περασμένες χρονιές. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να είμαστε λίγο παραπάνω προσεκτικοί στη διαχείρισή του. Για τον ταμιευτήρα Σμοκόβου επισυνάπτεται η εισήγηση του ΤΟΕΒ Θεσσαλιώτιδας ο οποίος είναι ο φορέας διαχείρισης του έργου Σμοκόβου. Ως λήξη της αρδευτικής περιόδου προτάθηκε η 20ή Αυγούστου (με απόκλιση 5 ημερών), ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν εκείνη τηn περίοδο και ανάλογα με την κατάσταση των καλλιεργειών (πρώιμες ή όψιμες).

ΟΙ ΚΑΛΛΙΕΡΓΟΥΜΕΝΕΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ

Υπενθυμίζεται πως οι αρδευόμενες εκτάσεις στο ν. Καρδίτσας αναμένεται να βρίσκονται συνολικά στα ίδια περσινά επίπεδα στο σύνολο, με σαφή αύξηση του βαμβακιού και μείωση του αραβοσίτου. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας, η κατανομή των αρδεύσιμων καλλιεργειών στις εκτάσεις του Νομού εκτιμάται για την προσεχή αρδευτική περίοδο ως εξής: Βαμβάκι 470.000 στρέμματα (το 2018 καλλιεργήθηκαν περίπου 400.000 στρέμματα), Αραβόσιτος 28.000 στρέμματα (το 2018 καλλιεργήθηκαν περίπου 22.000 στρέμματα), Μηδική 150.000 στρέμματα (το 2018 καλλιεργήθηκαν περίπου 180.000 στρέμματα), Καπνά Βιρτζίνια 9.000 στρέμματα (το 2018 καλλιεργήθηκαν περίπου 10.000 στρέμματα), βιομηχανική ντομάτα στα περσινά επίπεδα, κηπευτικά 16.000 στρέμματα (περίπου στα περσινά επίπεδα).

 

Γ. Ρούστας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass