Πώς επηρεάζει ο ανταγωνισμός τον αγροδιατροφικό τομέα

ΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Δημοσίευση: 08 Ιουν 2019 22:06

Χρήσιμα συμπεράσματα για καίρια και επίκαιρα ζητήματα του ανταγωνισμού στον πρωτογενή τομέα, καθώς επίσης και σε ζητήματα της νέας κοινής αγροτικής πολιτικής και εξέλιξής της προέκυψαν στην ημερίδα με θέμα «Ανταγωνισμός και Αγροδιατροφικός Τομέας», που πραγματοποιήθηκε χθες στο αμφιθέατρο των πρώην τμημάτων Διοίκησης Επιχειρήσεων και Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ, στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στη Λάρισα.

Τις εργασίες της ημερίδας χαιρέτισε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Ζήσης Μαμούρης, ενώ οι ομιλίες που πραγματοποιήθηκαν στην εκδήλωση, η οποία εντάχθηκε στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Διοίκηση Επιχειρήσεων-ΜΒΑ» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, αφορούσαν:

- Την Πολιτική ανταγωνισμού στον αγρο-διατροφικό τομέα από τον καθηγητή Δρ. Γεώργιο Τριανταφυλλάκη του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

- Για τον αναπτυξιακό νόμο 4399/2016 που αφορά τα γεωργικά προϊόντα και την περίπτωση του προγράμματος DE MINIMIS, μίλησε η αναπληρώτρια προϊστάμενη Κεντρικής Μονάδας Κρατικών Ενισχύσεων στο Τμήμα Οργάνωσης Διοίκησης Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας Αγγελική Καραστεργίου, τονίζοντας πως «η Επιτροπή μπορεί να εκδίδει κανονισμό με βάση τον οποίο, λαμβάνοντας υπόψη την ανάπτυξη και τη λειτουργία της εσωτερικής αγοράς, ορισμένες ενισχύσεις δεν ανταποκρίνονται σε όλα τα κριτήρια του άρθρου 107, εφόσον δεν υπερβαίνουν ένα ορισμένο ποσό για δεδομένη χρονική περίοδο».

-Ο Ανδρέας Θέμελης, επίκουρος εισηγητής στην Επιτροπή Ανταγωνισμού ανέπτυξε το θέμα «Συγκεντρώσεις σε επίπεδο προμηθευτών και επηρεασμός του αγρο-διατροφικού τομέα», δίνοντας έμφαση στη συγχώνευση μεταξύ των εταιρειών Bayer / Monsanto (2018) η οποία προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις. «Έρχεται ως συνέχεια της πρόσφατης τάσης συγκεντρώσεων μεταξύ επιχειρήσεων στις ανάντη (upstream) αγορές παραγωγής πρώτων υλών για τον αγροτικό τομέα (σπόροι, αγροτικά χημικά και φάρμακα). Πλέον, οι συγκεντρώσεις αφορούν και στην παραγωγή και διαχείριση αγροτικής καινοτομίας (R&D) και την «ψηφιακή γεωργία». Εξήγησε δε τι προβλέπουν οι κανονισμοί, γιατί επιτράπηκε η συγχώνευση και πώς επηρεάζεται τελικά ο αγροτικός τομέας από τέτοιου μεγέθους συγκεντρώσεις. Για τους στόχους της κοινής γεωργικής πολιτικής, την κοινή οργάνωση των γεωργικών αγορών (άρθρο 40 ΣΛΕΕ) και την αντίφαση των στόχων της κοινής γεωργικής πολιτικής με την πολιτική ανταγωνισμού μίλησε ο διαπιστευμένος διαμεσολαβητής, δικηγόρος Γεώργιος Πανίτσας.

-Από την πλευρά του ο Δημήτριος Κουρέτας, καθηγητής Φυσιολογίας Ζωικών Οργανισμών – Τοξικολογίας μίλησε για την παγκόσμια καινοτόμο πατέντα μέτρησης γλουταθειόνης (GSH) – αντιοξειδωτικής ικανότητας στο αίμα. Πρόκειται για μια μοναδική τεχνολογία αιχμής στη μέτρηση των επιπέδων της γλουταθειόνης σε μία σταγόνα αίμα, που γίνεται από φορητό εργαστήριο – συσκευή αποκλειστικά από το εργαστήριο του Τμήματος. Μέχρι τώρα έχει κάνει μετρήσεις σε χιλιάδες ανθρώπους (αθλητές κ.ά.) για τις ελεύθερες ρίζες, που είναι τα δυνητικά βλαβερά μόρια, που στοχεύουν στο DNA, τις πρωτεΐνες και τα λιπίδια. Ο εκπρόσωπος της FoodOxys Δ. Κουρέτας μίλησε ακόμη και για το οξειδωτικό στρες, όταν παρατηρείται υπεροχή ελευθέρων ρίζων σε σχέση με τα αντιοξειδωτικά του οργανισμού και πως αυτό το φαινόμενο σχετίζεται με διάφορες ασθένειες. Τέλος ο καθηγητής αναφέρθηκε στις διατροφικές συνήθειες που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στο οξειδοαναγωγικό προφίλ με πλήθος θετικών αλλά και αρνητικών επιπτώσεων για την υγεία και ευεξία του ανθρώπου.

ΑΘΕΜΙΤΕΣ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ

-Η Έφη Ι. Κινινή, επίκ. καθηγήτρια Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ μίλησε για την οδηγία (ΕΕ) 2019/633 σχετικά με τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές στις σχέσεις μεταξύ επιχειρήσεων στην αλυσίδα εφοδιασμού γεωργικών προϊόντων και τροφίμων. Σύμφωνα με την κ. Κινινή «η Οδηγία 2019/633 επιβεβαιώνει γενικότερη τάση για ρύθμιση συμβατικών σχέσεων και εμπορικών πρακτικών μεταξύ επιχειρήσεων (Β2Β), ενώ διαμορφώθηκε σχετική πρόταση της Ευρ. Επιτροπής για έναν κανονισμό για την προώθηση της δικαιοσύνης και της διαφάνειας για τις επιχειρήσεις χρήστες υπηρεσιών διαμεσολάβησης στο διαδίκτυο.

-Για τις συγκεντρώσεις σε επίπεδο προμηθευτών και πώς επηρεάζεται ο αγρο-διατροφικός τομέας μίλησε ο κ. Θέμελης, επίκουρος εισηγητής στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, αφού πρώτα διευκρίνισε ότι οι απόψεις του είναι προσωπικές και δεν δεσμεύουν την Επιτροπή πρόσθεσε: «Επειδή Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα, κι επειδή θεωρώ ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού δεν μπορεί - και δεν πρέπει - να έχει την «πολυτέλεια» να ασχολείται μόνο με πολυεθνικές επιχειρήσεις ή σε κάθε περίπτωση με μεγάλες επιχειρήσεις, οι οποίες δραστηριοποιούνται σε όλη την Ελληνική Επικράτεια έχοντας έδρα είτε στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα είτε και στο εξωτερικό, θα πρέπει να βρεθεί τρόπος παρουσίασης του έργου και της δράσης της Επιτροπής Ανταγωνισμού σε όλη την ελληνική Επικράτεια στο πλαίσιο εκπαίδευσης σε απλή γλώσσα μέσω της διεξαγωγής είτε συνεδρίων- σεμιναρίων, έτσι ώστε όλοι να ενημερωθούν επίσημα και με τρόπο απλό για το τι συνιστά παράβαση κατά το δίκαιο του ανταγωνισμού, τι είναι καλό και ταυτόχρονα νόμιμο για τον ανταγωνισμό και την οικονομία. Το ζητούμενο, είναι η κοινωνική ευημερία (η οποία, κατά την οικονομική θεωρία, συνιστά ένα άθροισμα: το άθροισμα της ευημερίας του παραγωγού/διανομέα και της ευημερίας του καταναλωτή). Ωστόσο, κατά την κρατούσα άποψη στο ευρωπαϊκό δίκαιο ανταγωνισμού, η κοινωνική ευημερία φαίνεται να ταυτίζεται με την ευημερία του καταναλωτή μόνο».

Γ. Ρούστας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass