Παραμένουν τα προβλήματα στις φορο-δηλώσεις των αγροτών

ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΙ - ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ

Δημοσίευση: 08 Ιουν 2019 15:08

Επιστολή στον υπουργό Οικονομικών και το διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων απέστειλε ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Κωνσταντίνος Κόλλιας. Η επιστολή αφορά στα προβλήματα, που έχουν προκύψει κατά την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων των επιτηδευματιών, που ασκούν αγροτικά επαγγέλματα και ασφαλίζονται στον τ. ΟΓΑ.

Συγκεκριμένα όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση του επιμελητηρίου, οι φορολογούμενοι, που έχουν έναρξη, με κύρια δραστηριότητα αγροτική εκμετάλλευση και αποδεδειγμένα ολοκλήρωσαν όλες τις νόμιμες διαδικασίες εγγραφής, τόσο στα μητρώα των αγροτών, όσο και στον αρμόδιο ασφαλιστικό φορέα, δεν αναγνωρίζονται φορολογικά ως κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Στο τελικό στάδιο υποβολής του εντύπου Ε1 δεν έχει συμπληρωθεί από το σύστημα, όπως θα έπρεπε, ο κωδικός 037-038, με αποτέλεσμα να μην υπολογίζεται το αφορολόγητο ποσό στα κέρδη που αφορούν τους επαγγελματίες της συγκεκριμένης εκμετάλλευσης, χρεώνοντας μεγάλα ποσά φόρων λανθασμένα.

Αν και έχουν ολοκληρωθεί από αρκετούς φορολογούμενους οι διαδικασίες που προβλέπονται για την εγγραφή τους στο σχετικό μητρώο, αρμόδιοι υπάλληλοι προτρέπουν τους αγρότες να απευθύνονται οι ίδιοι, με τη φυσική παρουσία τους, στα γραφεία του ασφαλιστικού φορέα στην Αθήνα, εάν μέχρι σήμερα δεν τους έχει εκδοθεί εκκαθαριστικό πληρωμής (υπάρχουν περιπτώσεις που είναι σε αναμονή για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα).

Όπως υποστηρίζεται στην επιστολή, αυτό είναι ανέφικτο και «ζητάμε να κοινοποιηθεί προς όλους τους ενδιαφερόμενους η διαδικασία, που θα επιφέρει λύση στην τεράστια ταλαιπωρία, η οποία έχει προκύψει, και επίσης να ενημερωθούν τα κατά τόπους γραφεία σε ολόκληρη την επικράτεια για την άμεση και αναγκαία εξυπηρέτηση των πολιτών - φορολογούμενων».

 Επίσης, έχει εντοπισθεί ένα άλλο πρόβλημα σχετικά με το νέο κωδικό του εντύπου Ε3, που αναφέρεται στους αγρότες - μέλη συνεταιρισμών, οι οποίοι πληρούν τις προϋποθέσεις του άρθρου 8 του Ν.4384/2016, καθώς παρατηρείται ότι κατά την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης να υπολογίζεται το τέλος επιτηδεύματος κανονικά χωρίς την προβλεπόμενη απαλλαγή. «Λόγω του ότι δεν δίνεται η δυνατότητα διορθωτικής παρέμβασης στον λογιστή, προτείνουμε άμεσα να δοθεί λύση από τις εμπλεκόμενες αρμόδιες δημόσιες αρχές, ώστε να μην υπάρχει ταλαιπωρία και σύγχυση τόσο στους φορολογούμενους όσο και στους επαγγελματίες λογιστές φοροτεχνικούς», καταλήγει η επιστολή.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass