Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Έμειναν μόνο κοτσάνια στα βαμβακοχώραφα

Βομβαρδισμένο τοπίο θυμίζουν χωράφια από το χαλάζι στα Φάρσαλα *Μεγάλες ζημιές και στην επαρχία Ελασσόνας

Δημοσίευση: 18 Ιουν 2019 22:04

Σφοδρή χαλαζόπτωση διάρκειας 20 λεπτών το απόγευμα της Κυριακής, ήταν αρκετή, ώστε να πλήξει καλλιέργειες στο τρίγωνο τριών χωριών, του πρώην Δήμου Ενιπέα Φαρσάλων, βορειοδυτικά της πόλης των Φαρσάλων και να "θερίσει" πρόωρα, μεσούσης της καλλιεργητικής περιόδου, χιλιάδες στρέμματα, προκαλώντας ανυπολόγιστες καταστροφές στους αγρότες, που αγγίζουν σε πολλές περιπτώσεις το 100%, με τα τρέχοντα έξοδα να βρίσκονται στον "αέρα".

Συγκεκριμένα, στο επίκεντρο της κακοκαιρίας βρέθηκαν τα χωριά πρώην Δήμου Ενιπέα στα Φάρσαλα - Άγιος Γεώργιος, Σταυρός και Κατωχώρι - καταστρέφοντας ολοσχερώς τις καλλιέργειες των αγροτών και παράλληλα τους κόπους μιας ολόκληρης χρονιάς, τους οποίους ισοπέδωσε η οργή της φύσης.

Προηγήθηκε νεροποντή, με δυνατές ριπές ανέμων και στη συνέχεια ισοπεδωτική χαλαζόπτωση, προκαλώντας μεγάλες ζημιές σε καλλιέργειες βαμβακιού, καλαμποκιού, βιομηχανικής ντομάτας, κ.ά. καλλιεργειών, επίσης παρουσιάστηκαν πολλά προβλήματα στα συστήματα δικτύου ύδρευσης με σταγόνα (φωτ.) καθώς ο δυνατός άνεμος παρέσυρε σωλήνες αλλά και λάστιχα ποτίσματος.

«Το χαλάζι έπεφτε σε μέγεθος μεγαλύτερο του κερασιού» αναφέρουν κάτοικοι, οι οποίοι είδαν, από τη μια στιγμή στην άλλη, τον κόπο μιας χρονιάς να χάνεται και να καταστρέφεται μέσα σε λίγα λεπτά, ενώ προσθέτουν ότι «...έπεφτε με μανία για περισσότερο από 20 λεπτά», εξανεμίζοντας τα έξοδα μιας ολόκληρης χρονιάς.

ΕΜΕΙΝΑΝ ΜΟΝΟ ΤΑ ΚΟΤΣΑΝΙΑ

Πρωτοφανής η καταστροφή σ' όλες σχεδόν τις καλλιέργειες, μόνο κοτσάνια έμειναν όρθια στα βαμβακοχώραφα. Αυτή ήταν η πρώτη εικόνα που αντίκρισαν οι αγρότες μετά το πέρας της θεομηνίας που έπληξε την περιοχή, θυμίζοντας έντονα εικόνα βομβαρδισμένης υπαίθρου, ενώ χαρακτηριστική είναι η φωτογραφία μία ώρα μετά τη θεομηνία, όπου τα υπολείμματα του χαλαζιού παρέμειναν σε πολλά χωράφια, χωρίς να έχουν λιώσει, ενδεικτικό του μεγέθους του, αλλά και της καταστροφής την οποία προκάλεσε.

«Ξεσκέπαστο μαγαζί το χωράφι, στο έλεος του καιρού η παραγωγή» αναφέρουν οι αγρότες και αυτό που ζητούν από την πολιτεία οι πληγέντες παραγωγοί είναι να γίνει όσο πιο γρήγορα η διενέργεια έγκαιρων εκτιμήσεων καθώς και η εξατομίκευση των ζημιών των πληγέντων παραγωγών και η εκτίμηση των καταστροφών από τις υπηρεσίες του ΕΛΓΑ, προκειμένου οι παραγωγοί να αποζημιωθούν δίκαια και έγκαιρα για την απώλεια του εισοδήματός τους και να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις τρέχουσες οικονομικές τους υποχρεώσεις, ενώ παράλληλα επισημαίνουν την ανάγκη να αυξηθούν οι εναέριες πτήσεις και να ενισχυθεί η εναέρια αντι-χαλαζική προστασία, η οποία θα θωρακίσει το αγροτικό εισόδημα και θα δώσει άμεσες λύσεις για τη συνέχεια της καλλιεργητικής περιόδου.

Για την πρωτοφανή κακοκαιρία που έπληξε χωριά της επαρχίας και την καταγραφή των ζημιών, ο δήμαρχος Φαρσάλων κ. Άρης Καραχάλιος επισήμανε τα εξής: “Η ισχυρή και έντονη χαλαζόπτωση για μία ακόμη φορά έπληξε καλλιέργειες της περιοχής μας. Οι ανταποκριτές του ΕΛΓΑ, δηλαδή οι καθορισμένοι δημοτικοί υπάλληλοι καλούνται για μια ακόμη φορά να καταγράψουν τις ζημιές όπως αυτές θα δηλωθούν από τους πληγέντες αγρότες μέσα στις καθορισμένες προθεσμίες.

Αυτό είναι το γνωστό και επαναλαμβανόμενο τυπικό της υπόθεσης. Το ουσιαστικό μέρος της ορθής εκτίμησης και πλήρους αποτίμησης της ζημιάς, αλλά και της έγκαιρης καταβολής της αποζημίωσης είναι τα μονίμως ζητούμενα της ελλαδικής πραγματικότητας. Εμείς, ως Δημοτική Αρχή καλούμε τόσο τους παθόντες αγρότες όσο και τα αρμόδια υπηρεσιακά στελέχη του ΕΛΓΑ να είναι αμοιβαίως συνεπείς στις υποχρεώσεις τους.

Και κλείνοντας, να τονίσουμε την αναγκαιότητα να στελεχωθεί τόσο η υπηρεσία του ΟΓΑ όσο και του ΕΛΓΑ με ίδιο προσωπικό, για να λήξει επιτέλους το ιδιόμορφο καθεστώς της "εξυπηρέτησης" των υπηρεσιακών αναγκών τους από υπαλλήλους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης”.

* Να σημειωθεί οτι, χθες στις 8 το απόγευμα ξανάσημειώθηκε δυνατό μπουρίνι, το οποίο δημιούργησε πλημμυρικά φαινόμενα στα χωράφια τα οποία είχε καταστρέψει την προηγούμενη μέρα το χαλάζι.

* Ανάλογη ισχυρή χαλαζόπτωση που είχε ως αποτέλεσμα την πρόκληση μεγάλων ζημιών στην αγροτική περιοχή, σημειώθηκε και στην επαρχία Ελασσόνας.

ΦΑΡΣΑΛΑ (Γραφείο «Ε»)

Του Γ. Γκαντέλου

Gallery άρθρου

Σχετικά Άρθρα