Απογοήτευση από τον καιρό, αγανάκτηση για το de minimis

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΠΝΟΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ ΤΗΣ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ

Δημοσίευση: 03 Ιουλ 2019 22:08

Οργή και αγανάκτηση επικρατεί στους καπνοπαραγωγούς της Ελασσόνας λόγω του αποκλεισμού τους από το πρόγραμμα ενίσχυσης μέσω του de minimis για την απώλεια εισοδήματος που υπέστησαν πέρυσι, λόγω καιρικών συνθηκών.

Κι ενώ οι αρμόδιοι του ΥΠΑΑΤ τους διαβεβαίωναν ότι θα αποζημιωθούν, για την ποικιλία «Κατερίνης», όπως συνέβη με τους συναδέλφους τους που καλλιέργησαν την ποικιλία «Μπασμά» στη Θράκη λόγω καιρού, εν τούτοις μέχρι σήμερα δεν υπήρξε κάποια θετική εξέλιξη.

Όπως καταγγέλλει ο γραμματέας του Καπνικού Συνεταιρισμού Ελασσόνας και μέλος της Πανελλήνιας Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ακατέργαστου Καπνού Γιώργος Κατσαρός «δυστυχώς η Πολιτεία ακολουθεί δύο μέτρα και δύο σταθμά. Οι υποσχέσεις ότι θα πληρωθούμε κι εμείς τα 50 ευρώ/στρ. του de minimis έμειναν στα λόγια».

Και σαν να μην έφθαναν τα παραπάνω, και φέτος η παραγωγή επλήγη από τα καιρικά φαινόμενα. Το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος η επαρχία χτυπήθηκε από έντονη βροχόπτωση, με αποτέλεσμα να ανοίξουν στη μέση ακόμη και χωράφια, ενώ σε ορισμένα χωριά (Ολυμπιάδα, Φλάμπουρο, Σκοπιά) η χαλαζόπτωση ισοπέδωσε ακόμη και σε ποσοστό 100% την καπνοπαραγωγή. Γεωπόνοι του ΕΛΓΑΣ επισκέφθηκαν τα καπνοχώραφα και ξεκίνησαν οι διαδικασίες αποζημίωσης των παραγωγών, αλλά οι προσδοκίες τους, με αφορμή την προβληματική κατάσταση του Οργανισμού, είναι μικρές.

Καλλιεργητικά κάποιοι αγρότες έχουν ξεκινήσει τη συγκομιδή της ποικιλίας «Κατερίνης», ενώ οι υπόλοιποι θα μπούνε σε λίγο στα χωράφια, καθώς πριν έπρεπε να αποκαταστήσουν τη φυτεία από τις ζημιές που υπέστη.

Γ.Ρ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass