«Να κηρυχθεί ο Δήμος Τυρνάβου θεομηνιόπληκτος»

* ΜΕΓΑΛΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΧΘΕΣ ΑΠΟ ΜΠΟΥΡΙΝΙ ΚΑΙ ΧΑΛΑΖΙ *ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΙΩΑΝ. ΚΟΚΟΥΡΑ, ΧΡ. ΤΣΙΤΣΙΡΙΓΓΟΥ ΚΑΙ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ

Δημοσίευση: 11 Ιουλ 2019 22:00
Τις πληγείσες περιοχές επισκέφθηκε χθες ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Τυρνάβου κ. Ιωάν. Κόκουρας Τις πληγείσες περιοχές επισκέφθηκε χθες ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Τυρνάβου κ. Ιωάν. Κόκουρας

Πολλαπλά τα χτυπήματα από τα έντονα καιρικά φαινόμενα φέτος στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Τυρνάβου. Χτυπήματα που πλέον δεν έχουν να κάνουν μόνο με τη φετινή παραγωγή αλλά και με τις ζημιές στο φυτικό κεφάλαιο, όπως συνέβη χθες το απόγευμα με το έντονο μπουρίνι να αποτελειώνει ό,τι απέμεινε από τις προηγούμενες καταστροφές.

Η χθεσινή χαλαζόπτωση μαζί με την απερίγραπτη σε ένταση ανεμοθύελλα διέλυσαν και γκρέμισαν τα πάντα στις αγροτικές παραγωγές, ξερίζωσαν πολυετείς καλλιέργειες (δέντρα, αμπέλια) αλλά και σταβλικές εγκαταστάσεις.

Τις πληγείσες περιοχές επισκέφθηκε χθες το απόγευμα και ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Τυρνάβου κ. Γιάννης Κόκουρας, ο οποίος είχε μια πρώτη ενημέρωση από αγρότες και κτηνοτρόφους για το μέγεθος της καταστροφής.

Μιλώντας στην «Ε» ο κ. Κόκουρας σημείωσε: «Πρωτοφανή καιρικά φαινόμενα για την περιοχή μας που όμοιά τους δεν ξαναείδαμε. Μικρής διάρκειας, αλλά μεγάλη καταστροφής. Έχει ισοπεδώσει στην κυριολεξία αμπέλια, αχλάδια, καλαμπόκια και έχει καταστρέψει ολοκληρωτικά κτηνοτροφικές μονάδες. Η κλιματική αλλαγή ήρθε και στον τόπο μας. Οι υπηρεσίες πρέπει να κινηθούν άμεσα γιατί δεν μιλάμε για ποσοστό καταστροφής αλλά για ολοκληρωτική καταστροφή».

Επίσης, ο πρόεδρος του Αγροτικού Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Τυρνάβου κ. Χρήστος Τσιτσιρίγγος τόνισε στην «Ε» ότι η ζημιά στην αμπελοκαλλιέργεια είναι μεγάλη και σε συγκεκριμένες περιοχές αγγίζει και το 100%. Μαζί με μέλη της διοίκησης και στελέχη του συνεταιρισμού, καθώς και παραγωγούς επισκέφθηκαν πολλές καλλιέργειες και διαπίστωσαν το μέγεθος της καταστροφής. Ο κ. Τσιτσιρίγγος ζητά από την κυβέρνηση να κηρυχθεί η περιοχή του Δήμου Τυρνάβου θεομηνιόπληκτη.

Επίσης, χθες το βράδυ ήρθε σε επαφή με τον προϊστάμενο του ΕΛΓΑ κ. Μιχάλη Λιόντο, ο οποίος σήμερα στις 10 το πρωί ως επικεφαλής κλιμακίου θα επισκεφθεί τον Τύρναβο.

ΕΣΠΑΣΑΝ ΚΟΛΟΝΕΣ ΤΗΣ ΔΕΗ

Εν τω μεταξύ, στην κτηνοτροφική περιοχή του Πεδίου Βολής Αμπελώνα έσπασαν από τον δυνατό άνεμο κολόνες της ΔΕΗ, με αποτέλεσμα πολλές κτηνοτροφικές μονάδες να μείνουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και οι προβατίνες να μην μπορούν να αρμεχτούν αφού τα αρμεκτήρια δεν δουλεύουν.

Σύμφωνα με ανακοίνωση των Αγροτικών Συλλόγων του Δήμου Τυρνάβου, η καταστροφή για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους είναι πρωτοφανής και ολοκληρωτική φέρνοντάς τους σε απόγνωση και τίθεται σήμερα κιόλας ζήτημα αποζημίωσης αλλά και αποκατάστασης των καταστροφών.

Επίσης, στην ανακοίνωση τονίζονται τα εξής: «Έχουμε ήδη έρθει σε επαφή με τον τοπικό προϊστάμενο του ΕΛΓΑ, ο οποίος μας διαβεβαίωσε ότι θα επισκεφθεί με κλιμάκιο αύριο τις πληγείσες περιοχές. Από τη νέα κυβέρνηση δεν θέλουμε συμπαράσταση και δάκρυα όπως έκαναν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Θέλουμε άμεσα πράξεις. Άμεσα να υπάρξει πάγωμα των ασφαλιστικών εισφορών, των δόσεων των δανείων και κάθε μορφής χαρατσιών για τους πληγέντες συναδέλφους μας, γιατί θα έχουν καλλιεργητικά έξοδα χωρίς έσοδα εξαιτίας της ανυπολόγιστης καταστροφής. Απαιτούμε άμεση αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, να γίνει κρατικός φορέας που θα καλύπτει και θα αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς από όλες τις αιτίες της καταστροφής σε φυτική, ζωική παραγωγή και πάγιο κεφάλαιο χωρίς καθυστερήσεις. Μια ακόμη καταστροφή δείχνει το πόσο επίκαιρο και αναγκαίο είναι το πάγιο αίτημά μας. Ο Δήμος Τυρνάβου να κηρυχτεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης».

ΤΥΡΝΑΒΟΣ (Γραφείο «Ε»)

Του Κώστα Τσόλα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass