Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ζημιές σε 4.500 στρ. του Τυρνάβου

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΛΓΑ * ΕΝΤΟΛΗ ΒΟΡΙΔΗ ΝΑ ΑΠΟΖΗΜΙΩΘΟΥΝ ΠΡΩΤΑ ΠΑΡΑΓΩΓΕΣ ΣΤΟ ΣΤΑΔΙΟ ΤΗΣ ΣΥΓΚΟΜΙΔΗΣ

Δημοσίευση: 13 Ιουλ 2019 15:25

Σε 378.500 στρέμματα υπολογίζεται μέχρι στιγμής, η έκταση των περιοχών που επλήγησαν στη Βόρεια Ελλάδα από τα ακραία καιρικά φαινόμενα των τελευταίων ημερών.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση των εκτιμητών του ΕΛΓΑ, χθες το μεσημέρι πληγείσες περιοχές υπάρχουν στις περιφερειακές ενότητες Έβρου, Ροδόπης, Καβάλας, Χαλκιδικής, Θεσσαλονίκης, Πιερίας, Φλώρινας, Καστοριάς, Λάρισας, Μαγνησίας, Καρδίτσας, Βοιωτίας, Πέλλας και Ημαθίας.

Όπως επισήμανε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης «έως τη Δευτέρα θα υπάρχει μια συνολικότερη εικόνα της ζημιάς στις καλλιέργειες και εν συνεχεία θα ξεκινήσει η διαδικασία για τις αποζημιώσεις με τις δηλώσεις των πληγέντων, ώστε να προχωρήσει ο καθορισμός των αποζημιώσεων και της πληρωμής».

«Θα δοθεί προτεραιότητα στις καλλιέργειες που βρίσκονται στο στάδιο συγκομιδής» συμπλήρωσε και πρόσθεσε ότι «η διαδικασία των αποζημιώσεων χρειάζεται κάποιον χρόνο, αλλά κάνουμε το καλύτερο δυνατό». Ο ίδιος υπογράμμισε πως «συμπεριφερθήκαμε σαν να είναι όλες οι περιοχές σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, επειδή τα φαινόμενα ήταν ιδιαίτερα έντονα».

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις των ελεγκτών του ΕΛΓΑ, η μεγαλύτερη ζημιά παρατηρείται στην περιφερειακή ενότητα Ροδόπης. Οι εκτάσεις που έχουν πληγεί από το κύμα κακοκαιρίας ανέρχονται σε 100.000 στρέμματα και οι καλλιέργειες που έχουν καταστραφεί είναι βαμβάκι, καπνά, κηπευτικά και ακτινίδια. Ακολουθούν οι περιφερειακές ενότητες Χαλκιδικής και Ημαθίας με 80.000 στρέμματα η κάθε μια. Στη Χαλκιδική έχουν καταστραφεί ελιές, αμπέλια, κηπευτικά και οπωροφόρα, ενώ στην Ημαθία δενδρώδεις καλλιέργειες, όπως ροδακινιές, κερασιές, μηλιές και αχλαδιές.

Όπως αναφέρεται στον πίνακα που γνωστοποίησε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, οι λιγότερες ζημιές έχουν καταγραφεί στο νομό Μαγνησίας, καθώς τα στρέμματα που επηρεάστηκαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ανέρχονται σε 1.000 και αφορούν δενδρώδεις καλλιέργειες, βαμβάκι και καλαμπόκι.

Στο ν. Λάρισας οι ζημιές στη φυτική παραγωγή από την ανεμοθύελλα και το χαλάζι της 10ης Ιουλίου υπολογίζονται σε εκτάσεις 4.500 στρ. στην περιοχή του Τυρνάβου με καλλιέργειες αχλαδιών, ροδάκινων, νεκταρινίων, βαμβακιού και καλαμποκιού.

Σχετικά Άρθρα