Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μέγα πλήγμα για το τσίπουρο Τυρνάβου

*ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟΥ ΠΟΥ ΑΦΗΝΕΙ ΑΙΧΜΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΟΥΖΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΙΣΑΓΟΜΕΝΗ ΑΛΚΟΟΛΗ *ΜΙΛΟΥΝ ΣΤΗΝ «Ε» ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΣΠ. ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΗΣ: ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΑΜΕ ΤΟ 50% ΤΟΥ ΦΟΡΟΥ ΤΟ 1989

Δημοσίευση: 13 Ιουλ 2019 20:02 | Τελευταία ενημέρωση: 13 Ιουλ 2019 20:06
Καταδικάζει την απόφαση ο πρόεδρος του Οινοποιείου Τυρνάβου Χρ. Τσιτσιρίγγος και «πετάει το γάντι» για το ούζο και την εισαγόμενη αλκοόλη Καταδικάζει την απόφαση ο πρόεδρος του Οινοποιείου Τυρνάβου Χρ. Τσιτσιρίγγος και «πετάει το γάντι» για το ούζο και την εισαγόμενη αλκοόλη

Μετά τον αγώνα που έδωσαν οι παραγωγοί το φθινόπωρο του 2018 για την κατοχύρωση (τουλάχιστον για την περυσινή περίοδο), του καθεστώτος των διήμερων, κάτι που τελικά επιτεύχθηκε με τις παρεμβάσεις και του δημάρχου Τυρνάβου Παναγιώτη Σαρχώση, αμβυκούχοι, αμπελουργοί και αγρότες δέχονται τώρα νέο πλήγμα αυτή τη φορά στο εμφιαλωμένο τσίπουρο και στην τσικουδιά.

Αιτία η απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με την οποία ο μειωμένος συντελεστής ειδικού φόρου κατανάλωσης στο τσίπουρο και την τσικουδιά, που παράγουν οι μικροί αποσταγματοποιοί, αντιβαίνει προς το δίκαιο της Ένωσης, απόφαση την οποία έλαβε το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης έπειτα από προσφυγή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά της Ελλάδας.

Το 1988 η τότε ελληνική κυβέρνηση με σχετικό νόμο αποφάσισε να επιτρέπεται στη χώρα η εμφιάλωση και προώθηση στην αγορά τσίπουρου και τσικουδιάς. Αρχικά είχε επιβληθεί φόρος κατανάλωσης στο εμφιαλωμένο προϊόν, στο 100%. Μετά από έντονο αγώνα που ξεκίνησε από τον Αγροτικό Οινοποιητικό Συνεταιρισμό Τυρνάβου η απόφαση αυτή άλλαξε. Μιλώντας χθες στην «Ε» ο τότε πρόεδρος του Οινοποιείου Τυρνάβου κ. Σπύρος Κοντογιάννης θυμάται ότι το 1989-90 οι αγώνες που έγιναν ήταν έντονοι και με στοιχεία, ώστε να πειστεί η τότε κυβέρνηση και τα συναρμόδια υπουργεία να μειώσουν τον φόρο κατανάλωσης στο 50%.

«Δυστυχώς, σημειώνει ο κ. Σπύρος Κοντογιάννης, οι ενέργειες που έπρεπε να γίνουν από την κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα, προς τα αρμόδια όργανα της Ε.Ε. δεν ήταν οι ενδεδειγμένες και φτάσαμε σ’ αυτή την τραγική απόφαση για την Ελλάδα και τον αμπελοοινικό κόσμο της χώρας μας. Η απόφαση αυτή βάζει στην ίδια μοίρα φορολογικά με τα εισαγόμενα αλκοολούχα ποτά, το τσίπουρο και την τσικουδιά, με ό,τι αρνητικό συνεπάγεται αυτό. Ελπίζω η νέα κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και του καθ’όλα έμπειρου υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάκη Βορίδη, που πρέπει να παρέμβουν άμεσα, να βρουν λύση».

Και οι επαγγελματίες – ιδιοκτήτες τσιπουράδικων, αλλά και οι θαμώνες θεωρούν άδικη για την Ελλάδα και τον αμπελοοινικό κόσμο την αύξηση του φόρου κατανάλωσης στο τσίπουρο και την τσικουδιά. Μιλώντας χθες στην «Ε» ο ιδιοκτήτης παραδοσιακού τσιπουράδικου τρίτης γενιάς κ. Ευθύμιος Κ. Στατήρης, υποστήριξε ότι: «Τα τελευταία χρόνια η πατρίδα μας περνάει δύσκολα οικονομικά. Δύσκολα περνούμε κι εμείς ως ελληνικός λαός. Σαν επαγγελματίες προσπαθούμε να κρατήσουμε μια ισορροπία. Δηλαδή να προσφέρουμε ποιότητα αλλά και προσιτές τιμές έτσι ώστε οι καταναλωτές να μπορούν να απολαμβάνουν το τσιπουράκι τους. Ακόμα και με το 50% φόρου που υπήρχε μέχρι σήμερα στο εμφιαλωμένο τσίπουρο προσπαθούσαμε να τον ενσωματώσουμε στην τιμή του προσφερόμενου προϊόντος. Τώρα αν η φορολογία πάει από το 50% στο 100% στο εμφιαλωμένο τσίπουρο, η πληγή θα είναι μεγάλη και θα επηρεάσει αμπελουργούς, αποσταγματοποιούς εμφιαλωμένου και καταναλωτές. Οι τελευταίοι, καταλήγει ο κ. Στατήρης, ενδεχομένως να στραφούν στα εισαγόμενα αλκοολούχα ποτά, αφού το τσίπουρο θα έχει ίδια τιμή με εκείνα, με ό,τι αρνητικό συνεπάγεται αυτό».

ΤΟ ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΤΥΡΝΑΒΟΥ

Άμεση ήταν η αντίδραση για το θέμα του προέδρου κ. Χρήστου Τσιτσιρίγγου και της διοίκησης του Αγροτικού Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Τυρνάβου.

Με δήλωσή του στην «Ε» σημειώνει: «Η απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης που καταδίκασε την Ελλάδα για τη φορολογική μεταχείριση του εμφιαλωμένου τσίπουρου αλλά και για το τέλος που πληρώνουν οι μικροί αποσταγματοποιοί (διήμεροι) αποτελεί μια εξαιρετικά κακή εξέλιξη για το προϊόν τσίπουρο, τους διημέρους και την αμπελουργία της χώρας. Η περιοχή του Τυρνάβου ως κορωνίδα του τσίπουρου θα πληγεί από την απόφαση αυτή, διότι ο διπλασιασμός του φόρου στο εμφιαλωμένο τσίπουρο θα κάνει το προϊόν πολύ ακριβό για να καταναλωθεί στην Ελλάδα της κρίσης, με συνέπεια τη συρρίκνωσή του με ό,τι αυτή σημαίνει για την αμπελουργία αλλά και την οικονομία της περιοχής. Η παραπομπή της χώρας στο ευρωπαϊκό δικαστήριο ήταν μια υπόθεση που κράτησε μία δεκαετία περίπου χωρίς να έχουν γίνει εκείνες οι νομοθετικές ρυθμίσεις και οι ενέργειες που θα μας προστάτευαν από αυτή τη δυσμένεια. Είναι χρέος της πολιτείας να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να παραμείνει ο φόρος στο εμφιαλωμένο τσίπουρο στο 50%, ώστε να προστατευτεί ένα αμιγώς ελληνικό προϊόν γεωγραφικής ένδειξης και μαζί του και η αμπελουργία της χώρας και να μην καταλήξουμε να έχουμε σαν χώρα ευνοϊκότερη φορολογική μεταχείριση στο ούζο της εισαγόμενης αλκοόλης από το τσίπουρο των ελληνικών σταφυλιών με ό,τι αυτό συνεπάγεται για μια αμπελουργική περιοχή όπως αυτή του Τυρνάβου».

ΤΥΡΝΑΒΟΣ (Γραφείο «Ε»)

Του Κώστα Τσόλα

Gallery άρθρου

Σχετικά Άρθρα