Δίκαιες αποζημιώσεις ζητούν οι αγρότες του Τυρνάβου

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ

Δημοσίευση: 20 Ιουλ 2019 19:00 | Τελευταία ενημέρωση: 20 Ιουλ 2019 19:51

Σε απόγνωση βρίσκονται για ακόμη μία φορά οι παραγωγοί ροδάκινων και νεκταρινιών, οι οποίοι είδαν τη σοδειά τους να καταστρέφεται από το φαινόμενο των έντονων βροχοπτώσεων, στις 10 - 11 και 16 Ιουλίου στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Τυρνάβου. Μια ζημιά που ήρθε ως συνέχεια όλων των προηγούμενων ακραίων καιρικών φαινομένων που έπληξαν την περιοχή με χαλάζι και ανεμοθύελλα.

Με δεδομένη την άσχημη οικονομική κατάσταση που βιώνουν οι παραγωγοί λόγω των χαμηλών τιμών, είναι επιτακτική η ανάγκη να αποζημιωθούν από τον ΕΛΓΑ για τη ζημιά αυτή, και όχι με τα ψίχουλα που τους δίνονταν τα δύο προηγούμενα χρόνια μέσω των de minimis, με τη δικαιολογία ότι δεν καλύπτεται η συγκεκριμένη ζημιά από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ.

Σε σχετική ανακοίνωση οι Αγροτικοί Σύλλογοι του Δήμου Τυρνάβου σημειώνουν:

«Ζητάμε από τον ΕΛΓΑ να ξεκινήσει άμεσα τη διαδικασία της υποβολής των δηλώσεων γι' αυτό το ζημιογόνο αίτιο.

Καλούμε επίσης τη νέα κυβέρνηση να κάνει πράξη όλα όσα δήλωναν τα στελέχη της το προηγούμενο διάστημα από την πλευρά της αντιπολίτευσης, όταν οι ροδακινοπαραγωγοί αντιμετώπιζαν το ίδιο πρόβλημα κατά τα έτη 2017 και 2018.

Ζητάμε επίσης από τη σημερινή υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αραμπατζή να κάνει πράξη τις δηλώσεις των προηγούμενων χρόνων. Συγκεκριμένα σε δήλωσή της, την 5 / 7 / 18 κατέθεσε τα εξής:

«Για ακόμη μία φορά οι παραγωγοί της χώρας μετρούν πληγές από τις καταρρακτώδεις και παρατεταμένες βροχοπτώσεις, που σε συνδυασμό με τις χαμηλές θερμοκρασίες επί μία εβδομάδα, έχουν προκαλέσει τεράστιες καταστροφές τόσο στις δενδρώδεις όσο και στις δυναμικές καλλιέργειες. Δυστυχώς όμως για άλλη μία φορά οι παραγωγοί, όχι απλά δεν έχουν το στοιχειώδες, δηλαδή τη συνδρομή και υποστήριξη από τον ΕΛΓΑ, αλλά συναντούν την απροθυμία του να τους αποζημιώσει. Όπως αναφέρει η κ. Αραμπατζή, ο ΕΛΓΑ δεν προβαίνει, ως οφείλει, σε αναγγελίες ζημιών αλλά αντιθέτως φέρνει πορίσματα από επιστημονικές έρευνες των ΗΠΑ, περί «σύμπλοκων φαινομένων» για να ισχυριστεί ότι δεν καλύπτονται οι ζημιές από τις βροχοπτώσεις».

Οι αγροτικοί σύλλογοι Τυρνάβου και Αργυροπουλίου - Λυγαριάς καλούν τους αγρότες της περιοχής να βρίσκονται σε επαγρύπνηση για τη διεκδίκηση ουσιαστικών λύσεων στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Ψήφισμα συμπαράστασης προς τους αγρότες του Τυρνάβου, για τις πρόσφατες καταστροφές, εξέδωσε ο Αγροτικός Σύλλογος Βασιλί Φαρσάλων.

Το ψήφισμα αναφέρει τα εξής: "Ο Αγροτικός Σύλλογος Βασιλί Φαρσάλων συμπαρίσταται στους αγρότες και κτηνοτρόφους του Τυρνάβου και των περιχώρων, έπειτα από τις καταστροφικές ζημιές, τη χαλαζόπτωση και την κακοκαιρία που έπληξε την περιοχή. Αναμένει από τον ΕΛΓΑ και την πολιτεία δίκαιες και ικανοποιητικές αποζημιώσεις προς τους πληγέντες".

ΤΥΡΝΑΒΟΣ (Γραφείο «Ε»)

Του Κώστα Τσόλα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass