«Το τσίπουρο θα φτάσει στην τιμή το ουίσκι»

Ο Γ. ΛΑΜΠΡΟΥΛΗΣ ΚΑΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΣΤΗΝ ΟΔΗΓΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΗΣ Ε.Ε.

Δημοσίευση: 26 Ιουλ 2019 16:32

Για την απόφαση του Δικαστηρίου της Ε.Ε. σχετικά με το τσίπουρο και την τσικουδιά ερωτούν τους υπουργούς Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης, πέντε βουλευτές του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Λαρισαίο Γ. Λαμπρούλη, επισημαίνοντας:

«Με βάση την απόφαση του Δικαστηρίου της Ε.Ε. (ΔΕΕ), η Ελλάδα απειλείται με την επιβολή κυρώσεων αν δεν συμμορφωθεί με τις οδηγίες 92/83 και 92/84 σε σχέση με τη φορολόγηση του τσίπουρου και της τσικουδιάς.

Η εφαρμογή των συγκεκριμένων οδηγιών θα επιφέρει με μαθηματική ακρίβεια την εξόντωση 6.000 αμβυκούχων-διήμερων αποσταγματοποιών και θα συμπιέσει περαιτέρω το εισόδημα 30.000 αμπελοκαλλιεργητών, μικρών στην πλειονότητά τους παραγωγών που διαθέτουν άδειες απόσταξης και θα οδηγηθούν στο ξεκλήρισμα. Η εφαρμογή τους συνεπάγεται τον εννιαπλασιασμό, στην καλύτερη περίπτωση και εφόσον ισχύσει έκπτωση 50% επί του κανονικού εθνικού συντελεστή, της φορολόγησης των αποσταγμάτων που παράγουν από τα παραπροϊόντα της οινοποίησης (στέμφυλα), αφού ο κατ’ αποκοπή φόρος 0,59 ευρώ/χιλιόγραμμο θα μετατραπεί σε Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης 5,1 ευρώ/χιλιόγραμμο έτοιμου προϊόντος. Σε περίπτωση, δε, που δεν ισχύσει η έκπτωση, ο επιβαλλόμενος φόρος θα αυξηθεί κατά 18 φορές, στο ποσό των 10,2 ευρώ/χιλιόγραμμο έτοιμου προϊόντος.

Πλήγμα θα δεχτούν και τα δεκάδες μικρά και μεσαία αποστακτήρια- εμφιαλωτήρια τσίπουρου και τσικουδιάς, λόγω του επιβαλλόμενου σε αυτά διπλασιασμού του ισχύοντος Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα προϊόντα τους.

Με την εφαρμογή των συγκεκριμένων οδηγιών η τιμή του τσίπουρου και της τσικουδιάς, δύο ντόπιων και παραδοσιακών αποσταγμάτων, θα προσεγγίσει αυτή των εισαγόμενων ποτών (ουίσκι κ.ά.) και θα πληγεί υπέρμετρα η εγχώρια παραγωγή και η λαϊκή κατανάλωση.

Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι οι πολιτικές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και οι αποφάσεις του ΔΕΕ έρχονται να ικανοποιήσουν τις ανάγκες των μονοπωλιακών ομίλων, πολυεθνικών και εγχώριων, της μεταποίησης και της εμπορίας, εν προκειμένω ποτοβιομήχανων και μεγαλεμπόρων - εισαγωγέων εμφιαλωμένων ποτών, για ενίσχυση της κερδοφορίας τους σε βάρος των παραγωγών – αμπελουργών και των μικρών μεταποιητικών μονάδων.

Ερωτώνται οι κ.κ. υπουργοί, τι μέτρα προτίθενται να πάρουν, ώστε να μην εφαρμοστούν οι παραπάνω αποφάσεις της Επιτροπής και του ΔΕΕ, με δεδομένες τις αρνητικές συνέπειες που αυτές θα επιφέρουν σε μικρομεσαίους αποσταγματοποιούς, αμπελουργούς και στην κατανάλωση των λαϊκών οικογενειών».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass