Αγροτικό ΣΔΟΕ για πάταξη των ελληνοποιήσεων

ΤΙ ΣΧΕΔΙΑΖΕΙ Η ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΥΠ. ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ * ΣΤΟΧΟΣ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΝΑ ΦΑΝΟΥΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Δημοσίευση: 10 Αυγ 2019 17:00 | Τελευταία ενημέρωση: 10 Αυγ 2019 17:28

Υψηλές προσδοκίες καλλιεργήθηκαν στους εκπροσώπους του κτηνοτροφικού κόσμου της Θεσσαλίας από τη συνάντηση που είχε η Ομοσπονδία τους, την περασμένη Τρίτη, με την ηγεσία του ΥΠΑΑΤ αναφορικά με την αντιμετώπιση των ελληνοποιήσεων που παρατηρούνται σε γάλα και κρέας και που ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για την κατρακύλα των τιμών.

Όπως έγινε γνωστό από τους διοικητικούς της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων «ίσως και μέσα στον Αύγουστο να υπάρχουν εξελίξεις με πρόστιμα στους παραβάτες, αλλά κυρίως με τη δημοσιοποίηση των ονομάτων, κίνηση που δεν θέλουν σε καμιά περίπτωση όσοι παρανομούν».

Ωστόσο, παράγοντες της αγοράς και νομικοί κύκλοι δηλώνουν στην «Ε» ότι πολύ δύσκολα θα εκπληρωθούν οι προσδοκίες που έχουν οι κτηνοτρόφοι μέσα στον μήνα. Και αυτό γιατί η κυβέρνηση μπορεί να έχει τη διάθεση να δουλέψει σκληρά μέσα στο… θέρος, δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με τις Υπηρεσίες. Άλλωστε και ο ίδιος ο υπουργός Μάκης Βορίδης στη σύσκεψη με τους κτηνοτρόφους ξεκαθάρισε ότι πρέπει να επανεξεταστεί το καθεστώς των ελεγκτικών μηχανισμών, με στόχο να δημιουργηθεί μία ενιαία Υπηρεσία, η οποία θα έχει ως αποκλειστικό αντικείμενο εργασίας την πάταξη των ελληνοποιήσεων. Σήμερα πολλές διάσπαρτες υπηρεσίες (από τα Υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης, Αγροτικής Ανάπτυξης, κ.λπ., των Περιφερειών, των Δήμων -π.χ. σφαγεία-, αλλά κι άλλες) ασχολούνται με το πρόβλημα των παράνομων εισαγωγών αγροτικών προϊόντων και με τα… βαπτίσια, χωρίς όμως να χτυπούν το πρόβλημα στη ρίζα του. Γι' αυτό και σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε», ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εξετάζει το σενάριο δημιουργίας μιας ενιαίας Υπηρεσίας που θα λειτουργεί όπως το ΣΔΟΕ, με απεριόριστες αρμοδιότητες, μα το σημαντικότερο με τους απαιτούμενους πόρους και προσωπικό.

Επίσης ο κ.Βορίδης, όπως ανέφερε και στους κτηνοτρόφους, εξετάζει ακόμη τις σχετικές εισηγήσεις των υπηρεσιακών παραγόντων, την ποσοτική-ποιοτική εικόνα των ελεγκτικών μηχανισμών, για να διαμορφώσει καλύτερα άποψη, ενώ μελετά και την κυρωτική νομοθεσία (πώς περιγράφονται τα σχετικά αδικήματα, τις προβλεπόμενες ποινές, κ.λπ.), ώστε να χρειαστεί, σε συνεργασία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης να υπάρξουν οι απαραίτητες τροπολογίες στη σημερινή νομοθεσία. Καθησύχασε ωστόσο τους παραγωγούς ότι «δύναται για λόγους δημοσίου συμφέροντος να δημοσιοποιηθεί η λίστα των παραβατών», εξέλιξη, που σύμφωνα με τους κτηνοτρόφους «πονάει πραγματικά τους ένοχους».

Στα ατού του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, αφενός είναι η στήριξη του ίδιου του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη, ο οποίος προεκλογικά από τη Λάρισα είχε δηλώσει ξεκάθαρα πως «γνωρίζουμε ποιο είναι το πρόβλημα και θα το λύσουμε μέσα στο πρώτο εξάμηνο», αφετέρου οι γνώσεις του ίδιου του κ. Βορίδη, ο οποίος ως νομικός διακρίθηκε -ιδιαίτερα στα πρώτα του βήματα ως δικηγόρος- με το Αγορανομικό Δίκαιο.

Απομένει να δούμε αν αυτή η κυβέρνηση θα περάσει από τα λόγια στην πράξη κι επιτέλους βάλει ένα τέλος στο φαινόμενο των παράνομων ελληνοποιήσεων, που τόσο έχει πλήξει το κτηνοτροφικό εισόδημα.

ΑΡΑΜΠΑΤΖΗ: ΘΑ ΣΤΗΡΙΞΟΥΜΕ

ΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΤΩΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ

Στόχος της κυβέρνησης και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι η στήριξη του εισοδήματος των κτηνοτρόφων. Αυτό επισήμανε η υφυπουργός, Φωτεινή Αραμπατζή, σε συνάντησή που είχε στο γραφείο της, με εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ) και της Ομοσπονδίας Αγροτικών Κτηνοτροφικών Συλλόγων και Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας.

«Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σε συνεργασία με το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, με στόχο τη στήριξη του εισοδήματος των Ελλήνων κτηνοτρόφων, θα προβούν από κοινού σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου οι δικαιούχοι αγρότες και κτηνοτρόφοι να λάβουν κανονικά την εξισωτική αποζημίωση, εξαντλώντας τις κανονιστικές προβλέψεις και επιβαρύνοντας στο ελάχιστο τον Κρατικό Προϋπολογισμό» είπε η κ. Αραμπατζή και προσέθεσε: «Οι μισές αλήθειες ισοδυναμούν με ολόκληρα ψέματα. Η απελθούσα κυβέρνηση έφυγε αφήνοντας υποχρέωση κάλυψης της εξισωτικής αποζημίωσης ύψους 314 εκατ. ευρώ από τον εθνικό προϋπολογισμό μέχρι το 2020, υπό προϋποθέσεις εκτέλεσης, που υπερέβαιναν χρονικά τον κυβερνητικό της βίο. Και ακόμη χειρότερα, χωρίς απολύτως καμία πρόβλεψη για την πληρωμή της αποζημίωσης μετά το 2020 και μέχρι την έγκριση του νέου Προγράμματος».

Κατά τη συνάντηση, τέθηκε επί τάπητος η αναγκαιότητα σύνταξης των οριστικών σχεδίων βόσκησης, με την κ. Αραμπατζή να δηλώνει ότι "η νέα κυβέρνηση παραλαμβάνει από το μηδέν", καθώς μέχρι σήμερα δεν έχουν υπογραφεί οι αναγκαίες προγραμματικές συμβάσεις μεταξύ του Υπουργείου και των Περιφερειών της χώρας.

Παρόλα αυτά, τόνισε ότι προτεραιότητα της Κυβέρνησης και της Πολιτικής Ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ είναι η επιτάχυνση των διαδικασιών, ώστε εντός των δύο αναγκαίων βοσκητικών περιόδων να έχει ολοκληρωθεί το έργο των διαχειριστικών σχεδίων, αποσοβώντας τον κίνδυνο απώλειας δικαιωμάτων ή επιδοτήσεων των Ελλήνων κτηνοτρόφων στη νέα ΚΑΠ.

Αναφορικά με τη σύσταση της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης της Φέτας, η υφυπουργός αποσαφήνισε ότι αποτελεί ένα από τα 9 σημεία του προγραμματικού λόγου για τον αγροτικό τομέα, που είχε εξαγγείλει από το βήμα της Βουλής τον Ιανουάριο του 2017 ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

ΟΧΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΕΛΕΓΧΟΥΣ

Στην ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών των υπηρεσιών του προχώρησε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με την προμήθεια (με τη μέθοδο leasing) 54 αυτοκινήτων.

Τα οχήματα αυτά (51 επιβατικά και τρία 4Χ4 pick up) θα κατανεμηθούν στο σύνολο των υπηρεσιών των Γενικών Διευθύνσεων Αποκεντρωμένων Δομών, Γεωργίας, Κτηνιατρικής, Αλιείας και Τροφίμων, σε ολόκληρη την επικράτεια, προκειμένου να διευκολυνθεί αποφασιστικά το έργο των υπαλλήλων, οι οποίοι σε πλείστες περιπτώσεις αναγκάζονταν να χρησιμοποιούν τα δικά τους αυτοκίνητα.

Έτσι εμπλουτίζονται τα μέσα, με τα οποία τα στελέχη του ΥπΑΑΤ θα μπορούν να διενεργούν κάθε είδους ελέγχους για την αποτελεσματικότερη περιφρούρηση του δημοσίου συμφέροντος προς όφελος και του αγροτικού κόσμου της χώρας.

Παράλληλα, γίνεται σαφές ότι με την προμήθεια των παραπάνω οχημάτων εξοικονομείται και σημαντικό κόστος που προέκυπτε από τη μετακίνηση των υπαλλήλων με ιδία μέσα.

Του Γιώργου Ρούστα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass