Ετοιμάζεται νέο πλαίσιο για Διεπαγγελματικές Οργανώσεις

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Μ. ΒΟΡΙΔΗ ΜΕ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΤΟΥΣ

Δημοσίευση: 22 Αυγ 2019 22:16

Την κατάργηση της πρόσφατης υπουργικής απόφασης για το πλαίσιο αναγνώρισης και λειτουργίας των Διεπαγγελματικών Οργανώσεων και τη δημιουργία ενός νέου πλαισίου με βάση τις προτάσεις των εκπροσώπων τους, υποσχέθηκε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκης Βορίδης, σε συνάντηση που είχε με τα μέλη του συντονιστικού οργάνου τους, χθες το πρωί.

«Επιθυμούμε να στηρίξουμε τις Διεπαγγελματικές υπό την αυστηρή προϋπόθεση ότι θα είναι λειτουργικές και αποτελεσματικές» ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Βορίδης λέγοντας ότι «έως τις 20 Σεπτεμβρίου αναμένει τις προτάσεις των εκπροσώπων τους προκειμένου να προχωρήσει στη δημιουργία ενός νέου νομικού πλαισίου που θα διέπει τη λειτουργία τους».

Οι εκπρόσωποι των Διεπαγγελματικών Οργανώσεων υποστηρίζουν πως «η Υπουργική Απόφαση δεν λαμβάνει υπόψη τη διαφορετικότητα κάθε τομέα, όπου έχουμε για παράδειγμα προϊόντα εισαγόμενα, βιομηχανικά κ.λπ., και άρα διαφορετικές ανάγκες για τον προσδιορισμό των προϋποθέσεων αναγνώρισης κάθε Διεπαγγελματικής Οργάνωσης».

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ

Αναλυτικά το δελτίο τύπου του ΥΠΑΑΤ αναφέρει τα εξής: Τη σαφέστατη βούληση της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη και της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να σταθούν στο πλευρό των Διεπαγγελματικών Οργανώσεων (ΔΟ), επανέλαβε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης, στη συνάντηση που είχε με τα μέλη του συντονιστικού οργάνου τους, το πρωί της Τρίτης. Οι εκπρόσωποι του συντονιστικού οργάνου ενημέρωσαν τον κ. Βορίδη για το σύνολο των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι υφιστάμενες και οι υπό ίδρυση Διεπαγγελματικές Οργανώσεις και ζήτησαν την αναγνώριση του θεσμικού ρόλου τους ενόψει και της νέας ΚΑΠ. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσαν στην έκδοση μιας υπουργικής απόφασης (στις 20 Ιουνίου 2019), εφαρμοστικής του νόμου 4384/2016 στην οποία γινόταν προσπάθεια να διευκρινιστεί εκ νέου το πλαίσιο αναγνώρισης και λειτουργίας των οργανώσεων αυτών αλλά εν αγνοία τους, χωρίς να έχει προηγηθεί διαβούλευση και με τις ρυθμίσεις της οποίας διαφωνούν. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης αναφερόμενος στη συγκεκριμένη υπουργική απόφαση δεσμεύθηκε να προχωρήσει στην κατάργησή της. Παράλληλα, ο κ. Βορίδης εκφράζοντας την πίστη του στον θεσμό των Διεπαγγελματικών Οργανώσεων τόνισε ότι τις θεωρεί βασικό μοχλό ανάπτυξης και πρόσθεσε ότι στόχος της πολιτικής ηγεσίας του ΥπΑΑΤ είναι να δοθεί η δυνατότητα αυτές να χαράξουν στρατηγικές αναπτυξιακές για τα αγροτικά προϊόντα που καλύπτουν. «Επιθυμούμε να στηρίξουμε τις ΔΟ υπό την αυστηρή προϋπόθεση ότι θα είναι λειτουργικές και αποτελεσματικές» συμπλήρωσε ο κ. Βορίδης καταλήγοντας ότι έως τις 20 Σεπτεμβρίου αναμένει τις προτάσεις των εκπροσώπων τους προκειμένου να προχωρήσει στη δημιουργία ενός νέου νομικού πλαισίου που θα διέπει τη λειτουργία τους.

ΟΙ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ

Στη συνάντηση συμμετείχαν και οι υφυπουργοί Κ. Σκρέκας και Φ. Αραμπατζή καθώς και ο γενικός γραμματέας Κώστας Μπαγινέτας, ενώ από πλευράς των Διεπαγγελματικών Οργανώσεων παρέστησαν οι Γιάννης Βογιατζής (πρόεδρος Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αμπέλου και Οίνου), Μανόλης Γιαννούλης (πρόεδρος Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ελαιολάδου), Γιώργος Πίττας (πρόεδρος Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Μελιού και Λοιπών Προϊόντων Κυψέλης), Βασίλης Ντούρας (πρόεδρος Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος και γραμματέας της ΕΔΟ Μελιού), Λευτέρης Γίτσας (πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κρέατος), Χρήστος Κολιός (εκπρόσωπος της υπό σύσταση Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ακτινιδίων), Χρήστος Γιαννακάκης (εκπρόσωπος της υπό σύσταση Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Πυρηνοκάρπων) και Γιώργος Ντούτσιας (εκπρόσωπος της υπό σύσταση της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Επιτραπέζιας Ελιάς).

ΟΙ ΔΙΑΦΩΝΙΕΣ ΜΕ ΤΟ ΥΠΑΡΧΟΝ ΠΛΑΙΣΙΟ

Υπενθυμίζεται ότι οι 9 υφιστάμενες Εθνικές Διεπαγγελματικές Οργανώσεις είχαν συγκροτήσει κοινό μέτωπο για την περαιτέρω αναβάθμιση του θεσμικού τους ρόλου, κατά τη διάρκεια σύσκεψης την οποία πραγματοποίησαν την Πέμπτη 11 Ιουλίου. Τότε αποφασίστηκε ομόφωνα η αποστολή κοινού υπομνήματος στον νέο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης σχετικά με την αναστολή εφαρμογής της Υπουργικής Απόφασης για τη λειτουργία και την αναγνώριση των Διεπαγγελματικών Οργανώσεων. Σε σχετική ανακοίνωση την οποία εξέδωσαν οι Διεπαγγελματικές μετά τη σύσκεψη, αναφέρουν πως «η υφιστάμενη υπουργική απόφαση εκδόθηκε αιφνιδιαστικά λίγες ημέρες πριν τις εκλογές, χωρίς καμία διαβούλευση, ούτε καν απλή ενημέρωση των ενδιαφερόμενων φορέων. Από τα επιχειρήματα που παρουσιάστηκαν από τον καθένα ξεχωριστά φάνηκε καθαρά ότι η απόφαση αυτή είναι ανεφάρμοστη και θα επιδράσει ανασταλτικά στη λειτουργία των διεπαγγελματικών οργανώσεων στη χώρα μας».

Ως προς την ουσία των διαφωνιών των Διεπαγγελματικών Οργανώσεων, αυτές εστιάζονται στο γεγονός ότι «η ΥΑ δεν λαμβάνει υπόψη τη διαφορετικότητα κάθε τομέα, όπου έχουμε για παράδειγμα προϊόντα εισαγόμενα, βιομηχανικά κ.λπ., και άρα διαφορετικές ανάγκες για τον προσδιορισμό των προϋποθέσεων αναγνώρισης κάθε Διεπαγγελματικής Οργάνωσης».

Επιπροσθέτως, η κάθε Διεπαγγελματική Οργάνωση είχε καταθέσει επιμέρους παρατηρήσεις ως προς τη βελτίωση της υπουργικής απόφασης, όπως π.χ. η Οργάνωση Κρέατος, η οποία αναφέρει πως «στην υπουργική απόφαση αναφέρεται η κατάργηση προηγούμενων αποφάσεων, που επέβαλαν υποχρεωτικά ανταποδοτικά τέλη σε κτηνοτρόφους μη μέλη των ΔΟ. Η υποχρεωτική καταβολή τελών από μη μέλη, βάσει της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, μπορεί να ισχύσει μόνο όταν έχει γίνει η λεγόμενη «επέκταση κανόνων». Οπότε είναι μάλλον άτοπη η αναφορά σε υποχρεωτικά τέλη μη μελών, πόσο μάλλον για κατάργηση μιας απόφασης, της επέκτασης κανόνων, που δεν έχει ληφθεί ακόμη».

Η ΣΤ. ΜΠΙΖΙΟΥ

«Η απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βορίδη να προχωρήσει στην κατάργηση της προηγούμενης υπουργικής απόφασης, η οποία δημιουργούσε ουσιαστικά προβλήματα στην ίδρυση και τη λειτουργία των Διεπαγγελματικών Οργανώσεων, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος μετά από συνάντηση που πραγματοποίησε με εκπροσώπους των ΔΟ, αποδεικνύει τη βούληση της κυβέρνησης να στηρίξουν εμπράκτως τις ΔΟ, αναγνωρίζοντας τον κομβικό θεσμικό ρόλο που μπορούν να παίξουν, ιδιαίτερα στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ».

Τα παραπάνω δήλωσε η βουλευτής του νομού Λάρισας της ΝΔ κα Στέλλα Μπίζιου μετά τις σχετικές ανακοινώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. «Ήρθε πλέον η ώρα να προχωρήσει στην άμεσα η λειτουργία και της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης για τη Φέτα, κάτι για το οποίο έχουμε δεσμευτεί στους Έλληνες κτηνοτρόφους και παραγωγούς και αποτελεί το πλέον σοβαρό μέτρο προστασίας του κλάδου», συμπλήρωσε η κα Μπίζιου, τονίζοντας πως «η ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση».

Καταλήγοντας η κα Μπίζιου σημείωσε πως «θα συνεχίσουμε να δίνουμε καθημερινά τον αγώνα στήριξης των ανθρώπων της υπαίθρου και του πρωτογενούς τομέα της χώρας».

Γ. Ρούστας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass