Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Να γίνει θεσμός η γιορτή φιστικιού στη Νέα Λεύκη

* «ΝΑ ΑΝΑΔΕΙΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΦΙΣΤΙΚΙΟΥ ΠΟΥ ΕΞΑΠΛΩΝΕΤΑΙ ΜΕ ΓΡΗΓΟΡΟΥΣ ΡΥΘΜΟΥΣ…» ΤΟΝΙΣΕ Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΛΕΥΚΗΣ Φ. ΜΑΥΡΙΚΗ

Δημοσίευση: 01 Οκτ 2019 18:00

Με μεγάλη επιτυχία και με μαζική συμμετοχή κόσμου πραγματοποιήθηκε στη Νέα Λεύκη του Δήμου Κιλελέρ, η 2η γιορτή φιστικιού, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας, της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού του Δήμου, της τοπικής Κοινότητας και με τη συμμετοχή τοπικών παραγωγών φιστικιού.

Στον χαιρετισμό της η πρόεδρος της Νέας Λεύκης Φ. Μαυρίκη ανέφερε μεταξύ άλλων: «Η εκδήλωσή μας αυτή, εκτός από τον πολιτιστικό της χαρακτήρα, έχει ως στόχο να αναδείξει ένα τοπικό προϊόν, η καλλιέργεια του οποίου εξαπλώνεται με γρήγορους ρυθμούς τα τελευταία χρόνια. Το κελυφωτό φιστίκι, που οι περισσότεροι το γνωρίζουμε ως φιστίκι Αιγίνης, τείνει να γίνει μια από τις βασικές καλλιέργειες των κατοίκων της περιοχής και να αποτελέσει μια από τις κυριότερες πηγές εσόδων των αγροτών.

Ο Δήμος Κιλελέρ, μέσα από τις καλοκαιρινές πολιτιστικές εκδηλώσεις, έχει ως στόχο να προβάλει και τα αγροτικά προϊόντα του τόπου του. Το σιτάρι, το σκόρδο, το βαμβάκι, το σταφύλι και στη Νέα Λεύκη το φιστίκι.

Κι αυτό γιατί όλοι μας πιστεύουμε ότι πολιτισμός και τοπική παραγωγή προϊόντων είναι δύο έννοιες που πάνε μαζί.

Από παλιά οι κοινωνίες της περιοχής μας φρόντιζαν να γιορτάζουν τη συγκομιδή των αγροτικών προϊόντων, να χαίρονται όταν έβλεπαν ότι ο κόπος της χρονιάς δεν πήγε χαμένος.

Έτσι κι εμείς. Συνεχίζουμε σήμερα και είμαστε σίγουροι ότι η γιορτή φιστικιού θα γίνει θεσμός και από του χρόνου θα αποτελεί μια από τις σημαντικότερες εκδηλώσεις του Δήμου».

Στη συνέχεια, χαιρετισμό απηύθυνε ο δήμαρχος Κιλελέρ Θ. Νασιακόπουλος, ο οποίος εξήρε την πρωτοβουλία και κατέστησε σαφές την αρωγή του Δήμου Κιλελέρ σε ανάλογες εκδηλώσεις.

Πριν από την κεντρική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη από κόσμο πλατεία της Νέας Λεύκης, προηγήθηκε στον χώρο του λαογραφικού μουσείου ημερίδα με θέμα την καλλιέργεια του φιστικιού.

Ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Κώστας Χατζηκωνσταντίνου χαιρέτισε την εκδήλωση τονίζοντας ότι στόχος της Αντιδημαρχίας είναι, εκτός της προβολής των τοπικών προϊόντων, και η δημιουργία επιστημονικών ημερίδων, έτσι ώστε οι παραγωγοί των προϊόντων να ενημερώνονται από ειδικούς επιστήμονες για την καλλιέργειά τους.

Επιστημονικά θέματα σχετικά με το φιστίκι και τις δενδροειδείς καλλιέργειες παρουσίασαν: ο Δρ. Αλέξανδρος Παπαχατζής - καθηγητής Δενδροκομίας στη Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ο Δρ. Γεώργιος Ζακυνθινός - καθηγητής και πρόεδρος του Τμήματος Τεχνολογίας Τροφίμων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, ο Δρ. Ιωάννης Βαγγέλας - επίκουρος καθηγητής Φυτοπαθολογίας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και ο Θανάσης Παπασταθόπουλος - τεχνολόγος γεωπόνος, μέλος της εταιρείας Q&Qanalysis.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης εμφανίστηκε το χορευτικό συγκρότημα του ΜΕΣ «Θετταλός» και σπουδαστές του τμήματος μαγειρικής τέχνης της ΕΠΑΣ Μαθητείας του ΟΑΕΔ Λάρισας που παρασκεύασαν και προσέφεραν στους επισκέπτες γλυκά εδέσματα με βάση το φιστίκι.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο πρόεδρος του Δ.Σ. Αχιλλέας Βαρδακούλης, οι αντιδήμαρχοι Αχιλλέας Χατζούλης και Βάνα Χλιάπη - Γκουνιαρούδη, οι δημοτικοί σύμβουλοι Αντώνης Ρεντζιάς, Σπύρος Καλέτσιος, Αθανάσιος Μούσιος, Γιώργος Ακριβούλης και Ζωή Ανυφαντή, οι πρόεδροι τοπικών κοινοτήτων Γιολάντα Νανούλη, Κώστας Τσιαγκλάνης, Χρήστος Μουτούδης και Δημήτρης Κουτσιόπουλος, ο περιφερειακός διευθυντής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, με καταγωγή από τη Νέα Λεύκη, Γιώργος Δοδοντσάκης, το μέλος του Δ.Σ. του ΟΠΑΠ Κιλελέρ Κατερίνα Σακελλαρίου, εκπρόσωποι των συλλόγων ΜΣ Ομορφοχωρίου, «Αρωγή Αλληλεγγύη» και Ανατολικής Ρωμυλίας ν. Λάρισας και πλήθος κόσμου.

Επιστολή έστειλε η βουλευτής Λάρισας Ευαγγελία Λιακούλη, η οποία, όπως είπε, «το φιστίκι προκειμένου να καθιερωθεί ευρύτερα, πέρα από τα στενά όρια της περιοχής μας, χρειάζεται τη διεύρυνση της επιχειρηματικής βάσης των παραγωγών» για να προσθέσει: «Υπό αυτήν την έννοια η γιορτή είναι μια καλή ευκαιρία για την ανταλλαγή απόψεων και γνώσεων πάνω στο δυναμικό αυτό αγροτικό προϊόν, όπως και για την ενημέρωση των αγροτών σχετικά με την καλλιέργειά του. Προς αυτήν την κατεύθυνση, οφείλω να ομολογήσω πως μένω εντυπωσιασμένη από την υψηλή επιστημονική επάρκεια και τα βιογραφικά των ομιλητών που θα ακολουθήσουν με τις τοποθετήσεις τους.

Θέλω να γνωρίζετε πως η σκέψη μου προσανατολίζεται σ’ ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης της παραγωγής φιστικιού, που θα βοηθήσει στην περαιτέρω ανάπτυξη του τόπου. Και προς αυτήν την κατεύθυνση θα πρέπει να είμαστε όλοι μαζί σ’ αυτό, και όλοι θα πρέπει να συμβάλλουμε με όση δύναμη διαθέτουμε ο καθένας και η καθεμιά μας θεσμικά, προκειμένου να επιτύχουμε τον σκοπό μας. Λέξεις και φράσεις κλειδιά είναι οι συνέργειες, οι συμπληρωματικές και αλληλοτροφοδοτούμενες δράσεις μεταξύ των παραγωγών, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των Συλλόγων, και φυσικά των βουλευτών, προκειμένου να δημιουργήσουμε μια καινούρια ελπιδοφόρα πορεία για τον τόπο μας και τα προϊόντα του.

Gallery άρθρου

Σχετικά Άρθρα