Αγωνιούν οι βαμβακοπαραγωγοί για τις βροχές

ΕΟΑΣΝΛ: ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ Κ. ΒΟΡΙΔΗ ΔΕΝ ΜΑΣ ΙΚΑΝΟΠΟΙΟΥΝ

Δημοσίευση: 06 Οκτ 2019 22:02

Με τα μάτια στραμμένα στον ουρανό και τα αυτιά στους μετεωρολόγους βρίσκονται τούτες τις μέρες οι Θεσσαλοί βαμβακοπαραγωγοί, καθώς η χθεσινή ισχυρή βροχόπτωση, αλλά κυρίως οι βροχές που αναμένονται από βδομάδα θέτουν σε κίνδυνο την παραγωγή, η οποία βρίσκεται σε φάση συγκομιδής.

Από τη μία οι χαμηλές τιμές της αγοράς, από την άλλη τα παιχνίδια του καιρού, έχουν ανησυχήσει σφόδρα τους βαμβακάδες, οι οποίοι νιώθουν εγκλωβισμένοι και αβοήθητοι.

Να σημειωθεί ότι η φετινή σοδειά είναι όψιμη, με αποτέλεσμα να έχει παραδοθεί στα εκκοκκιστήρια μόνο το 30% της παραγωγής και η πλειοψηφία να παραμένει εκτεθειμένη στο έλεος του καιρού.

Σύμφωνα με γεωπόνους του κάμπου η προχθεσινή βροχή δεν δημιούργησε ιδιαίτερα προβλήματα, παρά μόνο στις περιοχές που προηγήθηκε ανεμοθύελλα, όπως στην επαρχία Φαρσάλων και στον άξονα Γιάννουλη-Φαλάνη-Τύρναβος. Το πρόβλημα είναι ότι όλα τα χωράφια παραμένουν βρεγμένα και δεν μπορούν οι μηχανές να μπούνε το Σαββατοκύριακο για συγκομιδή, ώστε να προλάβουν το νέο ισχυρότερο κύμα κακοκαιρίας που έρχεται. Σε ακόμη πιο δυσχερή θέση τα 5.000 στρέμματα στην επαρχία Φαρσάλων (Αγ. Γεώργιος, Κατωχώρι, Σταυρός, κ.λπ.), που χτυπήθηκαν από χαλάζι στις 16 Ιουνίου, οι παραγωγοί των οποίων επιβαρύνθηκαν με επιπλέον καλλιεργητικά έξοδα και τώρα κινδυνεύουν με νέα ζημιά.  

ΕΟΑΣΝΛ ΚΑΤΑ ΒΟΡΙΔΗ

«Το κάλεσμα του κ. Βορίδη προς τους εκκοκκιστές για δίκαιη τιμή είναι άνευ περιεχομένου και χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα αν η κυβέρνηση και το υπουργείο δεν λάβει όλα τα μέτρα ώστε να εξασφαλίσει τη σύνδεση της τιμής με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του βαμβακιού, την κατάργηση του αίσχους των ανοιχτών και χαμηλών τιμών κάτω από το κόστος παραγωγής».

Επικριτική προς τον ΥΠΑΑΤ Μ. Βορίδη η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων, με αφορμή τις προχθεσινές του δηλώσεις σχετικά με την τιμή στο βαμβάκι, ενώ σε σχετική ανακοίνωση καλεί «τους βαμβακοπαραγωγούς να βρίσκονται σε αγωνιστική εγρήγορση, ώστε με τη δύναμη του αγώνα τους να επιβάλλουν το δίκιο τους». Αναλυτικότερα η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Τόσο ο αναπληρωτής υπουργός κ. Σκρέκας μετά τη συνάντηση με τις αντιπροσωπείες από τις Ομοσπονδίες Λάρισας και Καρδίτσας και την εμπεριστατωμένη ανάλυση που έγινε για το βαμβάκι, αλλά και ο υπουργός κ. Βορίδης στις χθεσινές δηλώσεις του, παραδέχθηκαν το δίκαιο των αιτημάτων μας και την ανάγκη να συνδεθεί η τιμή του βαμβακιού με τα εξαιρετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά που έχει. Όμως η παραδοχή του δίκαιου του αιτήματός μας δεν σημαίνει και αυτόματα λύση, αν δεν παρθούν μια σειρά από αναγκαία μέτρα από την πλευρά της κυβέρνησης, ώστε να διασφαλίζει ότι οι βαμβακοπαραγωγοί θα πληρώνονται σε τιμή που θα καλύπτει το κόστος παραγωγής και θα αφήνει ένα βιώσιμο εισόδημα, θα ανταποκρίνεται στην πραγματική τιμή του προϊόντος και φυσικά θα συνδέεται με τα εξαιρετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά του.

Οι χθεσινές δηλώσεις του κ. Βορίδη δεν μας ικανοποιούν. Το πρόβλημα συνεχίζει να υφίσταται και δεν λύνεται με ευχολόγια, ούτε με ευγενικές παραινέσεις προς τους εκκοκκιστές αν οι ίδιοι θέλουν και επιθυμούν να πληρώσουν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του βαμβακιού. Δεν θέλουν και δεν επιθυμούν να πληρώσουν στους βαμβακοπαραγωγούς την πραγματική αξία του προϊόντος, το έδειξαν πέρυσι και φέτος με μεγάλη χασούρα για τους παραγωγούς, αντιθέτως θέλουν να κερδοσκοπήσουν εις βάρος τους αγοράζοντας κοψοχρονιά και μεγιστοποιώντας τα κέρδη τους. Οι βαμβακοπαραγωγοί δεν θέλουν συμπάθεια και αναγνώριση του δίκιου τους στα λόγια αλλά απαιτούν πράξεις από την κυβέρνηση ώστε να πληρώνονται τον μόχθο τους. Η κυβέρνηση έχει και το «μαχαίρι και το πεπόνι», ας διαλέξει με ποια πλευρά είναι. Είτε με τους εκκοκκιστές και τους επιτρέπει να αγοράζουν στην τιμή που θέλουν και με τους όρους που θέλουν το βαμβάκι είτε με τους βαμβακοπαραγωγούς εξασφαλίζοντας τιμή που να ανταποκρίνεται στα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Παίρνοντας παράλληλα μέτρα για τη μείωση του υπέρογκου κόστους παραγωγής όπως για παράδειγμα την απαράδεκτα υψηλή και έξω από κάθε δεοντολογία τιμή στο αγροτικό πετρέλαιο και το αγροτικό ρεύμα. Σε κάθε περίπτωση η ΕΟΑΣΝΛ καλεί τους συναδέλφους βαμβακοπαραγωγούς να βρίσκονται σε αγωνιστική εγρήγορση ώστε με τη δύναμη του αγώνα τους να επιβάλλουν το δίκιο τους που και η ίδια η ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης αναγνωρίζει».

Γ.Ρ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass