Αγροτικά εφόδια

Δημοσίευση: 11 Νοε 2019 22:08

Σύσταση Διεπαγγελματικής Φέτας

Την απόλυτη ικανοποίησή του για την επίτευξη της συμφωνίας μεταξύ ΕΕ και Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας σχετικά με την προστασία της φέτας και άλλων ελληνικών προϊόντων, εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της γαλακτοβιομηχανίας "ΔΩΔΩΝΗ ΑΕ" και πρόεδρος της υπό σύσταση Διεπαγγελματικής Οργάνωσης για την προστασία της φέτας, Ιωάννης Βιτάλης.

Σε δήλωσή του χαρακτηρίζει ιστορική τη συμφωνία, καθώς βάσει αυτής η φέτα, προστατεύεται ως προϊόν ΠΟΠ στην πολυπληθή Κίνα. Ο κ. Βιτάλης συγχαίρει τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη που έχει θέσει ως προτεραιότητα της κυβέρνησής του τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα, καθώς και τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη που επέδειξε σωστά αντανακλαστικά. Παράλληλα, εκφράζει την πεποίθηση ότι η υπό ίδρυση Διεπαγγελματική Οργάνωση για την προστασία της φέτας, στην οποία μετέχουν παραγωγοί και μεταποιητές, θα λάβει σύντομα επιτέλους σάρκα και οστά.

Σύμφωνα με πληροφορίες αφού κατατεθεί το νομοσχέδιο για τους συνεταιρισμούς και ακολουθήσουν οι ρυθμίσεις για τις Διεπαγγελματικές, θα προχωρήσει και η πολυπόθητη σύσταση της Διεπαγγελματικής Φέτας.

* * *

Ποια είναι τα νέα αφεντικά της ζάχαρης

Στη Συνεταιριστική Τράπεζα Κεντρικής Μακεδονίας και στην εταιρεία Royal Sugar ΑΕΒΕ πέρασαν τελικά τα Εργοστάσια ζάχαρης στις Σέρρες και το Πλατύ Ημαθίας. Στις 490.000 ευρώ έκλεισε η μίσθωση, με δέσμευση απορρόφησης του συνόλου της τευτλοπαραγωγής. Για πρώτη φορά ιδιωτική εταιρεία (Ελληνική Κοινοπραξία) στην Ελλάδα θα λειτουργήσει τα δύο εργοστάσια που ανήκαν στην πάλαι ποτέ Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης. Η εταιρεία Royal Sugar ΑΒΕΕ είναι μία εταιρεία επεξεργασίας, συσκευασίας και χονδρικής εμπορίας ζάχαρης στην Ελλάδα, ενώ η Συνεταιριστική Τράπεζα Κ. Μακεδονίας είναι η μετεξέλιξη των Συνεταιριστικών Τραπεζών Σερρών και Πιερίας. Οι αγοραστές δηλώνουν αποφασισμένοι να νεκραναστήσουν τον γίγαντα της αγροτικής μεταποίησης και προβάλλουν ένα φιλόδοξο σχέδιο ανάκαμψης της τευτλοκαλλιέργειας στη χώρα μας. Αυτό ζητούν και οι τευτλοπαραγωγοί του νομού, ένα σήμα εμπιστοσύνης από την Πολιτεία και ανταγωνιστικό τιμολόγιο, για να καλλιεργήσουν επαρκείς, για τη βιωσιμότητα των εργοστασίων, εκτάσεις.

 

* * *

Πρόγραμμα αναδιάρθρωσης

- μετατροπής αμπελώνων

Αναρτήθηκε η μηχανογραφημένη κατάσταση όλων των επιλέξιμων αιτήσεων μετά την ολοκλήρωση των επιτόπιων προενταξιακών ελέγχων, για το Πρόγραμμα της Αναδιάρθρωσης και Μετατροπής αμπελουργικών εκτάσεων περιόδου 2019-2020, όπως ενημερώνει η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας τους ενδιαφερόμενους αμπελουργούς. Σύμφωνα με το ανωτέρω άρθρο, οι απορριπτόμενοι όσο και οι διαφωνούντες με τα στοιχεία της κατάστασης παραγωγοί, δύνανται να υποβάλλουν αίτηση για διόρθωση των στοιχείων αυτής στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας, εντός 10 ημερών από την ανάρτησή της, προσκομίζοντας οποιοδήποτε αποδεικτικό στοιχείο κρίνουν απαραίτητο.

 

* * *

Υποτροφίες και φωτοβολταϊκά πάρκα

Ικανοποιημένος από την τρέχουσα χρονιά εμφανίστηκε, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βόλου-ΕΒΟΛ Νικήτας Πρίντζος, κάνοντας τον απολογισμό δράσης.

Σύμφωνα με τον γνωστό συνεταιριστή «όπως συμβαίνει τα τελευταία τρία χρόνια, έτσι και φέτος θα δοθούν 15 υποτροφίες σε παιδιά του Νομού Μαγνησίας που σπουδάζουν εκτός νομού (εξαιρούνται οι Στρατιωτικές Σχολές και τα Σώματα Ασφαλείας) και οι οικογένειές τους έχουν οικονομικό πρόβλημα με αποτέλεσμα να δυσκολεύονται να καλύψουν τα απαραίτητα έξοδά τους. Το ποσό θα είναι όπως κάθε χρόνο το ίδιο, δηλαδή 400 ευρώ μηνιαίως. Αναφορικά με την επένδυση των Φωτοβολταϊκών Πάρκων, αυτή προχωράει κανονικά. Δημιουργήσαμε ήδη δύο Ενεργειακές Κοινότητες με 250 μέλη – Αγρότες, την Ενεργειακή Κοινότητα Αισωνίας και η Ενεργειακή Κοινότητα Ρήγα Φεραίου. Ήδη κατετέθησαν οι πρώτοι 7 φάκελοι προς έγκριση στην Περιφερειακή Διεύθυνση της ΔΕΔΗΕ στη Λαμία, δυναμικότητας 7 Μεγαβάτ. Κάθε εβδομάδα πιστεύω ότι θα ολοκληρώνουμε και θα καταθέτουμε φακέλους έργων 5 Μεγαβάτ με συνολικό μέγεθος τα 36 Μεγαβάτ. Είμαι αισιόδοξος ότι εντός του α΄ εξαμήνου του 2020 θα ολοκληρωθούν και θα συνδεθούν με τα δίκτυα της ΔΕΗ-ΔΕΔΗΕ, έργα δυναμικότητας όπως είπα 36 Μεγαβάτ. Το κόστος περίπου ανέρχεται στα 20 εκατ. ευρώ. Θεωρώ ότι τα έργα αυτά θα ωφελήσουν σημαντικά τους συμμετέχοντες αγρότες».

Κλείνοντας ο Ν. Πρίντζος τόνισε πως «ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Βόλου- ΕΒΟΛ σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Οκτωβρίου, και το 2019 θα έχει θετικό πρόσημο με αύξηση όγκων πωλήσεων και αύξηση τζίρου, καθώς επίσης και με μεγάλη διεύρυνση του δικτύου Διανομής των προϊόντων μας».

* * *

Πολωνοί μαθητές σε ψυγείο - διαλογητήριο

2POLONOI MAUHTES 11 11 2019

Πολωνοί μαθητές που διαμένουν στα Μεσάγγαλα, στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus plus, επισκέφθηκαν τα ψυγεία-διαλογητήρια του γεωπόνου Μιχάλη Κουπατσιάρα στην Κουλούρα. Οι εντυπωσιακές εγκαταστάσεις χωρητικότητας 1.800 τόνων, διατίθενται για αποθήκευση-διατήρηση-διαλογή-συσκευασία φρούτων, κυρίως ακτινιδίου, με τους Πολωνούς μαθητές να εκφράζουν τον εντυπωσιασμό τους από τις σύγχρονες δομές των ψυγείων.

Από τον Γιώργο Ρούστα

roustas@eleftheria.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass