Στην Ιταλία στελέχη του Αγροτικού Συνεταιρισμού της Γιάννουλης

ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΘΕΣΗ ΑΧΛΑΔΙΟΥ ΚΑΙ ΡΟΔΑΚΙΝΟΥ

Δημοσίευση: 12 Νοε 2019 22:00

Σε αγροτικές περιοχές της Ιταλίας, με σκοπό την επιμόρφωση στις σύγχρονες μεθόδους, στην καλλιέργεια, στη διαχείριση και τη διάθεση του αχλαδιού και του ροδάκινου ξεναγήθηκαν για μέρες στελέχη του Αγροτικού Συνεταιρισμού Γιάννουλης, συμμετέχοντας στο πρόγραμμα Erasmus+, το οποίο συνδιοργανώνεται και από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών.

Οι Γιαννουλίτες παραγωγοί επέστρεψαν καλύτερα ενημερωμένοι σε θέματα καλλιέργειας, εμπορίας και τυποποίησης, μετά από μια σειρά επαφών και συναντήσεων που είχαν κυρίως στην ευρύτερη περιοχή της Μπολόνιας.

Η έναρξη των ξεναγήσεων των μελών του ΑΣ Γιάννουλης έγινε από το Κέντρο Γεωργικών Τροφίμων με έδρα το Τορίνο, όπου υπήρξε ενημέρωσή τους για το μάρκετινγκ, για την προώθηση και την πώληση των αγροτικών αγαθών. Ακολούθησε επίσκεψη, με τη παρουσία του συνδικαλιστή αγροτών και πρόεδρο της Ομοσπονδίας Αγροτών COPAGRI Giuseppe Meineri, σε 4 μέρη: ένα πειραματικό θερμοκήπιο καλλιέργειας φράουλας και μύρτιλου στη περιοχή Peveragno, σε ένα αγρόκτημα 350 στρεμμάτων καλλιέργειας ακτινιδίων και νεκταρινιών και 2 συσκευαστήρια - ψυγεία. Την τέταρτη μέρα στην Ιταλία, πάντα μέσω του προγράμματος Erasmus+, τα μέλη του Αγροτικού Συνεταιρισμού Γιάννουλης επισκέφθηκαν το πρότυπο συσκευαστήριο - διαλογητήριο - ψυγείο ενός συνεταιρισμού 130 αγροτών, το όνομα του οποίου είναι lagnasco group. Την επόμενη μέρα επισκέφθηκαν τη μεγαλύτερη έκθεση λευκής τρούφας και στη συνέχεια στην πόλη Lα Morra οι Γιαννουλίτες αγρότες βρέθηκαν σε σύγχρονους αμπελώνες της περιοχής. Το πρόγραμμα επισκέψεων του προγράμματος Erasmus+ (την 9η ημέρα) περιλάμβανε συνάντηση με την πρόεδρο του Περιφερειακού υποκαταστήματος, της Bologna, της κορυφαίας ιταλικής ένωσης Coldiretti, από την οποία προέκυψαν πολλά ερωτήματα και προβληματισμοί για τη συνεταιριστική συνεργασία, παραμερίζοντας κόμματα και πολιτικές σκοπιμότητες.

Στο ίδρυμα Navarra και στο ερευνητικό Κέντρο Φυτικής Ποικιλίας υπήρξε ξενάγηση σε πρότυπα περιβόλια αχλαδιών και μήλων και ενημέρωση για τους διάφορους τρόπους κατασκευής παλμέτας. Στην Ori Frigo, εταιρεία μεταποίησης φρούτων υπήρξε εξειδικευμένη ενημέρωση για τα αχλάδια Williams.

«ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ»

Απόλυτα ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα των συναντήσεων στην Ιταλία εμφανίζεται, με δηλώσεις του στην «Ε», ο πρόεδρος του ΑΣ Γιάννουλης Δημήτρης Λεωνιδάκης, ο οποίος στάθηκε ιδιαίτερα στον προβληματισμό που επικρατεί για το μέλλον της αγροτικής παραγωγής και στους Ιταλούς αγρότες. Ιδιαίτερα, στη συνάντηση με τον συνδικαλιστή και πρόεδρο της Ομοσπονδίας αγροτών COPAGRI Giuseppe Meineri και για την αναγκαιότητα, ενόψει της νέας ΚΑΠ, να στηριχθούν οι πραγματικοί παραγωγοί. «Ακόμη υπήρξε συνάντηση με τον καθηγητή Moreno Toselli, ερευνητή στο πανεπιστήμιο της Bologna, με τον οποίο συζητήσαμε για τη θρέψη των δέντρων, αλλά και τα γενικότερα εντομολογικά και παθολογικά προβλήματα της περιοχής μας. Ο καθηγητής αποδέχθηκε με χαρά πρόσκλησή μας να επισκεφθεί την περιοχή και να μιλήσει σε μεγαλύτερο ακροατήριο και επειδή η επιρροή του στην Ιταλία είναι μεγάλη, θα γίνει προσπάθεια το κάλεσμά του να έχει νομαρχιακό χρώμα».

 

Γ. Ρούστας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass